Ξανά στον πάτo

thumbnail

Aνακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για τη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση

Από τη μέρα που ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης, η χώρα μας βρέθηκε στον πάτο της Ευρώπης όσο αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση. Με τον χθεσινό ανασχηματισμό και τη περαιτέρω μείωση του αριθμού γυναικών στο Υπουργικό, πάμε πιο κάτω και από τον πάτο. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη με μόνο μία γυναίκα στο Υπουργικό ενώ στην παγκόσμια κατάταξη πλησιάζουμε πλέον τη Σαουδική Αραβία.

Η δε δήλωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου –«κομπλιμέντο» όπως είπε!- ότι η μία υπουργός είναι «αρκετά δυναμική» για να εκπροσωπεί τις γυναίκες στο 11μελές υπουργικό συμβούλιο συμπυκνώνει τη φιλοσοφία ολόκληρης της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης για τα θέματα ισότητας των φύλων. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι δεν είναι ούτε δειγματοληπτικά ούτε χατιρικά που πρέπει να είναι οι γυναίκες παρούσες στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι γυναίκες δικαιούνται, αξίζουν και πρέπει να είναι ισότιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων γιατί αλλιώς υπονομεύεται στην πράξη το περιεχόμενο της ίδιας της δημοκρατίας.

Το ότι συστηματικά ο Πρόεδρος προβαίνει στις επιλογές αυτές δεν είναι τυχαίο. Είναι η ίδια παράταξη με το γνωστό βεβαρημένο ιστορικό σεξιστικών τοποθετήσεων και επιθέσεων. Βέβαια το κρίσιμο δεν είναι μόνο το φύλο των υπουργών, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουν αυτοί και αυτές για τα θέματα γυναικών και ισοτιμίας. Όμως εδώ οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ακόμα χειρότερες. Στην έκθεση της ΕΕ για την πρόοδο όσο αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση από τους 28 της Ευρώπης στα θέματα ισότητας των φύλων.

Η κοινωνία της Κύπρου πρέπει να καταστήσει την ισοτιμία των φύλων προτεραιότητα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει τέτοιες προτεραιότητες και ανησυχίες.