Οι γυναίκες στην πρωτοπορία του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος (25.10.2014)

thumbnail

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για τη Μέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη (25.10.2014)

Ενταγμένη μέσα στην Εβδομάδα Αφοπλισμού του ΟΗΕ, η 25η του Οκτώβρη αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία στον αγώνα του Παγκόσμιου Γυναικείου Κινήματος για την Ειρήνη, στον οποίο θα πρέπει να προστίθενται ολοένα και νέες δυνάμεις αλλά και νέες μορφές πάλης. Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερους λόγους να βρίσκονται στην πρωτοπορία του φιλειρηνικού-αντιπολεμικού κινήματος αφού αυτές μαζί με τα παιδιά, είναι τα μεγαλύτερα θύματα των στρατιωτικών συγκρούσεων και κατά κανόνα πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ως κομμάτι τόσο του Παγκόσμιου, όσο και του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, αλλά και ως κομμάτι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών, θεωρεί ως υπέρτατο καθήκον τη συνέχιση της συμβολής του στους αγώνες που τάσσονται ενάντια στον πόλεμο και υπέρ του αφοπλισμού και της Ειρήνης.

Εκφράζει την ανησυχία του για τον πολλαπλασιασμό των πολεμικών συρράξεων και των εστιών έντασης σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, που έχουν ως αιτία τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων του σύγχρονου κόσμου. Πρόσφατο παράδειγμα στη Συρία και στο Ιράκ,  όπου μαίνεται ο σεκταριστικός πόλεμος του «Ισλαμικού Κράτους» και συνεχίζονται οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κλιμακώνοντας την αστάθεια.

Η Κύπρος όχι μόνο δε μένει ανεπηρέαστη, αλλά η ανάφλεξη και ο πόλεμος στη γειτονιά μας, οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται με φόντο τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, την επηρεάζουν δραματικά.

Οι γυναίκες της Κύπρου που ζούμε σ’ αυτό το σταυροδρόμι της Μεσογείου, όπου παρά τη θέληση του λαού μας, επιδιώκεται η χρησιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προωθημένο πολεμικό ορμητήριο των Άγγλων, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εκφράζουμε έντονα την ανησυχία μας για τους κινδύνους στους οποίους θέτουν την πατρίδα μας, εφόσον αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο γι’ αυτήν την ίδια την ύπαρξη του μοιρασμένου νησιού μας. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της Κυπριακής Κυβέρνησης που παραχώρησε και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», διευκολύνοντας τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ενάντια στις γειτονικές χώρες, αλλά και στην Κύπρο, απειλώντας την Ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως πλήττουν την ανεξαρτησία, το κύρος και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό το γεγονός, καθώς και η νέα αφόρητη πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλούν ανασφάλεια και έντονη ανησυχία στο λαό μας. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή μάλιστα που είχε συμφωνηθεί η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η κατάφωρη και εξόφθαλμη αυτή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί και δε θα πρέπει να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Η ΠΟΓΟ καταδικάζει με όλες της τις δυνάμεις τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα και συνέπεια στον επιδιωκόμενο στόχο για λύση. Ως η μεγαλύτερη οργανωμένη φωνή των γυναικών, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της αντικατοχικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Θα συνεχίσει τον αγώνα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας.

Ταυτόχρονα το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, θεωρώντας ότι συστατικό στοιχείο του αγώνα μας για λύση, είναι η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, θα συνεχίσει να τείνει χέρι φιλίας προς τις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσες μας και μαζί ολόκληρο το προοδευτικό και δημοκρατικό γυναικείο κίνημα της Κύπρου, ενωμένο, να συνεχίσει τον αγώνα και την πάλη για το μέλλον που αξίζει στο λαό μας, αλλά και στις μελλούμενες γενιές! Για μια ειρηνική, επανενωμένη Κύπρο.