Συνάντηση της ΠΟΓΟ με τη Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ πραγματοποίησε σήμερα, 18.07.12 συνάντηση με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), στην οποία παρίσταντο η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑνΑΔ, κυρία Νίκη Ματθαίου, ο κύριος Γιώργος Όξινος, Γενικός Διευθυντής, ο κύριος Γιώργος Παναγίδης, Διευθυντής Προγραμμάτων Κατάρτισης και εκ μέρους της ΠΟΓΟ, η Γενική Γραμματέας και Βουλευτής ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας, Σκεύη Πασιά, η Επαρχιακή Γραμματέας ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας, Άννα Νεοφύτου και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Άντρη Κυπριανού.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση εκ μέρους της ΑνΑΔ για τα προγράμματα κατάρτισης και άλλα που αναπτύσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας συγκράτησης της ανεργίας και στήριξης των επιχειρήσεων.

Ο κύριος Όξινος εξήγησε ότι από το Φεβρουάριο του 2009, η ΑνΑΔ, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης-Σχέδιο Δράσης, το οποίο βασίζεται σε 3 πυλώνες: Πρόληψη της Ανεργίας, Βελτίωση της Απασχολησιμότητας, και Απασχόληση και Κατάρτιση. Το Σχέδιο αυτό στοχεύει ουσιαστικά στην στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο απολύσεων, στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, στη βελτίωση της απασχολησιμότητας ανέργων και οικονομικά αδρανούς γυναικείου δυναμικού και στη γενικότερη κατάρτιση ανέργων και στήριξη της απασχόλησης.

Αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της ΑνΑΔ ότι για το Σχέδιο αυτό επέδειξε ενδιαφέρον ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και ανέργων, γι’ αυτό και χρειάστηκε να εξεταστούν πολύ προσεκτικά οι αιτήσεις και να επιλεγούν αυτοί που πληρούσαν καλύτερα τα κριτήρια, καθώς τα κονδύλια που διαχειρίζεται η ΑνΑΔ για τα προγράμματα αυτά είναι περιορισμένα. Παρόλα αυτά οι ενδείξεις μετά την αξιολόγηση στο τέλος του κάθε προγράμματος, δείχνουν ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, όσο αφορά την πρόληψη της ανεργίας, την στήριξη των επιχειρήσεων και την κατάρτιση των ανέργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα αξιολόγησης που πραγματοποίησε η ΑνΑΔ για τα προγράμματα του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης-Σχεδίου Δράσης, το 49,3% των συμμετεχόντων στα προγράμματα έχουν παραμείνει στην απασχόληση, το 89,5% εκφράζουν ικανοποίηση από το Ειδικό Σχέδιο, ενώ όσο αφορά την κατανομή των συμμετεχόντων στα προγράμματα κατά ηλικία και φύλο, η πλειοψηφία (47,6%) είναι νέοι 25-39 ετών και γυναίκες (58,1%).

Από μέρους της ΠΟΓΟ η Γ.Γ., Σκεύη Κουκουμά,  εξέφρασε  την εκτίμηση και την ικανοποίηση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από την ΑνΑΔ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ΠΟΓΟ θα συμβάλει ούτως ώστε να ενημερωθούν καλύτερα οι γυναίκες για τα προγράμματα της  ΑνΑΔ.