ΠΔΟΓ: Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ένα υδάτινο νεκροταφείο (22.04.2015)

thumbnail

Ανακοίνωση Παγκόσμια Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών για τα πρόσφατα ναυάγια στην Μεσόγειο

 Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ένα υδάτινο νεκροταφείο. Η τελευταία τραγωδία με τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο είναι ένα μικρό μόνο μέρος της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τραγωδία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο, απροσπέλαστο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Οι στρατιωτικές περιπολίες των συνόρων της ΕΕ, η πολιτική της επαναπροώθησης των προσφύγων και των αιτητών ασύλου σε εμπόλεμες και επικίνδυνες περιοχές, η ανεπαρκής χρηματοδότηση του διεθνούς ανθρωπιστικού έργου είναι μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής που προκαλεί τις τραγωδίες.

Η στάση από μέρους ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ απέναντι στην ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση αναδεικνύει την τεράστια υποκρισία τους. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που εξαπέλυσαν και εξαπολύουν πολεμικές επιδρομές και στρατιωτικές επεμβάσεις στην Ασία και τη Βόρειο Αφρική, προκαλώντας δηλαδή την προσφυγιά και το ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που αιματοκύλισαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που βομβάρδισαν και οδήγησαν στο χάος τη Λιβύη, που εξόπλισαν τη συριακή αντιπολίτευση και το ISIS, που στέλλουν τους φονικούς drones για να σκοτώνουν αδιακρίτως άμαχους στο Πακιστάν και την Υεμένη, που παρέχουν στήριξη στη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Παράλληλα, τα αποικιοκρατικά κατάλοιπα και οι νεοαποικιακές πολιτικές των διεθνών οικονομικών κέντρων όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι αυτά που κρατούν δεκάδες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής στο φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της φτώχειας.

Η ΠΔΟΓ ζητά από τη διεθνή κοινότητα αντί να συνεχίζει την κούρσα των εξοπλισμών να διαθέσει επαρκή κονδύλια για την ουσιαστική ανταπόκριση στις τεράστιες ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια, φιλοξενία των προσφύγων και έμπρακτη στήριξη των κρατών που υποδέχονται τα προσφυγικά κύματα. Παράλληλα καλούμε να εφαρμοστούν προγράμματα επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής υποδοχής, ευέλικτες πολιτικές έκδοσης βίζα, διεύρυνση της οικογενειακής επανένωσης ώστε να υπάρχει ανθρώπινη ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση. Παράλληλα, καλούμε τα κράτη της Ευρώπης και της περιοχής του Κόλπου να δημιουργήσουν ασφαλείς οδούς εισόδου ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να αναζητούν άσυλο, προστασία και καταφύγιο.

Σήμερα καθίσταται διπλά επιτακτικό να δυναμώσει ο αντιπολεμικός-αντιμπεριαλιστικός αγώνας των λαών του κόσμου, ενάντια στις επεμβάσεις και την επαναχάραξη των συνόρων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Καλούμε τις  οργανώσεις μέλη μας να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί από εργατικά κινήματα και οργανώσεις έξω από γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε χώρα.