Πανανθρώπινες αξίες όπως: η Ειρήνη, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Πρόοδος, θεμελιώνονται ουσιαστικά, μέσα στην οικογένεια. Αυτή την απλή αλλά ταυτόχρονα μεγάλη αλήθεια συνειδητοποιεί στις μέρες μας ακόμη μια φορά η ανθρωπότητα μέσα από τη μεγάλη οικονομική κρίση την οποία ζούμε. Οι ραγδαίες αρνητικές αλλαγές που συντελούνται σ’ όλους τους τομείς, το μεταναστευτικό ρεύμα, η αύξηση της ανεργίας, τα οικονομικά προβλήματα, η κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις κ.α ταλανίζουν την καθημερινότητα των μελών της οικογένειας και επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της.
Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Οικογένειας, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, απευθυνόμενο προς την Κυπριακή κοινωνία, υπενθυμίζει ότι για την Κύπρο η οικογένεια αποτελεί διαχρονικά σταθερή αξία στον κοινωνικό της χάρτη. Ως το βασικό κύτταρο της κοινωνίας επιδρά και διαμορφώνει τη συμπεριφορά του ανθρώπου και αυτός με τη σειρά του την κοινωνία. Γι’ αυτό και μια υγιής κοινωνία εξαρτάται από το πόσο υγιής είναι ο θεσμός της οικογένειας. Ένα θεσμό τον οποίο πρέπει να προστατεύει και να διαφυλάττει. Ένα θεσμό, ο οποίος διατηρήθηκε δια μέσου των αιώνων, ωστόσο, σήμερα δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε.
Η συμβολή και ο ρόλος της πολιτείας στην στήριξη του θεσμού και των μελών της οικογένειας είναι καθοριστικής σημασίας. Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, των πολιτικών της λιτότητας και του μνημονίου, που οδηγούν την οικογένεια στα κοινωνικά παντοπωλεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα και δράσεις που να στηρίζουν την οικογένεια στο σύνολο της.
Αυτό όμως που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης λιτότητας βρίσκεται ό,τι περισσεύει από το Κράτος Πρόνοιας και τις δημόσιες υπηρεσίες. Είτε με την κατάργηση, είτε με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, το κράτος ξεφορτώνεται καθήκοντα κοινής ωφέλειας που είχε αναλάβει απέναντι στους πολίτες και τα φορτώνει -και πάλι- στην οικογένεια.΄Ετσι, η φροντίδα των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων, των νέων και ανέργων, περνάει από το κράτος στην οικογένεια, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Στην πραγματικότητα, κι αυτό το ξέρουν όλοι, μέσα στην οικογένεια είναι οι γυναίκες, οι οποίες πλήττονται διπλά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που φορτώνονται, σχεδόν αποκλειστικά, το βάρος και μάλιστα απλήρωτο, όλων αυτών των βασικών κοινωνικών καθηκόντων του κράτους. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν: από τη μια, το νεοφιλελεύθερο κράτος ξεμπερδεύει οριστικά με τις ελλειμματικές κοινωνικές υποχρεώσεις του, κι από την άλλη υποχρεώνει τη γυναίκα να επωμιστεί, δουλεύοντας εντελώς δωρεάν, όλες αυτές τις υποχρεώσεις! Και δεν είναι τυχαίο ότι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, πληθαίνουν στην εποχή του μνημονιακού καπιταλισμού.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα προβλήματα και τις ανάγκες των σημερινών οικογενειών στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει να περάσει από τα λόγια στα έργα και να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής της, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι να παίρνει την κρίση ως αφορμή για ιδιωτικοποιήσεις και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, αντιστέκεται σε κάθε επίθεση των πολιτικών λιτότητας που εξαπολύει η κυβέρνηση του μνημονίου και της Τρόικα και αγωνίζεται μαζί με άλλες δυνάμεις, διεκδικώντας και προσδοκώντας σε μια νέα εποχή. Υψώνει φωνή αντίστασης και θέτει σε προτεραιότητα τον αγώνα για διαμόρφωση θετικών πολιτικών και δράσεων για την περαιτέρω προστασία και στήριξη της Οικογένειας απαιτώντας:
- Διασφάλιση της λειτουργίας του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη, μιας ολιστικής πολιτικής, η οποία θα υποβοηθά την αύξηση της γεννητικότητας και την στήριξη της οικογένειας της Κύπρου,
- Συνέχιση των στεγαστικών προγραμμάτων με στόχο την στήριξη κυρίως των νέων ζευγαριών
- Στρατηγικές για ισορροπία στο συνδυασμό της Επαγγελματικής με την Ιδιωτική και Οικογενειακή ζωή, μέσω ριζοσπαστικών πολιτικών και μέτρων σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο,
- Διασφάλιση της ισομισθίας,
- Συνέχιση προγραμμάτων κατάρτισης και πρόσβασης στην απασχόληση ανέργων γυναικών.
- Θωράκιση των δικαιωμάτων της γονικής άδειας και της άδειας μητρότητας,
- Προστασία των εγκύων από τις παράνομες απολύσεις και εφαρμογή κοινωνικών μέτρων που να συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη της εργαζόμενης.
- Συνολική προσπάθεια στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και δημιουργία Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία
- Εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει ριζικές τομές σε ότι αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τα ιδανικά του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης
- Συνέχιση του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών, γεγονός που διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς για την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των παιδιών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε να δοθούν κίνητρα σε οργανισμούς, υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, για να δημιουργήσουν υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, όπως βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς.