Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με φιλανθρωπία

thumbnail

Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για το Φιλανθρωπικό Gala Dinner που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έχουμε παρευρεθεί στο Φιλανθρωπικό Gala Dinner που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, υπό την αιγίδα του Προεδρικού Ζεύγους. Η εκδήλωση  οργανώθηκε  με την ευκαιρία των 30 χρόνων δράσης του Συνδέσμου και τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία  Χώρου Φιλοξενίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην Επαρχία Λάρνακας, ένα αίτημα που απευθύναμε στο κράτος από καιρό.

Θέλουμε αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ εκφράζουμε την εκτίμηση μας προς το έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΣΠΑΒΟ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εξάλλου από ιδρύσεως του Συνδέσμου έχουμε σταθεί συμπαραστάτριες στο έργο του και εκφράζουμε, με κάθε ευκαιρία, έμπρακτα τη στήριξη μας, τόσο στη διεύθυνση όσο και στους λειτουργούς του οργανισμού, διευκολύνοντας όσο μπορούμε το έργο τους.

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη μας αντίθεση σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ούτε η έμφυλη βία μπορεί να αντιμετωπίζεται με φιλανθρωπία, ούτε η στήριξη του κράτους έναντι στις γυναίκες θύματα βίας μπορεί να μετακυλίεται σε ΜΚΟ, οι οποίες όσο καλές προθέσεις και αν έχουν το έργο που μπορούν να επιτελέσουν είναι περιορισμένο κυρίως εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Σε μία χώρα όπου για το έτος 2020, σύμφωνα με την Αστυνομία τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 57%, η πρόληψη και η αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος θα έπρεπε να είναι ζήτημα που απασχολεί ουσιαστικά το κράτος. Το ίδιο το κράτος με τα Υπουργεία και Υφυπουργεία θα έπρεπε να έχει σχεδιάσει τις πολιτικές πρόληψης της βίας, τους τρόπους αντιμετώπισης της, τη στήριξη και επανένταξη των θυμάτων, την αναμόρφωση των θυτών.

Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη χώρα μας είναι συνεχείς περικοπές των κονδυλίων που αφορούν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μετακύλιση των ευθυνών του κράτους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ψήφιση κουτσουρεμένων και οικονομικά παροπλισμένων νομοθεσιών οι οποίες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες να αποτύχουν, με πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. 

Όλα αυτά οφείλονται στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, η οποία μας έχει εδώ και χρόνια συνηθίσει, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της,  στη συνεχή υποβάθμιση των ζητημάτων που αφορούν την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων.

12/10/2021