«Οι γυναίκες του κόσμου ενωμένες για την εξάλειψη της ανισότητας και της βίας, για την ειρήνη και την υγεία στον πλανήτη»

thumbnail

Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του 17ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών – ΠΔΟΓ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών-ΠΔΟΓ στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Στη θέση της Προέδρου της ΠΔΟΓ έχει εκλεγεί η Λορένα Πένα από το Ελ Σαλβαδόρ ενώ η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ επανεκλέγηκε στη θέση μιας εκ των αντιπροέδρων της ομοσπονδίας.

To συνέδριο πραγματοποιήθηκε κάτω από το σύνθημα «Οι γυναίκες του κόσμου ενωμένες για την εξάλειψη της ανισότητας και της βίας, για την ειρήνη και την υγεία στον πλανήτη» και σε αυτό συμμετείχαν γυναίκες από όλες τις γωνιές της γης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου εγκρίθηκε Διακήρυξη μέσα από την οποία τονίζεται ότι το συνέδριο πραγματοποιείται εν μέσω των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και τα δύο γεγονότα έχουν επηρεάσει και καταστρέψει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών.  Για αυτό και το παγκόσμιο γυναικείο κίνημα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και να αντιταχθεί στις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες που θα έχουν τραγικά αποτελέσματα στις ζωές και την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η περαιτέρω όξυνση και στρατιωτικοποίηση της περιοχής το μόνο στο οποίο θα συμβάλει είναι στη δημιουργία μιας ακόμη πιο επικίνδυνης κατάστασης για τους λαούς της περιοχής αλλά και ευρύτερα για όλο το κόσμο.  

Κυρίαρχο συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι τα θέματα έμφυλης βίας και της έμφυλης διάστασης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό των προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει οι γυναίκες σε όλο το κόσμο τα πρόσφατα χρόνια. Την ίδια ώρα, ενώ το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στη διάρκεια της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης της έχει φανεί σε όλη του την έκταση, δεν υπήρξε μαζική αντίδραση από τα κράτη να διαθέσουν δυνάμεις για κρατικές δομές και προγράμματα στήριξης των θυμάτων.

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ένταση της πόλωσης στη κατανομή των πόρων. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου συγκεντρώνεται ολοένα και σε λιγότερα άτομα ενώ την ίδια ώρα υπάρχει επέκταση και ένταση στις διάφορες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης οδηγώντας μεγαλύτερους αριθμούς σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Στα πλαίσια του συνεδρίου εγκρίθηκε μια σειρά από ψηφίσματα αλληλεγγύης ανάμεσα τους και Ψήφισμα για το κυπριακό για το οποίο έγινε ενημέρωση από την Σκεύη Κουκουμά Γ.Γ. της ΠΟΓΟ. Παράλληλα μέσα από διμερείς συναντήσεις ενημερώθηκαν αντιπροσωπίες άλλων χωρών για την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό.