«Ερείπια -Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» Η ΠΟΓΟ Λεμεσού διοργάνωσε προβολή του ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή | 2.12.2014

thumbnail

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΓΟ Λεμεσού με θέμα «Η βία της εξουσίας». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «RUINS. Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης». Μετά από την προβολή, έγινε ανάλυση και ακολούθησε συζήτηση.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή, φέρνει στο φώς την υπόθεση ποινικοποίησης του ΗΙV στην Ελλάδα. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα λίγο πριν τις εκλογές τον Μάιο του 2012 στην Αθήνα.

Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει ήδη αρχίσει να νιώθει στο πετσί της τι θα πει «Μνημόνιο» και φτώχια ενώ η δημοτικότητα των κυβερνώντων κομμάτων έχει μειωθεί σημαντικά. Την ίδια εποχή κάνει την εμφάνιση του το ακροδεξιό σχήμα της Χρυσής Αυγής που δεσμεύεται πως θα καθαρίσει την Αθήνα από τους μετανάστες. Σε αυτά τα χρονικά πλαίσια λοιπόν η τότε κυβέρνηση αποφασίζει πως πρέπει κάπως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη βρίσκοντας έναν έξωθεν επικίνδυνο εχθρό τον οποίον και θα κατατροπώσει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία.

Οι Ελληνικές αρχές με αφορμή τον εντοπισμό μιας οροθετικής αλλοδαπής γυναίκας σε οίκο ανοχής πρωταγωνιστούν σε ένα πρωτόγνωρο «Κυνήγι Μαγγισών». Προσαγάγουν 32 γυναίκες που μαζεύουν από τους δρόμους της Αθήνας. Τις υποβάλλουν σε εξαναγκαστικά τεστ για HIV και όσες βρίσκονται θετικές κατηγορούνται και ρίχνονται στην φυλακή. Στην πορεία αποκαλύπτεται πως οι περισσότερες είναι Ελληνίδες και όχι μετανάστριες όπως είχε αρχικά ακουστεί. Γυναίκες φτωχές, στο περιθώριο της κοινωνίας, με προβλήματα εξάρτησης ουσιών, που δε θα μπορούσαν να αντιδράσουν ούτε σωματικά ούτε πνευματικά στο διασυρμό τους.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ αρχίζουν να ωρύονται για την εμφάνιση των «αλλοδαπών ιερόδουλων» που σκορπίζουν τον ιό του HIV στα ελληνικά νοικοκυριά. Υπουργοί, αστυνομικοί και εκπρόσωποι του ιατρικού χώρου στηρίζουν δημόσια την επιχείρηση ως μια επείγουσα κίνηση, απαραίτητη για την προστασία Ελλήνων αντρών και των οικογενειών τους. Οι φωτογραφίες τους, τα ονόματα και προσωπικά τους δεδομένα δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να αναγνωριστούν από τους άτυχους οικογενειάρχες που ίσως έπεσαν στα δίχτυα τους.

Η υπόθεση των διαπομπευμένων οροθετικών γυναικών αντικατοπτρίζει όλα όσα συμβαίνουν σε περιόδους κρίσης: τον αυξανόμενο συλλογικό πανικό της κοινωνίας, την ανικανότητα των θεσμών, τη δουλικότητα των ΜΜΕ απέναντι στην εξουσία και την επανεμφάνιση του αστυνομικού κράτους.

Το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή «Ερείπεια», λιτό και περιεκτικό, καταφέρνει να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Αναδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές μιας κατά τα άλλα ξεχασμένης ιστορίας που ήταν φτιαγμένη απλά και μόνον για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη… Δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να μιλήσουν στην κάμερα, να πουν τι τους συνέβη και να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια που τόσο βίαια τους αφαιρέθηκε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ , Σκεύη Κουκουμά, η Κεντρική Οργανωτική της ΠΟΓΟ Σκεύη Πασιά, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Κυριακός Χατζηττοφής και η Επαρχιακή Γραμματέας ΠΟΓΟ Λεμεσού Νίτσα Κυπριανού.