Η άδεια μητρότητας πρέπει να αυξηθεί από το πρώτο παιδί

thumbnail

ΠΟΓΟ για τον τροποποιητικό νόμο Περί Προστασίας της Μητρότητας

Η ΠΟΓΟ συμμετείχε χθες στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων όπου συζητήθηκε ο τροποποιητικός νόμος Περί Προστασίας της Μητρότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, επαναλάβαμε τις πάγιες και διαχρονικές μας θέσεις για αύξηση της άδειας μητρότητας και επέκταση του επιδόματος μητρότητας. Οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν μόνο δικό μας αίτημα αλλά και  καθολική απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας.

Όσα καταθέτουμε διαχρονικά στο δημόσιο διάλογο, στηρίζονται σε μελέτες που δείχνουν τα πλεονεκτήματα της άδειας μητρότητας, τα οφέλη που έχει για το παιδί και την ίδια τη μητέρα. Ανάμεσα σε άλλους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εδώ και χρόνια καλεί τις κυβερνήσεις να παρέχουν πληρωμένη άδεια μητρότητας για 6 μήνες καθώς και πληρωμένη γονική άδεια, έτσι ώστε να αναρρώνουν οι μητέρες από τον τοκετό, να διευκολύνεται ο θηλασμός και να αναπτύσσεται ο δεσμός μητέρας – παιδιού.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση στην άδεια μητρότητας, όπως παρουσιάζεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι αρνητική εξέλιξη, έστω και αν η αύξηση αφορά μόνο την άδεια για το 2ο και 3ο παιδί.

Είναι όμως αρνητική εξέλιξη η προσέγγιση της άδειας μητρότητας ως κίνητρο για την απόκτηση παιδιών και η αξιοποίηση της στα πλαίσια πολιτικών για την δημογραφική ανάπτυξη. Οι μητέρες δεν είναι αργόσχολες που θέλουν να απουσιάζουν από την εργασία τους και άρα να θεωρούν κίνητρο την επιπρόσθετη άδεια. Οι νέες μητέρες πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για να προσφέρουν αυτό τον πολύτιμο χρόνο στο παιδί τους, πράγμα που είναι αναγκαίο να γίνεται όχι μόνο στο δεύτερο και το τρίτο παιδί αλλά και στο πρώτο.  

Επιπρόσθετα, το επίδομα μητρότητας πρέπει να αυξηθεί. Η παροχή μόνο του 72% του μισθού ως επίδομα μητρότητας, σε μια περίοδο που τα έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα, είναι μία πρακτική που θέτει εμπόδια στις νέες μητέρες και στους νέους γονείς, ειδικά σε όσους προέρχονται από λαϊκά στρώματα και έχουν χαμηλούς μισθούς, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που φέρει μαζί του ο ερχομός ενός παιδιού αλλά και στα καθημερινά τους έξοδα.

Στη σημερινή συζήτηση όμως φάνηκε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για συζήτηση, σχολιασμό ή εποικοδομητικές διαφωνίες. Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ ήθελαν να πάμε στη Βουλή για να χειροκροτήσουμε. Απορούσαν μάλιστα γιατί οργανώσεις και κινήματα κατέθεσαν τη  δική τους άποψη διεκδικώντας περισσότερα από όσα προνοούνται στην πρόταση του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μάλιστα, η Υπουργός,  κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου επιχείρησε να μας πείσει ότι το επίδομα μητρότητας φτάνει στο 100% του μισθού της γυναίκας στο τρίτο παιδί. Ανατρέχοντας όμως στη νομοθεσία επιβεβαιώσαμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Ότι δηλαδή «το βασικό επίδομα είναι ίσο με 72%, αυξανόμενο σε 80%, 90% ή 100%, όταν η δικαιούχος έχει ένα δύο ή τρεις εξαρτώμενους, αντίστοιχα «όταν είναι προστάτιδα της οικογένειας». Δηλαδή ότι για τις περισσότερες γυναίκες, που δεν θεωρούνται προστάτιδες της οικογένειας σύμφωνα με το νόμο, το επίδομα είναι ίσο με 72% του μισθού. Η αύξηση που περιγράφει η Υπουργός υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που ο πατέρας του παιδιού είναι άνεργος, έχει κάποιο είδος αναπηρίας ή συντρέχουν άλλοι λόγοι για να θεωρείται η γυναίκα προστάτιδα της οικογένειας. 

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, δηλώνουμε ξανά ότι θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε όλα εκείνα τα μέτρα και τις παροχές που θα στηρίζουν ουσιαστικά την μητρότητα και την οικογένεια, που θα συντείνουν στην ανάπτυξη υγιούς σχέσης μεταξύ των γονέων και του βρέφους.  ‘

27 Οκτωβρίου 2021