Η ωμή πραγματικότητα καταδεικνύει τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

thumbnail

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την 32η επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επικυρώσει, ως όφειλε, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μια Σύμβαση, η οποία έχει υιοθετηθεί από όλα τα κράτη ανά το παγκόσμιο (πλην των ΗΠΑ) και αποτελεί το πλέον περιεκτικό νομικό κείμενο ως προς τα δικαιώματα των παιδιών. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, παιδί ορίζεται το άτομο μέχρι τα 18 έτη και ως τέτοιο, το κράτος δεσμεύεται να διασφαλίζει με κάθε δυνατό τρόπο τα δικαιώματά του στη βάση των τεσσάρων βασικών αρχών που τη διέπουν: την αρχή της μη διάκρισης, της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού, της επιβίωσης και ανάπτυξής του και της συμμετοχής σε αποφάσεις που το αφορούν.

Η Σύμβαση έχει συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση μιας νέας οπτικής ως προς τη θεώρηση της παιδικής ηλικίας αφού τα παιδιά δεν θεωρούνται πλέον ως περιουσιακό στοιχείο των ενηλίκων αλλά αυτόνομες προσωπικότητες με εγγενή και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα.

Κι ενώ σε επίπεδο υπογραφής νομικών κειμένων, εξαγγελιών και δεσμεύσεων η κυβέρνηση παίρνει άριστα, η ωμή πραγματικότητα με τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, έρχεται να διαλύσει κάθε φανταχτερό περιτύλιγμα που με τόσο περίτεχνο τρόπο προσπαθεί να καλύψει την ολοφάνερη ανεπάρκειά της.

Παιδιά με αναπηρίες, παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο, παιδιά που βιώνουν οικονομική εξαθλίωση, παιδιά ΛΟΑΤΚΙ, παιδιά περιθωριοποιημένων ομάδων, παιδιά με πολλαπλή ευαλωτότητα, εξακολουθούν να βιώνουν στο πετσί τους την ανικανότητα της πολιτείας να τους παρέχει βασικά επίπεδα προστασίας.

Αν θέλουμε να μιλάμε για προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις, τότε οφείλουμε να μιλήσουμε και για τις συνθήκες εκείνες που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η προστασία τους. Γιατί χωρίς παράλληλη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, χωρίς ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς δημόσιες και ποιοτικές δομές φύλαξης και φροντίδας παιδιών, χωρίς πληρωμένη και επαρκή άδεια μητρότητας, χωρίς υπηρεσίες στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς καταπολέμηση επικίνδυνων πατριαρχικών προτύπων, χωρίς ποιοτικές παροχές υπηρεσιών δημόσιας υγείας και παιδείας, χωρίς κατάργηση κάθε σεξιστικού και ρατσιστικού στερεοτύπου, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών.

Όσο υπάρχουν παιδιά που βιώνουν δυσμενείς διακρίσεις και ανισότητες, όσο υπάρχουν παιδιά θύματα σεξουαλικής, λεκτικής και σωματικής βίας, όσο υπάρχουν παιδιά με αναπηρίες που στερούνται της στήριξης που δικαιούνται, όσο υπάρχουν παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που αντιμετωπίζονται από επίσημα χείλη ως «η πηγή του προβλήματος», όσο υπάρχουν γυναίκες και παιδιά σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εκμετάλλευσής τους,  ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ θα συνεχίσουμε να απαιτούμε πλήρη εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης που  η ίδια η Δημοκρατία υπόγραψε και έμπρακτη στήριξη κάθε παιδιού που τη χρειάζεται.

Λευκωσία 20 Νοεμβρίου 2021