Μηδαμινή η στήριξη του κράτους σε αυτές που το έχουν ανάγκη.

thumbnail

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για τη σύλληψη μητέρας

Η είδηση αναφορικά με τη σύλληψη μητέρας μονογονιού που αναγκάστηκε να αφήσει τα τρία της παιδιά μόνα για να πάει στην εργασία της, μας δημιουργεί αισθήματα οργής και αγανάκτησης, ωστόσο δεν μας  προκαλεί έκπληξη.

Η μεθοδευμένη διάλυση των δομών κοινωνικής φροντίδας, η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων σε τομείς που απασχολούνται κυρίως γυναίκες, η μετατροπή της κρατικής στήριξης σε επιδόματα βασισμένα σε λογιστικούς υπολογισμούς, είναι συνειδητές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που εδώ και χρόνια θέτοντας το κέρδος ως ύψιστη προτεραιότητα, έχει θρυμματίσει την κοινωνική πρόνοια κατασπαράζοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό.  Καθημερινά τίθενται νέα εμπόδια σε αυτούς που έχουν ανάγκη από στήριξη, συμβάλλοντας έτσι στη μεγιστοποίηση των ανισοτήτων και στη φτωχοποίηση.

Η περίπτωση που έγινε χθες γνωστή δεν είναι η μοναδική. Καθημερινά γυναίκες, ιδιαίτερα μονογονιοί, αναγκάζονται να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της  καθημερινότητας χωρίς τη στήριξη κανενός. Η ανάγκη για την εξασφάλιση των απαραίτητων για να ζήσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους δεν χωράει εκπτώσεις στην προστασία των παιδιών τους για αυτό και δεν σηκώνει πλέον καμιά αναβολή στην ανάληψη των ευθυνών του κράτους. Η περιορισμένη έως μηδαμινή στήριξη του κράτους, ο συνεχείς τερματισμός της λειτουργίας κρατικών δομών φροντίδας παιδιών, τα κριτήρια στο δικαίωμα στις κοινωνικές παροχές  πρέπει επιτέλους να απασχολήσουν την κυβέρνηση πέρα από διακηρύξεις και μεγαλόπνοα Σχέδια και Στρατηγικές.

Για ακόμη μία φορά καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τις υποσχέσεις και τις ευαισθησίες φιλανθρωπίας που εξαγγέλλονται με ευκολία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την καλούμε να αφουγκραστεί τα προβλήματα της κοινωνίας και να εφαρμόσει  κοινωνική πολιτική η οποία θα στηρίζεται σε λειτουργικές δομές και προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων.

8 Δεκεμβρίου 2020