Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ χαιρετίζει την κύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη ψήφιση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τα Ηνωμένα Έθνη και την κύρωση της από τη Κυπριακή Δημοκρατία, η ανθρωπότητα συνεχίζει τον αγώνα για την πλήρη εφαρμογή αυτής της οικουμενικής Σύμβασης, με την διαμόρφωση περισσότερο εξειδικευμένων εργαλείων που θα συμβάλουν στο σεβασμό και αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών όπως είναι η Σύμβαση Λανζαροτε.
Τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είναι κομμάτι του ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος που ζούμε. Δεν είναι μόνο οικονομικά απάνθρωπες οι σύγχρονες κοινωνίες. Συνοδεύονται παράλληλα με τις ανάλογες απαξίες του ατομικισμού, της σήψης, του εκχυδαϊσμού του έρωτα και των διαπροσωπικών σχέσεων. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Διαδίκτυο, η πορνογραφία κλπ -είτε το θέλουμε είτε όχι- αποτελούν βασικούς πομπούς αξιών και μηνυμάτων προς τη νέα γενιά. Ίσως και πιο σημαντικούς από το ίδιο το σχολείο και την οικογένεια, αφού συμβάλλουν στον κυριολεκτικό κατακλυσμό των νέων ανθρώπων με εικόνες και μηνύματα σεξουαλικού και πορνογραφικού περιεχομένου, με την υπερπροβολή και θεοποίηση της χυδαίας σεξουαλικότητας.
Ολόκληρη η κοινωνία και η πολιτεία πρέπει να εμβολιαστεί με πνεύμα και κουλτούρα σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών. Η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολικά εγχειρίδια και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αποτελούν στη δική μας αντίληψη θωράκιση των παιδιών. Παράλληλα, ιδιαίτερα αυστηρό και απαιτητικό πρέπει να γίνει το κράτος απέναντι στα ΜΜΕ και στις υπηρεσίες διαδικτύου, παρεμβαίνοντας δραστικά για την αποτροπή έκθεσης των παιδιών σε επιβλαβές υλικό.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την εφαρμογή της Νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν μερικούς μήνες για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και της Παιδικής Πορνογραφίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή περιλαμβάνονται και οι πρόνοιες της Σύμβασης Λανζαρότε. Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν οι διαδικασίες για αναθεώρηση της Νομοθεσίας όπου χρειάζεται για αντιμετώπιση όλων των κενών και αδυναμιών που ήδη εντοπίζονται.
Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να λυθεί με το να αναθεματίζουμε απλώς τους δράστες και να συζητούμε ποια ποινή τους αξίζει. Γιατί καμιά τιμωρία δεν είναι αρκετή και καμιά τιμωρία δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη ένα παιδί.