Η πανδημία έχει οξύνει τις συνθήκες ζωής των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

thumbnail

Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ

20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και 193 κράτη – μέλη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. H διεθνής αυτή συνθήκη προσεγγίζει το παιδί ως ξεχωριστή οντότητα. Μέσω αυτής απαιτείται από τα κράτη να διασφαλίζουν ότι όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται χωρίς καμία διάκριση, είναι ασφαλή, έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία, έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας τους, μεγαλώνουν σε ευτυχισμένο περιβάλλον, πληροφορούνται και συμμετέχουν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους μέσα από προσιτές και κατανοητές για αυτά διαδικασίες.

Σήμερα, 31 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης φαίνεται να έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τη UNICEF, δεν είναι ισότιμη καθώς τα παιδιά από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα σε σύγκριση με τα παιδιά που βρίσκονται σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες.  Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες των πολεμικών συρράξεων, του οικονομικού χάους και της μετανάστευσης, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται, ορφανεύουν ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των πολέμων ή μεταδοτικών ασθενειών. Πολλά είναι τα παιδιά που γίνονται θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας ενώ συχνά ρίχνονται στα δίκτυα της σωματεμπορίας. Μάλιστα, στις μέρες μας τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον περισσότερων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η ηλεκτρονική κακοποίηση κάθε μορφής.

Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας έχουν φέρει τα παιδιά ανά το παγκόσμιο σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον ίδιο τον ιό, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπα με την όξυνση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων ενώ στερούνται πρόσβασης σε βασικές δομές όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η φροντίδα. Επιπρόσθετα τα παιδιά, φαίνεται να αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους καθώς, σύμφωνα με τη Europol, κατά τον Μάιο του 2020 τα κρούσματα διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης, εις βάρος τους είχαν αυξηθεί στις χώρες της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Κύπρος, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης τους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Η πανδημία έχει οξύνει τις συνθήκες ζωής των παιδιών και στη χώρα μας, ιδιαίτερα εκείνων με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πλείστες των περιπτώσεων. Πολλά παιδιά έγιναν θύματα της αυξημένης οικογενειακής βίας που παρατηρήθηκε ενώ αποκλείστηκαν από το σχολείο, το οποίο για πολλά αποτελεί τη μοναδική διέξοδο μόρφωσης, ψυχαγωγίας ακόμη και σίτισης σε κάποιες περιπτώσεις.  Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα φροντίσει για την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την παροχή ηλεκτρονικών συσκευών και διαδικτύου, κατέληξε να στερεί την πρόσβαση στο μάθημα σε παιδιά από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, στα οποία τελικά δεν παραχωρήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο, καταπατώντας έτσι το θεμελιώδες  δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και προκαλώντας πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ δεν θα πάψει να αγωνίζεται και να διεκδικεί την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, να καταγγέλλει την καταπάτηση τους και να αγωνίζεται ενάντια σε αυτή. Η ευημερία και η ασφάλεια των παιδιών της Κύπρου και του κόσμου θα συνεχίσει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το κίνημα μας μέχρις ότου παραδώσουμε στα παιδιά του μέλλοντος ένα κόσμο απαλλαγμένο από την αδικία.

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου, 2020