Ομιλία ΓΓ ΠΟΓΟ, Αντιπροέδρου ΠΔΟΓ Σκ. Κουκουμά στην εκδήλωση προς τιμή του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών-ΠΔΟΓ (15.01.2012, Πάρκο Ελεούθκια στην Πάφο)
Αγαπητές φίλες,
Θα ήθελα πρώτα από όλα να καλωσορίσω στην Κύπρο και στην εκδήλωση μας την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, τη συντρόφισσα Καλλιόπη Μπουντούρογλου και να την ευχαριστήσω από μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ για την αποδοχή της πρόσκλησης να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.
Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω από μέρους της ΠΟΓΟ, την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τις εργαζόμενες γυναίκες και ολόκληρο το λαό της Ελλάδας, που παλεύουν ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που έρχονται ως συνέπεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η ΟΓΕ βρίσκεται αυτή την περίοδο στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Ερμηνεύουμε την παρουσία της ΟΓΕ σήμερα μαζί μας ως δείγμα των συντροφικών, αδελφικών αγωνιστικών σχέσεων μεταξύ της ΠΟΓΟ και της ΟΓΕ, η οποία αποτελεί ένα συνεπή σύμμαχο του κυπριακού λαού στον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού. Οι σχέσεις των δύο γυναικείων οργανώσεων έχουν ατσαλωθεί περαιτέρω και μέσα από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, για την οποία εργαστήκαμε από κοινού για να εδραιωθεί στο διεθνές γυναικείο κίνημα και να μείνει όρθια μέσα στις φουρτούνες των καιρών.
Στο 15ο Συνέδριο της ΠΔΟΓ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στη Βραζιλία είναι αφιερωμένη η σημερινή μας εκδήλωση. Η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών ήταν γέννημα της ιστορικής αναγκαιότητας για συντονισμό των προοδευτικών γυναικείων κινημάτων του κόσμου ο οποίος έβγαινε, τότε, καταματώμενος από τον όλεθρο του Β’ παγκοσμίου πολέμου και του φασισμού. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο που είχαν πρωτοστατήσει στην αντιφασιστική πάλη απαιτούσαν υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ζωής και ζητούσαν ρόλο στο μεταπολεμικό μέλλον του κόσμου που μόλις άρχιζε. Η ανάγκη για ενότητα δράσης των προοδευτικών γυναικείων κινημάτων στο αγώνα για ειρήνη και ισοτιμία των φύλων οδήγησε στo Ιδρυτικό Συνέδριο της ΠΔΟΓ το Δεκέμβρη του 1945, στο Παρίσι, όπου οι 850 αντιπρόσωποι από 40 χώρες, έδωσαν όρκο: «…να αγωνιστούμε για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αρμονική και ευτυχισμένη ανάπτυξη των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών. Δίνουμε τον ιερό όρκο ν’ αγωνιζόμαστε αδιάκοπα για την εξασφάλιση μιας διαρκούς και παγκόσμιας ειρήνης».
Στους στόχους της ΠΔΟΓ ξεχώριζε από τότε η πάλη κατά του φασισμού, η πάλη για την ειρήνη, αφοπλισμό και κατάργηση όλων των πυρηνικών. Ταυτόχρονα η ΠΔΟΓ ήταν και είναι φορέας του διεθνούς αγώνα για ισοτιμία των δύο φύλων, της κατάργησης κάθε μορφής καταπίεσης και εκμετάλλευσης της γυναίκας. Για εμάς αυτός ο αγώνας –κι αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας με άλλες γυναικείες οργανώσεις- είναι συνυφασμένος με τον αγώνα της εργατικής τάξης για κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Στην πορεία του χρόνου, η ΠΔΟΓ εδραιώθηκε και ορθώθηκε ως η καθοδηγητική δύναμη του διεθνούς προοδευτικού γυναικείου κινήματος, συνενώνοντας τη δράση εκατοντάδων γυναικείων οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Από τις ηγετικές θέσεις της ΠΔΟΓ πέρασαν μεγάλες, ιστορικές προσωπικότητες του γυναικείου αλλά και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος όπως ήταν: η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας Ντολόρες Ιμπαρούρι –η θρυλική Πασιονάρια, η Ευγενία Κοτόν της Γαλλικής Αντίστασης, η σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η μεγάλη μορφή της Κουβανικής Επανάστασης Βίλμα Εσπίν, η Φρίντα Μπράουν γνωστή από τους αγώνες αλληλεγγύης στην Κύπρο, η Χέρτα Κουουσίνεν ηγέτιδα του κομμουνιστικού κινήματος της Φινλανδίας, η Αύρα Παρτσαλίδου από το ΚΚΕ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την χειραφέτηση της γυναίκας.
Σε αυτήν την πορεία συνεχίζει από τότε η ΠΔΟΓ. Οι δραματικές εξελίξεις του 1990 ήταν, βέβαια, μια μεγάλη δοκιμασία για την ΠΔΟΓ όπως για ολόκληρο το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ανασυνταχθεί και αναπτύσσουμε τη δράση μας ολοένα πιο δυναμικά και ριζοσπαστικά. Οι προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις δίνουν καθημερινούς και πολύμορφους αγώνες στις χώρες τους. Σε κάποιες χώρες οι συναγωνίστριες μας αγωνίζονται για να καταργηθούν μεσαιωνικοί νόμοι που απαγορεύουν στις γυναίκες να μορφώνονται και να εργάζονται. Σε άλλες χώρες οι οργανώσεις μας παλεύουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της ευέλικτης απασχόλησης που πλήττουν πρώτα και κύρια τις γυναίκες. Αλλού παλεύουν ενάντια στη βία κατά των γυναικών που αποκτά διαστάσεις πανδημίας. Αλλού παλεύουν για να σταματήσουν τα αποκρουστικά «έθιμα» του ακρωτηριασμού των γυναικείων οργάνων και οι λιθοβολισμοί για «εγκλήματα τιμής». Αλλού πάλι, οι γυναίκες αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην πατρίδα τους. Οι συγκεκριμένοι αγώνες που έχει σε εθνικό επίπεδο κάθε οργάνωση μπορεί να έχουν διαφορετική μορφή και διαφορετικούς άμεσους στόχους όμως όλες, μας ενώνουν τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.
Ταυτόχρονα η ΠΔΟΓ συνενώνει σε διεθνές επίπεδο τη θέση και τη δράση δεκάδων γυναικείων οργανώσεων από όλο τον πλανήτη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά και διευρύνει τη φτώχεια και την πείνα, την εξαθλίωση, την ανεργία, τις ανισότητες αλλά και φαινόμενα όπως η σωματεμπορία και η βία κατά των γυναικών. Η ΠΔΟΓ διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία τη διεθνιστική της αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης, του Ιράν, του Ιράκ και του Αφγανιστάν αλλά και προς λαούς που επέλεξαν ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπως η σοσιαλιστική Κούβα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σταθερή και αμέριστη είναι η συμπαράσταση της ΠΔΟΓ και προς τον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.
Άλλωστε το Γυναικείο Κίνημα μας, από το 1951 όταν η Παγκύπρια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών – ο πρόδρομος της ΠΟΓΟ- εντάχθηκε στην ΠΔΟΓ είχαμε μια δραστήρια και εποικοδομητική συμβολή στη δράση της. Στα τελευταία δύο συνέδρια μάλιστα της ΠΔΟΓ η ΠΟΓΟ ανέλαβε και κατέχει μέχρι σήμερα τη μία από τις αντιπροεδρίες της ΠΔΟΓ ενώ έχει διατελέσει και Συντονίστρια οργάνωση για την Περιφέρεια Ευρώπης της Ομοσπονδίας. Ενόψει του Συνεδρίου η ΠΟΓΟ έχει αναλάβει μαζί με τις συντρόφισσες της Πορτογαλίας να επεξεργαστούν μέρος των προτεινόμενων συνεδριακών θέσεων της ΠΔΟΓ κωδικοποιώντας τις θέσεις του παγκόσμιου προοδευτικού γυναικείου κινήματος για θέματα που αφορούν τη δική μας αντίληψη για την ειρήνη, την ανάπτυξη, την ισοτιμία των φύλων στη δουλειά, την εκπαίδευση, την κοινωνία, τη βία κατά των γυναικών κλπ. Παράλληλα, η ΠΟΓΟ προετοιμάζεται ώστε να έχει μια όσο το δυνατόν πιο μαζική και ουσιαστική παρουσία στο Συνέδριο, που θα γίνει από τις 8-12 του Απρίλη στη Βραζιλία.
Αγαπητές συναγωνίστριες,
Την ίδια ώρα που δίνουμε στον τόπο μας τον αγώνα για τη ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου, τον αγώνα για να στηρίξουμε τη σημερινή κυβέρνηση στην προώθηση βαθιών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την επίθεση του κεφαλαίου και της πολιτικής του έκφρασης στη Βουλή, του ΔΗΣΥ δηλαδή. Την ίδια ώρα λοιπόν, δεκάδες προοδευτικά γυναικεία κινήματα και εκατομμύρια γυναίκες δίνουν το δικό τους αγώνα μέσα στις συνθήκες της χώρας τους. Όλες όμως βρίσκομαστε σε ένα ενιαίο παγκόσμιο αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση και ανισότητα. Το σύστημα δηλαδή που ευθύνεται και για τη διαιώνιση της ανισότιμης θέσης της διπλά καταπιεζόμενης εργαζόμενης γυναίκας. Αξίζει απλά να αναφέρω ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ αν σήμερα οι απολαβές των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο αυξάνονταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ανδρών τότε το ΑΕΠ της Αμερικής θα ήταν 9% υψηλότερο, της ευρωζώνης 13% υψηλότερο και της Ιαπωνίας θα εκτοξευόταν κατά 16%. Εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει. Είναι κι αυτό μια άλλη απόδειξη ότι το σύστημα που ζούμε ότι είχε να δώσει στην ανθρωπότητα το έδωσε και ότι προ πολλού αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Σήμερα που ο καπιταλισμός πισωγυρίζει την ανθρωπότητα σε μεσαιωνικές συνθήκες ζωής και ναρκοθετεί ακόμα και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη είναι ξεκάθαρο ότι μόνο η νέα κοινωνία, που θα είναι δίκαιη από τα θεμέλια της και θα έχει ως συστατικά της στοιχεία, την κοινωνική ισότητα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την ισοτιμία των φύλων μπορεί να είναι η ελπίδα για τους λαούς. Σε αυτό το μέλλον, το σοσιαλιστικό, οι άδικοι πόλεμοι θα είναι παρελθόν και η παγκόσμια διαρκής ειρήνη θα είναι η αυτονόητη καθημερινότητα. Σε αυτό το μέλλον, η γυναίκα και ο άνδρας θα ξαναγίνουν ισότιμοι ολόπλευρα και ουσιαστικά.
Για αυτό το μέλλον υπάρχει και αγωνίζεται το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ!
Για αυτό το μέλλον υπάρχει και αγωνίζεται η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών!
ΖΗΤΩ ΤΟ 15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΔΟΓ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ