Κάθε κράτος οφείλει να αναγνωρίσει καθολικά και στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας

thumbnail

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για τη μέρα της Μάνας

Από τη χαραυγή της ανθρώπινης ζωής πάνω στη γη, δια μέσου των αιώνων και μέχρι σήμερα η μάνα είναι το χιλιοτραγουδημένο και ακατάλυτο σύμβολο αγάπης, ανιδιοτέλειας, θυσίας, προσφοράς. Μάνα θα ήταν μάλλον η πρώτη ανθρώπινη λέξη που ακούστηκε στο πλανήτη και είναι ακόμα η πρώτη λέξη κάθε νέας ζωής σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ο σεβασμός και η εκτίμηση που αξίζει στην μάνα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αρκείται σε επετειακές εορτές μια φορά το χρόνο. Πιο καλή τιμή και ανταμοιβή για την μάνα είναι να τη βεβαιώνουν στην πράξη ότι τα παιδιά της θα ζήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία, σε ένα καλύτερο κόσμο.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρώτα και κύρια κάθε κράτος οφείλει να αναγνωρίσει καθολικά και στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας. Να πάψει να θεωρείται ατομική ευθύνη της γυναίκας και να δημιουργηθούν όλες οι δομές που θα στηρίζουν τα γενικά σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας και την μητρότητα από τις πρώτες μέρες της κύησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τις πιο δύσκολες συνθήκες, τις γυναίκες των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων που αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τα παιδιά τους, τις μητέρες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας που διάγουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά, τις γυναίκες θύματα του πολέμου που βρίσκονται εκτεθειμένες στη βία, στο θάνατο και στη προσφυγιά, οραματιζόμαστε μια κοινωνία που:

  • Η εργαζόμενη γυναίκα δεν θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μητρότητας και καριέρας.
  • Η φροντίδα των παιδιών θα αποτελεί πρώτιστο μέλημα του κράτους πρόνοιας και δεν θα στοιχίζει στις οικογένειες τον μισό τους μισθό.
  • Η άδεια μητρότητας θα επεκταθεί και θα αντιστοιχεί στον αναγκαίο χρόνο που χρειάζεται μια μητέρα με το βρέφος της.
  • Η γονική άδεια θα είναι πληρωμένη για να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους γονείς.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα σταματήσουν να αποτελούν ευάλωτη ομάδα και να ρίχνονται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Η γυναίκα θα έχει από την πρώτη στιγμή πρόσβαση σε ψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
  • Θα εξασφαλίζονται αποτελεσματικά υγιείς συνθήκες εργασίας για την μητέρα τόσο πριν όσο και μετά την εγκυμοσύνη.
  • Θα διασφαλιστεί η Ειρήνη, η Ευημερία και η πρόοδος με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του τόπου μας.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει μαζί με όλες τις μάνες της Κύπρου τους αγώνες ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΑΞΗ.

10 Μαΐου 2020