Φίλες και Φίλοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Είναι με αισθήματα χαράς και συγκίνησης που σας καλωσορίζω στην αποψινή βραδιά. Καλωσορίζω ιδιαίτερα την οικογένεια της αείμνηστης Φωφώς Βάσου Βασιλείου καθώς επίσης την οικογένεια της αείμνηστης Κατίνας Νικολάου που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους.
Με την σημερινή εκδήλωση κάνουμε την αρχή για την καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού αφιερωμένου αποκλειστικά στις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Αρμένισσες, και Λατίνες. Γυναίκες που με την δράση τους και την προσφορά τους άνοιξαν δρόμους για την κατάκτηση της ισοτιμίας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, στην κοινωνία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στα κοινά, στον αθλητισμό. Γυναίκες που συνεχίζουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για την ειρήνη, την ισότητα, την δικαιοσύνη.
Το Βραβείο Προσφοράς «Κατίνας Νικολάου – Κλειώς Χριστοδουλίδου» στοχεύει να συμβάλει στην αναγνώριση γυναικών της Κύπρου, οι οποίες με το έργο και τη δράση τους συνέβαλαν ή συμβάλλουν στην ανατροπή αναχρονιστικών αντιλήψεων για το ρόλο και τις δυνατότητες των γυναικών, στη συλλογική πρόοδο του γυναικείου φύλου και στους αγώνες του γυναικείου κινήματος στην Κύπρο.
Το Βραβείο φέρει το όνομα δύο πρωτοπόρων γυναικών της κυπριακής Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος, της Κατίνας Νικολάου και της Κλειώς Χριστοδουλίδου. Η Κατίνα Νικολάου και η Κλειώ Χριστοδουλίδου, υπήρξαν οι πρώτες γυναίκες που εντάχθηκαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου κατά τη δεκαετία του 1920 και ολόκληρη η πορεία τους ήταν ταυτισμένη με τους αγώνες για την οργάνωση των εργαζόμενων γυναικών, για τα δικαιώματα των γυναικών στη μόρφωση, στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας βασισμένης στην κοινωνική ισότητα και στην ισοτιμία των φύλων. Η θεσμοθέτηση του Βραβείου Προσφοράς «Κατίνας Νικολάου – Κλειώς Χριστοδουλίδου» αποτελεί πέρα από την αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς τους, τη δική μας μικρή συμβολή για να παραμείνει αυτή άσβεστη στη συλλογική μνήμη και συνείδηση.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΟΓΟ επέλεξε για την πρώτη απονομή του Βραβείου Προσφοράς να τιμήσει την αείμνηστη Φωφώ Βάσου Βασιλείου. Μια γυναίκα που έταξε την ζωή της στην οργάνωση των γυναικών και σε ένα συνεχή αγώνα για τα δίκαια του Κυπριακού Λαού. Από το κίνημα της αποστράτευσης, στον αγώνα των μεταλλωρύχων το 1948, στην συμμετοχή της την περίοδο του εμφυλίου ως εθελόντρια γιατρός στο Δημοκρατικό Στρατό. Η Φωφώ έγραψε με τη δράση της ένα κομμάτι από την ιστορία του κόσμου.
Η θεσμοθέτηση αυτού του βραβείου θα μας δώσει την ευκαιρία να τιμήσουμε γυναίκες από όλο το φάσμα της κοινωνίας της Κύπρου είτε βρίσκονται στη ζωή ή έχουν αποβιώσει, γυναίκες πρότυπα με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί κάθε γυναίκα. Για να φτάσει στο σήμερα το μεγαλείο τους. Για να μάθουν οι γενιές που έρχονται ότι υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι, που – ανεξάρτητα από τη ροή της ιστορίας – βάδισαν στη ζωή τους με όραμα για έναν κόσμο που θα ανέβαζε τον άνθρωπο στο ύψος του προορισμού του. Να ζήσει με δικαιοσύνη, με αδελφοσύνη, με ανθρωπιά, μέσα σε μια πανανθρώπινη ειρήνη. Και αφιέρωσαν τη ζωή τους στο όραμα αυτό.
Μπορεί σε κάποιο βαθμό η αντίληψη μας να «παραφωνεί» σε σχέση με την εικόνα που μας έχει επιβληθεί για την «πετυχημένη γυναίκα» και το ηθικολογικό αφήγημα που η σύγχρονη εποχή και το σύστημα έχουν φτιάξει για τις γυναίκες, χωρίς τις γυναίκες.
Ως ΠΟΓΟ θεσμοθετούμε απόψε αυτό το βραβείο έχοντας κατά νου τις γυναίκες της καθημερινότητας. Τις εργαζόμενες, τις αγρότισσες, τις νέες που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας με αξιοπρεπή μισθό, τις μετανάστριες που εγκαταλείπουν με τα παιδιά τους κατατρεγμένες από τον ιμπεριαλισμό την χώρα τους και έρχονται αντιμέτωπες με τον φασισμό, την ξενοφοβία και την απομόνωση, τις γυναίκες πρόσφυγες που υπομένουν τις απώλειες και καλούνται να στήσουν από την αρχή το σπίτι τους στην προσφυγιά, τις μάνες των αγνοουμένων αγκαλιά με μια φωτογραφία και ένα καντήλι, τις γυναίκες που ζυμώνουν καθημερινά τη ζωή με τον ιδρώτα τους. Τις γυναίκες που όταν σχολάσουν από τη δουλειά, τις περιμένει ακόμα ένας αγώνας στο σπίτι: να φροντίσουν παιδιά, γονείς, πεθερικά, νοικοκυριό. Τις γυναίκες που τις ρυτίδες τους δεν τις σβήνουν με ακριβές πλαστικές επεμβάσεις, αλλά τις έχουν για παράσημα. Παράσημα ζωής και αγώνων.
Αυτές ήταν, είναι και θα είναι τα δικά μας πρότυπα.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσες και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της αποψινής βραδιάς. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης, τους αγαπητούς Τίτο Κολώτα και Κρίστιαν Χρίστου που θα μας παρουσιάσουν στη συνέχεια το έργο και την δράση των πρωτοπόρων αγωνιστριών που τιμούμε σήμερα. Ευχαριστώ θερμά το φίλο γλύπτη Φώτο Δημητρίου που επιμελήθηκε το βραβείο. Το ΡΙΚ που αποδέχτηκε να είναι ο χορηγός επικοινωνίας μας.
Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση ας σταλεί το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου να ενώσουν τη φωνή τους με τις γυναίκες όλου του κόσμου ενάντια στην ανισότητα και τους πολέμους. Οι γυναίκες της Κύπρου, που ζούμε και δρούμε μέσα σε συνθήκες ημικατοχής και διαχωρισμού με τη βία, έχουμε σαν όραμα την επανένωση της πατρίδας μας, την ενότητα και την αδελφοσύνη. Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο όπου τα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες να είναι κατοχυρωμένα και να γίνονται σεβαστά. Για δημοκρατία, κοινωνική ευημερία και πρόοδο, για την ειρήνη. Θέτοντας στόχους και οράματα που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον.