Κοινή διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ και Οργάνωσης Γυναικών Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος │ 8.3.2014

thumbnail

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, στεκόμαστε μαζί ενάντια σε διχοτομικές προσεγγίσεις, για να εκφράσουμε πίστη στο κοινό μας μέλλον, στην ευημερία της πατρίδας μας, στο ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως παγκόσμιο παράδειγμα ειρήνης.

Υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γυναικών σε πρωτοβουλίες υπέρ της επίλυσης συγκρούσεων και σε προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης, όπως υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, τονίζουμε το σημαντικό ρόλο που μπορούμε να παίξουμε στη σημερινή ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο. Καθώς και ότι το Ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαιώνει ότι η διατήρηση της ειρήνης προϋποθέτει τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αναγνωρίζουμε πως η διαδρομή μας είναι μακρά και δύσκολη. Επιτρέψτε μας όμως να θυμίσουμε σε όλους το κοινό παρελθόν μας. Πλούσιο από φωτεινά παραδείγματα συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινών αγώνων σε όλους τους τομείς της ζωής, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς, προς όφελος των γυναικών της πατρίδας μας και του λαού μας στο σύνολό του.

Είμαστε αποφασισμένες να συνεχίσουμε το αγώνα μας για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου, που είναι ένα πρώτο μα και το πιο καθοριστικό βήμα για την πραγμάτωση των οραμάτων μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι μόνο μέσα από τους κοινούς αγώνες όλων των Κυπρίων που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Η συνέχιση του σημερινού στάτους κβο είναι απαράδεκτη.

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που δηλώνουμε τη στήριξή μας στην επανέναρξη της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παραμένουμε δεσμευμένες στον αγώνα μας για τη μόνη δυνατή και συμφωνημένη λύση, αυτή της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας  με πολιτική ισότητα της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δηλώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια λύση που να αποστρατικοποιεί τη χώρα μας και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ταυτόχρονα καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εργαστούν για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο, διατηρώντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ, το συντομότερο δυνατό.

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, επαναδιατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, πέρα από κάθε διαχωριστική γραμμή και διαμέσου της υιοθέτησης περαιτέρω πρωτοβουλιών, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο- μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Καταληκτικά, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, υπογραμμίζουμε για ακόμα μια φορά την πεποίθησή μας, ότι η λύση είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του συνολικού μας οράματος για το μέλλον της πατρίδας μας. Και ειδικότερα στην κατάκτηση μιας διαρκούς ειρήνης,  δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων.