Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μπορεί αυτή η μέρα να έχει τις ρίζες της πίσω στο 1857, στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, όπου οι γυναίκες έκλεισαν τις μηχανές και διεκδίκησαν ισότητα στην εργασία, παρόλα αυτά,166 χρόνια μετά, το μήνυμα της απεργίας τους παραμένει άκρως επίκαιρο.
Οι αγώνες των γυναικών δεν μπορούν να εκλείψουν όσο οι γυναίκες βρίσκονται παγιδευμένες ανάμεσα στην πατριαρχία και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Όσο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καθημερινά τα έμφυλα στερεότυπα και το σεξισμό, όσο υφίστανται την έμφυλη βία, την εκμετάλλευση στην εργασία, τις επιπτώσεις της ακρίβειας και των πολέμων, την ανισομέρεια στη ζωή και στο σπίτι.
Την ώρα που η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει τους αγώνες που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρις ότου να εξαλείψουμε κάθε μορφή ανισότητας, δεν μπορούμε να μην στρέφουμε το βλέμμα μας σε ότι συμβαίνει γύρω μας. Η σκέψη μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, εκεί όπου η βαρβαρότητα του πολέμου συνεχίζει να καταστρέφει ότι βρει στο διάβα της, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, πληρώνουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή τη μανία της φύσης, γίνονται θύματα της λύσσας του κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται ετο καθετί για να επιβιώσει.
Φυσικά τα βλέμματα μας επαγρυπνούν συνεχώς για όσα βιώνουμε και στην ίδια μας την χώρα. Η Κύπρος δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στον παγκόσμιο χάρτη. Μια μικρή χώρα, η οποία για 49 χρόνια αντιμετωπίζει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής, την ίδια ώρα που έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές της 10ετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Πολιτικές οι οποίες έχουν στο στόχαστρο τα λαϊκά στρώματα, πολιτικές οι οποίες δυστυχώς έχουν φέρει τις γυναίκες σε δυσμενή θέση, πολιτικές οι οποίες συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και έχουν μετατρέψει χιλιάδες γυναίκες σε ζητιάνες.
Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που αποτυπώνουν την πιο πάνω κατάσταση. Το 18.6% των γυναικών στην Κύπρο είναι σε κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωπες με τη φτώχεια, το 16% των γυναικών υποχρεώνεται να μείνει εκτός εργασίας εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων, το χάσμα των μισθών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ανέρχεται στο 9%, αριθμός που μειώθηκε όχι εξαιτίας της αύξησης των μισθών των γυναικών αλλά εξαιτίας της μείωσης των μισθών των αντρών. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται με θύματα γυναίκες ή κορίτσια είναι αυξημένα κατά 30%, με την πιο ακραία μορφή βίας, τις γυναικοκτονίες, να καταγράφει 20 θύματα τα τελευταία 4 χρόνια, με το 75% των θυτών να προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον. Τέλος, με βάση το Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2022 η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το χειρότερο αποτέλεσμα καταγράφεται στην παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου το ποσοστό φτάνει μόλις στο 30%.
Οι προτάσεις μας:
➢ Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού.
➢ Αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας, με πλήρεις, ασφαλείς και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και καταπολέμηση της έμφυλης ανισότητας στους μισθούς.
➢ Εντατικοποίηση των ελέγχων για πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας απέναντι σε εγκύους εργαζόμενες, στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους, περιλαμβανομένης της έγκαιρης καταβολής των επιδομάτων.
➢ Επέκταση της πληρωμένης άδειας μητρότητας και ενίσχυση της άδειας πατρότητας, με παραχώρηση του δικαιώματος χωρίς την προϋπόθεση να έχει συναφθεί γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των γονέων. Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.
➢ Κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά μέτρα που να στηρίζουν τη γονεϊκότητα ως κοινωνική ευθύνη και να κατοχυρώνουν την ισότιμη κατανομή των οικογενειακών ευθυνών. Σε αυτά να περιληφθεί η δημιουργία ποιοτικών δημόσιων υποδομών για παιδιά, προσβάσιμων και σε άλλα εξαρτώμενα άτομα.
➢ Υιοθέτηση μέτρων που να στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένου του ελέγχου πλήρους και ουσιαστικής εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της επανεξέτασης των επιφυλάξεων που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
➢ Προώθηση πρωτοβουλιών για την οριζόντια καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για τα φύλα στην Παιδεία, στα Μ.Μ.Ε. και στους θεσμούς. Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
➢ Αποτελεσματικός έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας κατά του σεξισμού, του διαδικτυακού σεξισμού και της εκδικητικής πορνογραφίας.
➢ Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ώστε να καλύπτει ως αδίκημα την προσβολή της προσωπικότητας και της σεξουαλικότητας της γυναίκας
➢ Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, με ενσωμάτωση της αρχής της έμφυλης ισότητας και ενίσχυση της νομικής αρωγής σε οικογενειακές υποθέσεις.
Πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.
➢ Επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων βάσει των πιο σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων.
➢ Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, η οποία θα συνενώσει όλους τους φορείς και θεσμούς για την ισότητα. Η Ενιαία αυτή Αρχή, εφοδιασμένη με επαρκείς πόρους και στελέχωση, να διαθέτει ευρεία και ισχυρή αρμοδιότητα στους ακόλουθους τομείς: υποβολή εισηγήσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο Υπουργικό, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας και υποβολή εκθέσεων, επισήμανση υποχρεώσεων προς την Κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες, έλεγχος και εποπτεία όλων των κρατικών φορέων και υπηρεσιών υπό το πρίσμα της ισότητας, καταπολέμηση στερεοτύπων και διασφάλιση διαφάνειας και λογοδοσίας. Επίσης, η Ενιαία Αρχή Ισότητας θα έχει και τη δυνατότητα άσκησης εκτελεστικής εξουσίας για τον χειρισμό καταγγελιών.
➢ Προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή.
Με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένισσες, Μαρωνίτισσες, Λατίνες, στις μετανάστριες΄και τις προσφύγισσες, στις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις εργαζόμενες, τις αγρότισσες, τις οικοκυρές. Στις μονογονιούς, τις συνταξιούχες, στις γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+, στις γυναίκες με αναπηρίες. Απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης και συσπείρωσης στις γραμμές της συλλογικής μας δράσης. Είναι αναγκαίο να δώσουμε ΜΑΖΙ τον αγώνα για εξάλειψη των ανισοτήτων, για διεκδίκηση της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, για χειραφέτηση, για εξάλειψη της οποιασδήποτε μορφής βίας. Μαζί να δώσουμε τον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Ο αγώνας αυτός δεν είναι αποσπασματικός, ούτε υπόθεση μιας μέρας. Είναι αγώνας διαρκείας!
Μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο χρειάζεται να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα και να σφυρηλατήσουμε χιλιάδες συνειδήσεις. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιζόμαστε ακούραστα, με φάρο τους αγώνες που έδωσαν χιλιάδες πρωτοπόρες γυναίκες, για να ζήσουμε τις μέρες που οραματιζόμαστε, τις ημέρες εκείνες όπου θα είμαστε απαλλαγμένες από κάθε είδους εκμετάλλευση και ανισότητα.Τις ημέρες όπου θα κυριαρχεί στον κόσμο η ειρήνη και θα επικρατούν οι αξίες της ανιδιοτέλειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης.
Οι αγώνες μας δεν είναι γένους θηλυκού. Είναι αγώνες ταξικοί και κοινωνικοί, είναι αγώνες ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο γεννά και αναπαράγει τις ανισότητες τόσο στην εργασία όσο και ανάμεσα στα φύλα, καταδικάζοντας τη γυναίκα να ζει κάτω από συνθήκες πολλαπλής καταπίεσης, είναι αγώνες στους οποίους δεν περισσεύει καμιά και κανένας.
Σήμερα υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για κάθε γυναίκα έτσι ώστε να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και να διεκδικεί αυτό που δικαιούται, μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα, ρόλο στην κοινωνία, στην οικογένεια και στην πολιτεία.
Τιμούμε λοιπόν τη φετινή 8η Μαρτίου, κάνοντας πράξη το σύνθημα μας: «Γυναίκες μπροστά! Μαζί! Για ισότητα και ισοτιμία στο σπίτι, στην εργασία, στη ζωή! Μαζί στον αγώνα για επανένωση και ειρήνη!»
Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2023