Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα «Mea Culpa». Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την επιείκεια που επέδειξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε ένοχο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης.

thumbnail

Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα «Mea Culpa»

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την επιείκεια που επέδειξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε ένοχο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, επέβαλε χθες ποινή φυλάκισης 4 ετών σε 48χρονο τον οποίο έκρινε ένοχο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης με ήπια νοητική υστέρηση αγνοώντας  πλήρως άρθρο στη νομοθεσία το οποίο ξεκάθαρα ορίζει πως «Όποιος συμμετέχει σε σεξουαλική πράξη με παιδί όταν: γίνεται κατάχρηση ευάλωτης θέσης του παιδιού, κυρίως λόγο διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή κατάστασης εξάρτησης είναι ένοχος κακουργήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.».

Η συγκεκριμένη επισήμανση στη νομοθεσία υπάρχει καθώς τα παιδιά με νοητική ή σωματική αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην σεξουαλική κακοποίηση.  Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με νοητικές αναπηρίες θα βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, πιο συχνά από μέλη της οικογένειάς τους ή από άλλα άτομα στο στενό τους περιβάλλον.

Με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ότι θεσμοί όπως αυτός του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Δικαστηρίων στέκονται με επιείκεια απέναντι σε αυτά τα φρικαλεώδη εγκλήματα απονέμοντας χάρες σε καταδικασθέντες ή ορίζοντας  ελαφρές ποινές στους ενόχους. Η στάση τους αυτή ωστόσο αποτυγχάνει να στείλει στην κοινωνία και στους ενόχους το μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται αμείλικτη απέναντι στις ειδεχθείς αντιλήψεις που οδηγούν στην σεξουαλική εκμετάλλευση και τo βιασμό του οποιουδήποτε και πόσο μάλλον των ανηλίκων.

Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους θεσμούς να κάνουν το αυτονόητο.  Να προστατεύσει τα παιδιά από την σεξουαλική κακοποίηση αλλά και όλους τους πολίτες από τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και διαμορφώνοντας πολιτικές πρόληψης τέτοιων φαινομένων και στήριξης των θυμάτων.  Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα Mea Culpa.

 

11 Δεκεμβρίου 2018