Όλη η ζωή της Φάνης Ολυμπίου δικαιώνει πλήρως τον τίτλο της λαϊκής αγωνίστριας

thumbnail

Επικήδειος για τη Φάνη Ολυμπίου από τη Σκεύη Κουκουμά, Γ.Γ. ΠΟΓΟ (11.5.2012)

Το προοδευτικό δημοκρατικό Γυναικείο Κίνημα της Κύπρου αποχαιρετά σήμερα ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του. Η ΠΟΓΟ αποχαιρετά ένα ηγετικό στέλεχος του Κινήματος μας, μια συντρόφισσα από αυτές που η ζωή τους, δικαιώνει πλήρως τον τίτλο της λαϊκής αγωνίστριας. Η Φάνη Ολυμπίου ανήκει σε εκείνη την πρωτοπόρα γενιά στελεχών μας που δίπλα στα λάβαρα της Κύπρου και της λευτεριάς, τα λάβαρα της εργατιάς και της κοινωνικής ισότητας, ύψωσε το λάβαρο της γυναικείας χειραφέτησης και της ισοτιμίας των φύλων.

Μέσα σε καιρούς που ήταν αδιανόητα, ως έννοια, τα ίσα δικαιώματα για τη γυναίκα, κάποιες συντρόφισσες όρθωσαν το ανάστημα όχι μόνο για να μιλήσουν για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά να οργανώσουν τις γυναίκες και την πάλη τους. Η Φάνη Ολυμπίου ανήκει σε αυτές τις γυναίκες, και μάλιστα ανήκει στις πρώτες, στις πρωτοπόρες.

Η Φάνη γεννήθηκε το Γενάρη του 1924 στην Αμμόχωστο, όπου και έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα στο Λαϊκό Κίνημα της Αριστεράς. Μας περιέγραφε η ίδια πώς φύτεψαν τότε το σπόρο του γυναικείου κινήματος, πολύ πριν την ίδρυση της ΠΟΓΟ και της ΠΟΔΓ. Κάπου στη δεκαετία του 1940, όταν 22 νεαρές γυναίκες έστησαν την Ένωση Εργαζομένων Γυναικών σε ένα δωμάτιο στην πάροδο Ερμού στο Βαρώσι, το οποίο για να λειτουργήσει έπρεπε η καθεμιά να φέρνει από το σπίτι της την καρέκλα της, ενώ οι ίδιες έραψαν την ελληνική σημαία για το μικρό τους οίκημα. Αμέσως άρχισαν να καταπιάνονται, όπως μας εξιστορούσε η συντρόφισσα Φάνη, με τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στα συσκευαστήρια πατατών και πορτοκαλιών, στα υφαντουργεία και τα νηματουργεία αλλά και για τις κοπέλες που δούλευαν υπηρέτριες στα αρχοντόσπιτα. Στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος ακόμα και στις εκλογές που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες, στην ενίσχυση των απεργιών, στην κινητοποίηση των γυναικών στις αντιαποικιακές διαδηλώσεις, στο πολιτιστικό κίνημα που ξεδιπλώθηκε μέσα από τις οργανωμένες γυναίκες. Ήταν κάπως έτσι που μπήκαν τα θεμέλια του γυναικείου κινήματος. Και σε όλα αυτά, η συντρόφισσα Φάνη δεν ήταν απλά παρούσα, ήταν καθοδηγήτρια, ηγέτιδα, μπροστάρισα.

Από το 1945, η Φάνη Ολυμπίου ήταν παντρεμένη με το Μιχάλη Ολύμπιο με τον οποίο απέκτησαν δυο παιδιά τον Τεύκρο και τη Λυγία. Με το σύντροφο της στη ζωή και στον αγώνα, Μιχάλη Ολύμπιο που ήταν ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ για δεκαετίες, πέρασαν μαζί όλες τις δοκιμασίες, όλες τις μεγάλες στιγμές του Κόμματος και του λαού μας.

Στη συνέχεια, η Φάνη Ολυμπίου θα πρωτοστατήσει στη συνένωση όλων των προοδευτικών γυναικείων οργανώσεων που ήταν διασκορπισμένες σε όλη την Κύπρο και στην ίδρυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών, που άνοιξε το δρόμο για την αφύπνιση και την κινητοποίηση των γυναικών  της Κύπρου.  Η Φάνη τότε, που είχε μετακομίσει στη Λευκωσία, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέας της ΠΟΔΓ καθώς και της Επαρχιακής Γραμματέας της ΠΟΔΓ Λευκωσίας. Επρόκειτο για χρόνια που το γυναικείο κίνημα, με ηγέτιδα τη συντρόφισσα Φάνη, έδινε βροντερό παρόν στις κινητοποιήσεις για την λευτεριά της πατρίδας μας, για τα δικαιώματα των γυναικών, για τη στήριξη της μητρότητας, την ενίσχυση του αγώνα για τον παγκόσμιο αφοπλισμό. Όλα αυτά βέβαια, έμελλε να διακοπούν το 1955 όταν η αποικιοκρατία έθεσε εκτός νόμου το ΑΚΕΛ και τις Λαϊκές Οργανώσεις της Αριστεράς, ανάμεσα του και την ΠΟΔΓ, ενώ έριξε στη φυλακή 135 ηγετικά στελέχη του κόμματος. Τότε η Φάνη, μαζί με άλλες συντρόφισσες, τέθηκε από το αποικιακό καθεστώς σε κατ’ οίκον περιορισμό και υποχρεώθηκε να παρουσιάζεται καθημερινά στον αστυνομικό σταθμό. Ακόμα όμως και με αυτά τα εμπόδια και με το Κόμμα να βρίσκεται στην παρανομία, η Φάνη ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, για τη νομιμοποίηση του ΑΚΕΛ και για τη λευτεριά της Κύπρου.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Φάνη Ολυμπίου δεν έλειψε από κανένα μετερίζι όπου την έταξε το Κόμμα και η ΠΟΓΟ. Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Γενικού Συμβουλίου μέχρι πρόσφατα, αφού επέμενε ότι έπρεπε να δώσει τη σκυτάλη στις νέες.  Δεν έλειψε από κανένα αγώνα του γυναικείου κινήματος, του ΑΚΕΛ και του λαού μας. Άλλωστε, για την ΠΟΓΟ η άποψη, η συμβουλή και η ίδια η παρουσία της συντρόφισσας Φάνης ήταν πολύτιμη.

Είναι με μεγάλη θλίψη που το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ αποχαιρετά μια από τις μάνες του κυπριακού γυναικείου κινήματος. Σήμερα, μπροστά στο φέρετρο της συντρόφισσας Φάνης κλίνει με σεβασμό το γόνυ του ολόκληρο το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και η 60χρονη ιστορία μας. Μπορεί ο θάνατος να μας αποχωρίζει από τη φυσική παρουσία της συντρόφισσας Φάνης, τίποτα όμως δεν μπορεί να σβήσει την ανεξίτηλη προσφορά της και τη –δοσμένη στους αγώνες- ζωή της. Ας γνωρίζουν και οι σημερινές γυναίκες της Κύπρου ότι για όσα έχουν κατακτήσει οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, η σχετικά καλύτερη ζωή της σημερινής γενιάς γυναικών, οφείλεται στους αγώνες ανθρώπων του Κινήματος μας, όπως η Φάνη Ολυμπίου.

Ας ξέρεις και εσύ συντρόφισσα Φάνη ότι το δικό σου καθήκον απέναντι στους ανθρώπους και τη ζωή το εκπλήρωσες στο ακέραιο. Γιατί δεν προτίμησες μια ήσυχη και βολεμένη ζωή, αλλά αφιέρωσες τη ζωή σου στον συνάνθρωπο, στο λαό, στην Κύπρο, στους αγώνες. Που για εμάς αυτό σημαίνει να είσαι συνειδητός στρατιώτης του Λαϊκού Κινήματος, όπως εσύ σεβαστή μας Φάνη.

Ξεπροβοδίζουμε σήμερα τη Φάνη Ολυμπίου με την υπόσχεση ότι στο δρόμο που χάραξες μαζί με την πρωτοπόρα γενιά σου, θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε. Μπορεί σήμερα να μας πλημμυρίζει η θλίψη για την απώλεια σου, αλλά δεν παύουμε να νιώθουμε τιμή που ήμασταν στις ίδιες γραμμές μαζί σου. Να νιώθουμε τιμή και να σεμνυνόμαστε που στις γραμμές του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ και του Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού της Κύπρου πέρασαν άνθρωποι με το ήθος σου. Με τη σεμνή αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει τους λαϊκούς αγωνιστές. Με την πίστη στα ιδανικά της κοινωνικής ισότητας που δεν υποχωρεί όσες φουρτούνες κι αν υψωθούν μέσα στους καιρούς που ζούμε. Με τη βεβαιότητα όσων παλεύουν για ένα καλύτερο  κόσμο!

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους συγγενείς της Φάνης και παράλληλα τους διαβεβαιώνουμε ότι η Φάνη Ολυμπίου θα στέκεται πάντα στο βάθρο της Ιστορίας του Γυναικείου Κινήματος της Κύπρου.

Αιωνία σου η μνήμη.