Οι γυναίκες της Κύπρου στην πάλη για απελευθέρωση κι επανένωση

thumbnail

Εμείς οι γυναίκες της Κύπρου βιώσαμε στο πετσί μας την τραγωδία του κυπριακού λαού. Η γυναίκα της Κύπρου έκλαψε τον άντρα της, τον αδερφό της, το παιδί της που χάθηκαν στα αιματοκυλίσματα που οργάνωσε ο ιμπεριαλισμός κι εκτέλεσε ο εθνικισμός σε βάρος της πατρίδας μας. Οι χιλιάδες γυναίκες που ντυμένες στα μαύρα και ξεριζωμένες από τα σπίτια τους, σήκωσαν μόνες τα βάρη της οικογένειας έγιναν η προσωποποίηση του κυπριακού δράματος.

Όμως είναι αυτές οι γυναίκες που στα χρόνια της προσφυγιάς και της υπομονής -μαζί με όλο το λαό- κράτησαν στην καρδιά τους τις φωτογραφίες των αγνοούμενων, κράτησαν αναμμένα τα καντήλια στους τάφους και κράτησαν ψηλά τα λάβαρα της λευτεριάς και του αγώνα!

Για αυτό οι γυναίκες της Κύπρου και το οργανωμένο γυναικείο κίνημα του τόπου πρέπει να είναι πρωτοπόρες στην αντικατοχική-αντιμπεριαλιστική πάλη για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Σε αυτό τον αγώνα, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι –οι Ελληνοκύπριες και οι Τουρκοκύπριες- που συναποτελούν τον κυπριακό λαό είμαστε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι. Συστατικό στοιχείο του αγώνα μας είναι η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων ώστε να αποκατασταθεί η μεταξύ τους εμπιστοσύνη και να οικοδομηθεί κοινό μέτωπο για μια λύση του κυπριακού βασισμένη σε θέσεις αρχών.

Απελευθέρωση και επανένωση!

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ είναι πρωτοπόρο μέσα στις γυναίκες της Κύπρου για να διαμορφωθούν δίαυλοι διαλόγου και κοινής δράσης των ε/κ και τ/κ γυναικείων οργανώσεων. Η δράση μας για την επαναπροσέγγιση ξεδιπλώνεται πάνω στη βάση της θέσης μας υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και συμφωνημένης -με τους Τ/κ- λύσης η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα προνοεί:

 • τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, αποστρατιωτικοποίηση και απαλλαγή της από οποιεσδήποτε ξένες εγγυήσεις και εξαρτήσεις
 • επανένωση της πατρίδας μας (του λαού, της κοινωνίας, των θεσμών και της οικονομίας του νησιού) με μια λύση που θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία από ενιαίο κράτος σε διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ
 • αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ

 • υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 • στέκεται με συνέπεια στο πλευρό του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος προσέρχεται στις συνομιλίες με προτάσεις εποικοδομητικές και σύμφωνες με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί μια δραστήρια πολιτική διεθνοποίησης του κυπριακού
 • καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί ότι δεν έχει δικαιώματα επικυριαρχίας στο νησί μας και να εγκαταλείψει το δόγμα περί «δύο λαών στο νησί». Η τ/κ ηγεσία οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο λύσης που συνυπέγραψε.
 • αντιτάσσεται σε κάθε ενδεχόμενο πρόσδεσης της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» ή στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Οι μαυροφορεμένες γυναίκες της Κύπρου δεν ξέχασαν τι σημαίνει ΝΑΤΟ…

Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι: κοινή πατρίδα – κοινός αγώνας

 • Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρούμε και να εφαρμόσουμε τη λύση του κυπριακού, αφού συμβάλλει αποφασιστικά στην κατανόηση των ανησυχιών και των προσδοκιών των Ε/κ από τους Τ/κ και αντίστροφα.

 • Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί απάντηση στο λαομίσητο σοβινισμό που αιματοκύλισε δυο και τρεις φορές τον τόπο μας, άνοιξε την κερκόπορτα στις επεμβάσεις των εχθρών της Κύπρου και τελικά στην τουρκική εισβολή.
 • Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό στη γλώσσα, τη θρησκεία, την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε κοινότητας. Και την ίδια ώρα κτίζει σχέσεις συνεργασίας πάνω στην αγάπη για την κοινή ανεξάρτητη πατρίδα και στην κοινή κυπριακή ταυτότητα και παράδοση. Καμία σχέση δεν έχει με άρνηση της εθνικής μας καταγωγής ή εθνομηδενισμό. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ψεύδονται συνειδητά.

 • Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με το πολιτικό, αντικατοχικό-αντιμπεριαλιστικό περιεχόμενο με το οποίο την καθιέρωσε το ΑΚΕΛ, υποσκάπτει την κατοχή και το διαιρετικό στάτους κβο. Διαλύει το μύθο ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, που είναι το κυριότερο επιχείρημα της Τουρκίας για να προωθεί τη διχοτόμηση. Καμία σχέση δεν έχει με τις ξενόφερτες αντιλήψεις που παραγνωρίζουν την ουσία του κυπριακού και το υποβιβάζουν σε θέμα ψυχολογικής επαφής των δύο κοινοτήτων.
 • Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη δική μας αντίληψη, είναι προέκταση του ταξικού και διεθνιστικού χαρακτήρα του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου. Συνδέει το ένδοξο παρελθόν των κοινών εργατικών αγώνων Ε/κ και Τ/κ με το μέλλον μιας Κύπρου που θα τη διαφεντεύει ο Λαός που την ποτίζει με τον ιδρώτα του.

Για το μέλλον της Κύπρου

Η θυσία των δύο ΑΚΕΛιστών ηρωομαρτύρων, του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και του Κώστα Μισιαούλη είναι φωτεινός και άσβεστο φάρος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό στην πάλη του για ανεξαρτησία, λευτεριά και επανένωση. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ τείνει χέρι φιλίας και αδελφοσύνης προς τις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσες μας ώστε ολόκληρο το προοδευτικό και δημοκρατικό γυναικείο κίνημα της Κύπρου, ενωμένο, να παλέψει για το μέλλον που αξίζει σε μας, στο λαό μας και στις γενιές που θα έρθουν!

 • Για το μέλλον την Κύπρου στο οποίο δεν θα ξανακλάψουν μάνες σκοτωμένων και αγνοουμένων. δεν  θα χρειαστεί άλλες γυναίκες να γεννήσουν μέσα στα αντίσκηνα της προσφυγιάς.
 • Για το μέλλον της Κύπρου όπου η πατρίδα μας θα ξαναγίνει ελεύθερη και ειρηνική και τούτη η γη θα είναι μάνα για όλα τα παιδιά του κυπριακού λαού.
 • Για το μέλλον της Κύπρου όπου οι Ελληνοκύπριες και οι Τουρκοκύπριες θα ξαναζυμώνουν μαζί το ψωμί της ζωής, όχι με τα δάκρυα και το αίμα της τραγωδίας, αλλά με το γέλιο, τη χαρά και τον τίμιο ιδρώτα του λαού μας.

Η Κύπρος θα νικήσει!

(από έντυπο με τις θέσεις της ΠΟΓΟ για το κυπριακό πρόβλημα και την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – έκδοση Απρίλης 2011)