Η ΠΟΓΟ χαιρετίζει την ένταξη του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο εθνικό πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού | 23.01.2016

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο εθνικό πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε στην Επιτροπή Υγείας της βουλής, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν στα νεαρά κορίτσια από 12 μέχρι 13 χρονών.

Το Κίνημα μας, που διαχρονικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων των γυναικών, έχει εδώ και χρόνια καταθέσει εισήγηση για την δωρεάν χορήγηση του εμβολίου στις νέες γυναίκες. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την πρόσφατη εξέλιξη. Θεωρούμε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης καθώς αφενός ο εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί στις ηλικίες 9-18 έτσι ώστε να υπάρξει δραστική μείωση των περιπτώσεων καρκίνου της μήτρας στην επόμενη δεκαετία. Αφετέρου θεωρούμε ότι χρήσιμος θα είναι και ο εμβολιασμός στα αγόρια της ίδιας ηλικίας, καθώς η μόλυνση επιφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Σημειώνεται πως στις χώρες όπου ο εμβολιασμός έγινε και στα δύο φύλα υπήρξαν καλύτερα αποτελέσματα.

Στην Κύπρο, έχουμε κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα θανάτους γυναικών από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το χρόνο. Οι θάνατοι αυτοί μπορεί να προληφθούν καθώς το συγκεκριμένο είδος καρκίνου είναι και το μοναδικό για το οποίο υπάρχει εμβόλιο.

Δεν μένει λοιπόν παρά να κινηθούν οι ανάλογες διαδικασίες και να αρχίσει ο εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών.

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, δηλώνουμε πως θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις έτσι ώστε η εξαγγελία να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή.