Η ΠΟΓΟ Αμμοχώστου στις καμένες περιοχές της Ελλάδας

thumbnail

Η ΠΟΓΟ Αμμοχώστου, μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2011, συμπεριέλαβε και επίσκεψη στις περιοχές που κάηκαν το 2007.  Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο στη Ζαχάρω όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή, το προσωπικό και τους μαθητές. Επίσης, είχε συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον αντιδήμαρχο και 2 δημοτικούς συμβούλους μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του επαρχιακού συμβουλίου.

Η ε.γρ. της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου Λένια Κωνσταντίνου, εκ μέρους όλων εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την επίσκεψη και ανέφερε ότι η Κύπρος πόνεσε εκείνες τις μέρες των πυρκαγιών.  Μετέφερε επίσης τους χαιρετισμούς της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελσης Χριστόφια και έκανε εκτενή αναφορά στην κατεχόμενη πόλη δωρίζοντας και φωτογραφικό και άλλο ενημερωτικό υλικό.  Η Λ. Κωνσταντίνου μίλησε και για την ιστορία της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και έδωσε και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό το οποίο, όπως είπε ο διευθυντής του σχολείου, θα παρουσιαστεί στους μαθητές σε ειδική τελετή.  Ενημέρωση έκανε η ε.γρ. της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου και για τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά και για λύση του Κυπριακού και επανένωση του λαού και του τόπου μας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου κ. Σαραντόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε την ΠΟΓΟ Αμμοχώστου και τη σύζυγο του Προέδρου για το χαιρετισμό. Ο κ. Σαραντόπουλος έκανε αναφορά στις τρομακτικές εμπειρίες που έζησαν το 2007 οι κάτοικοι από τις πυρκαγιές. Μέλος του προσωπικού ήταν και μια δασκάλα, η οποία έχασε τον άντρα της, ο οποίος ήταν υπάλληλος στο Δήμο η οποία ξέσπασε στην αγκαλιά των στελεχών της ΠΟΓΟ.  Παίρνοντας το λόγο, ανέφερε ότι εκτιμά την Κύπρο για όλες τις προσπάθειες που έκανε εκείνες τις μέρες, ενώ μια άλλη δασκάλα ανέφερε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο μετά από εκείνο το καλοκαίρι με ομάδα παιδιών που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο και κατάλαβε από τη φιλοξενία το μεγαλείο της ψυχής της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως είπε χαρακτηριστικά ότι η Ζαχάρω περίμενε με ανυπομονησία την ΠΟΓΟ.  Στη συνέχεια εξιστόρησε συγκλονιστικές ιστορίες από τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε. Ο δεύτερος σταθμός της ΠΟΓΟ ήταν η Αρτέμιδα, το χωριό που ως γνωστόν, ξανακτίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις πυρκαγιές.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ, συγκλονισμένη είδε τις περιοχές που κατέστρεψε η πυρκαγιά ενώ οι κάτοικοι, συγκινημένοι υποδέχθηκαν τα στελέχη του γυναικείου κινήματος εξιστορώντας τις φοβερές εμπειρίες του καλοκαιριού του 2007. Τα μέλη της αντιπροσωπείας πάγωσαν μπροστά στο θέαμα 40 κενοταφίων. Το λεωφορείο προχώρησε μέχρι που η ΠΟΓΟ αποχαιρέτησε τον δήμαρχο. Το γενικό συμπέρασμα από την επίσκεψη της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου ήταν ότι υπήρξαν αμοιβαία οφέλη ενώ και από το υπόλοιπο πρόγραμμα προέκυψαν ωραίες εμπειρίες όπως στο Ναύπλιο, στον Ισθμό της Κορίνθου, στις Μυκήνες, στο Αργος, στη Μονή Μαλέβης και Λουκούς, στην Επίδαυρο, στις Σπέτσες, στη Σπάρτη, στο Γύθειο, στη Μάνη και στην Ολυμπία.