Μαζικότατη η εκδήλωση της ΠΟΓΟ προς τιμή του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (WIDF) 15.01.2012

thumbnail

Tη σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση της ΠΔΟΓ προς τον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, μετέφερε την Κυριακή, 15 του Γενάρη 2012, η γ.γ. της ΠΟΓΟ, αντιπρόεδρος της ΠΔΟΓ και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) που θα γίνει από τις 8-12 του Απρίλη στη Βραζιλία, η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως την ίδια ώρα που οι γυναίκες της Κύπρου δίνουν στον τόπο μας τον αγώνα για την ελευθερία και την επανένωσή της, τον αγώνα για στήριξη της σημερινής Κυβέρνησης, στην προώθηση βαθιών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την επίθεση του κεφαλαίου και της πολιτικής του έκφρασης στη Βουλή, του ΔΗΣΥ δηλαδή. Αγώνα που δεκάδες προοδευτικά γυναικεία κινήματα και εκατομμύρια γυναίκες δίνουν μέσα στις συνθήκες της χώρας τους. Ολες οι γυναίκες βρίσκονται σε ένα ενιαίο παγκόσμιο αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση και ανισότητα, υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της ΠΔΟΓ και ΓΓ της ΠΟΓΟ.

Η Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ αν σήμερα οι απολαβές των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο αυξάνονταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ανδρών τότε το ΑΕΠ της Αμερικής θα ήταν 9% υψηλότερο, της ευρωζώνης 13% υψηλότερο και της Ιαπωνίας θα εκτοξευόταν κατά 16% και πρόσθεσε πως εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει. Είναι κι αυτό μια άλλη απόδειξη, είπε, ότι το σύστημα που ζούμε ό,τι είχε να δώσει στην ανθρωπότητα το έδωσε και ότι προ πολλού αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Σήμερα, ανέφερε, που ο καπιταλισμός πισωγυρίζει την ανθρωπότητα σε μεσαιωνικές συνθήκες ζωής και ναρκοθετεί ακόμα και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη είναι ξεκάθαρο ότι μόνο η νέα κοινωνία, που θα είναι δίκαιη από τα θεμέλιά της και θα έχει ως συστατικά της στοιχεία, την κοινωνική ισότητα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την ισοτιμία των φύλων μπορεί να είναι η ελπίδα για τους λαούς. Σε αυτό το μέλλον, είπε, το σοσιαλιστικό, οι άδικοι πόλεμοι θα είναι παρελθόν και η παγκόσμια διαρκής ειρήνη θα είναι η αυτονόητη καθημερινότητα. Σε αυτό το μέλλον, υπογράμμισε, η γυναίκα και ο άνδρας θα ξαναγίνουν ισότιμοι ολόπλευρα και ουσιαστικά. «Για αυτό το μέλλον υπάρχει και αγωνίζεται το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ! Για αυτό το μέλλον υπάρχει και αγωνίζεται η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών!», τόνισε η Σκεύη Κουκουμά.

Στη συνέχεια, η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως ενόψει του Συνεδρίου η ΠΟΓΟ έχει αναλάβει μαζί με τις συναγωνίστριες της Πορτογαλίας να επεξεργαστούν μέρος των προτεινόμενων συνεδριακών θέσεων της ΠΔΟΓ κωδικοποιώντας τις θέσεις του παγκόσμιου προοδευτικού γυναικείου κινήματος για θέματα που αφορούν τη δική μας αντίληψη για την ειρήνη, την ανάπτυξη, την ισοτιμία των φύλων στη δουλειά, την εκπαίδευση, την κοινωνία, τη βία κατά των γυναικών κλπ. Παράλληλα, σημείωσε, η ΠΟΓΟ προετοιμάζεται ώστε να έχει μια όσο το δυνατόν πιο μαζική και ουσιαστική παρουσία στο Συνέδριο, της ΠΔΟΓ.

Ελση Χριστόφια: Οι γυναίκες να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην ανισότητα και τους πολέμους

Στη δράση και στο ρόλο που διαδραματίζει η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, αναφέρθηκε η Πρώτη Κυρία Ελση Χριστόφια σημειώνοντας πως η ΠΔΟΓ είναι η οργάνωση που ενώνει τις γυναίκες ανεξάρτητα από φυλή, εθνότητα ή θρησκεία, ώστε να μπορούν από κοινού να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους ως πολίτες, μητέρες και εργαζόμενες.  H Ελση Χριστόφια αναφέρθηκε επίσης και στο 15ο Συνέδριο της ΠΔΟΓ λέγοντας πως αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτό χιλιάδες γυναίκες από όλο τον πλανήτη και σημειώνοντας πως πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση του αγώνα των γυναικών για ισοτιμία, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικράτηση της ειρήνης.  Οπως ανέφερε, οι σημερινές διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν όπως η ΠΟΓΟ, καθώς και όλες οι γυναικείες οργανώσεις που μετέχουν στην ΠΔΟΓ δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην περαιτέρω ενίσχυσή της. Επιβάλλεται, είπε, όπως συσπειρωθούν στις γραμμές της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών όλα τα προοδευτικά κινήματα κάθε χώρας, για να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωτοποριακό και αγωνιστικό της ρόλο. Τέλος, η Ελση Χριστόφια έστειλε το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, να ενώσουν τη φωνή τους με τις γυναίκες όλου του κόσμου ενάντια στην ανισότητα και τους πολέμους. «Ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΠΔΟΓ ας στείλουμε το μήνυμα ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο κόσμος της ειρήνης, της κοινωνικής ισότητας και της ισοτιμίας των φύλων».

Καλλιόπη Μπουντούρογλου: Αγώνας για απαλλαγή από τα αρπακτικά του μόχθου

Την παρουσία της στη χθεσινή εκδήλωση της ΠΟΓΟ, έδωσε και η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία ανέφερε πως η παγκύπρια συνάντηση των γυναικών της ΠΟΓΟ ενόψει του συνεδρίου της ΠΔΟΓ, γίνεται σε μια κρίσιμη εποχή για τους λαούς, που τους μαστίζει μια βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση που δεν είναι ούτε τυχαία ούτε προσωρινή. Δίνει, είπε, την ευκαιρία στο κεφάλαιο να επισπεύσει την υλοποίηση της μακροχρόνιας επιδίωξης του (Μάαστριχτ) να αφαιρέσει ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη, με κυρίαρχο στόχο να κάνει πιο φτηνή την εργατική δύναμη, προκειμένου όταν βγούμε από την κρίση να είναι εξασφαλισμένη η κερδοφορία του. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του ΟΓΕ, στο συνέδριο της ΠΔΟΓ οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν με κάθε τρόπο ώστε η Οργάνωση να αποκτήσει τη φυσιογνωμία και την αγωνιστική παρέμβαση που είχε πριν από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Σημείωσε, πως η κάθε γυναικεία οργάνωση της Ε.Ε. στη χώρα της, πρέπει να βρει τρόπους να συναντηθεί και να δράσει από κοινού με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού, νεολαιίστικου, του φιλειρηνικού κινήματος. Τέλος, ανέφερε πως οι ριζοσπαστικές οργανώσεις της ΠΔΟΓ, σε κάθε χώρα, έχουν χρέος να συσπειρώσουν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον οργανωμένο αγώνα της αντίστασης και αντεπίθεσης μέχρις ότου απαλλαγούν από τους βιομηχάνους, από τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, να απαλλαγούν από όλα τα αρπακτικά του μόχθου τους.