Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν και τα φετινά περιστατικά Βίας εναντίον των Γυναικών στο μικρό μας νησί. Ως εκ τούτου έστω και μικρό νησί που είμαστε, φαίνεται ότι η έκταση, οι μορφές και οι επιπτώσεις της βίας που ασκείται ενάντια στις γυναίκες από το σύζυγο /πρώην σύζυγο, σύντροφο/ πρώην σύντροφο στην Κύπρο, δεν διαφέρουν από διεθνή ερευνητικά ευρήματα, όπως αναφέρεται στην Έρευνα από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2012).
Την περίοδο 2001 μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2014, σημειώθηκαν 18 υποθέσεις φόνων όπου ο σύντροφος σκότωσε τη σύντροφο του. Πίσω από αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν 40 ορφανά παιδιά/ενήλικες εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν και άλλα δύο σκοτώθηκαν αμέσως μετά που έγιναν μάρτυρες σε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η Αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του όπλου αλλά, λόγω κενών στη νομοθεσία, μετά από κάποιες ώρες ή μέρες το παρέδωσε πίσω στον δράστη. (Μελέτη του Τμήματος Νομικής Παν.Κύπρου 2014)
Στο θέμα της Βίας στην Οικογένεια, δε χωρά η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει χωρίς κανένα επηρεασμό να συνεχίσει η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2010-2015, όπου προωθούνται μέσα από αυτό, μέτρα μιας ολιστικής αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.
Παράλληλα, το θέμα της Υπογραφής της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, αφού ακόμα η Κύπρος δεν έχει υπογράψει. « 31 από τις 49 χώρες του ΣτΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση και από αυτές μόνο 5 την έχουν κυρώσει (2 κράτη μέλη της ΕΕ)», δήλωσε η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, αλλά και ότι «για μας δεν είναι απλά να την υπογράψουμε αλλά να προωθήσουμε και την κύρωση της, διαφορετικά κάνουμε πράγματα για το θεαθήναι», είπε.
Η αντιμετώπιση της βίας όμως, δεν αρκεί μόνο να είναι γραμμένη σε Συμβάσεις, αλλά να εφαρμόζονται μέτρα καθημερινά στην πράξη. Η υπόσχεση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι το Γραφείο Ευημερίας θα ξεφύγει από τη διανομή επιταγών και το ρόλο του λογιστή, και θα ασκεί περισσότερο το ρόλο του ως Υπηρεσία που παρέχει καταρχάς Πρόληψη, Στήριξη, Συμβουλευτική και παρακολούθηση των περιπτώσεων. Οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας είχαν αποπροσανατολιστεί από το ρόλο τους να εφαρμόζουν συνθήκες ευημερίας και πρόνοιας στις οικογένειες, μέσα από το να ασκούν καθήκοντα μετρητή των οικονομικών στοιχείων μιας οικογένειας. Όπως αναφέρει και η Μελέτη του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2014, « λόγω μη εξειδικευμένου προσωπικού σε τέτοια θέματα και υποστελέχωσης, το σύστημα νοσεί, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι περισσότερες δολοφονίες με την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των γυναικών-θυμάτων και των παιδιών».
Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι ότι το ποσοστό των 57% των γυναικών του δείγματος της έρευνας από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2012), που δήλωσαν ότι ασκήθηκε βία εναντίον τους δεν ανέφεραν το περιστατικό σε οποιονδήποτε. Χρειάζεται μια καθημερινή υπενθύμιση για τους φορείς που ασχολούνται με τα θέματα της Βίας, για το πώς αναγνωρίζουμε τη βία και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτήν. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση βοηθά όχι μόνο τα θύματα βίας, αλλά και τον πολίτη να είναι πιο ευαισθητοποιημένος γύρω από το θέμα αυτό και να μην συγκαλύπτει τέτοια περιστατικά, αλλά να γνωρίζει ότι μπορεί να δράσει και να συμβάλει στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.
Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, επιμένουμε ότι η πρόληψη και εξάλειψη κάθε μορφής βίας στην οικογένεια χρειάζεται να γίνει μέσα από αποτελεσματικές, συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και η ελεύθερη από κάθε μορφή βίας ανάπτυξη της προσωπικότητας των μελών της οικογένειας με βάση την ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού, να ανθίσουν και στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
Μαρία Αποστολίδου
Λειτουργός Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης της Οικογένειας – ΣΥΚΕΣΟ