Επαληθεύθηκαν οι ψίθυροι τελικά!

thumbnail

Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τους αστυνομικούς  στην υπόθεση των δολοφονιών Μεταξά

Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε ως ψίθυρος η πληροφορία ότι τα 15 μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται στην υπόθεση μη εκτέλεσης καθηκόντων κατά τη διερεύνηση της εξαφάνισης γυναικών και παιδιών, στην υπόθεση Νίκου Μεταξά.  Τους ψίθυρους επιβεβαίωσε σήμερα η ίδια η Νομική Υπηρεσία μέσω ανακοίνωσης της στην οποία αναφέρει πως κανένας από τους 15 Αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν πρόκειται να διωχθεί ποινικά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας, σε έκθεση της καταγράφει πως δεν μπορεί να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα υπό διερεύνηση μέλη της Αστυνομίας παραμέλησαν εσκεμμένα το καθήκον τους. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ανακριτές υπήρξε παραμέληση καθήκοντος, ωστόσο όπως αναφέρουν το λάθος, η βλακεία, η ανεπάρκεια ή η ανικανότητα, δεν αρκούν για να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος.

Η έκθεση αναδεικνύει και μία σειρά συστημικών προβλημάτων στην ίδια την Αστυνομία, που αφορούν την οργάνωσή της, την εκπαίδευση και ικανότητα των μελών της, αλλά και τον υποβόσκον ρατσισμό που χαρακτηρίζει μέλη του σώματος.

Εκφράζουμε την απογοήτευση και το θυμό μας για την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία είναι κατά την άποψη μας ξεκάθαρο έγκλημα μισογυνισμού και ρατσισμού. Κι αναρωτιόμαστε πως τα επτά θύματα του Νικόλα Μεταξά, τα οποία ενδεχομένως να είχαν άλλη τύχη αν η αστυνομία δεν επεδείκνυε παραμέληση καθήκοντος, θα βρουν δικαίωση αφού ακόμα και εκεί που υπάρχουν ευρήματα δεν θεωρούνται αρκετά; Τι παράδειγμα θα δώσει η υπόθεση αυτή σε εν δυνάμει δολοφόνους και βιαστές και ποια μηνύματα στέλνει στην κοινωνία και στα εν δυνάμει θύματα;  

Απαιτούμε από το κράτος να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του και να προχωρήσει με την εκκαθάριση και εξυγίανση του αστυνομικού σώματος. Απαιτούμε άμεση εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας και καταπολέμηση του ρατσισμού που υπάρχει στις τάξεις της, ο οποίος όπως φάνηκε, στοίχισε τις ζωές αθώων γυναικών και των παιδιών τους. Απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει για την απάλειψη όλων εκείνων των διεξόδων που εκμεταλλεύονται όσοι φέρουν ευθύνες.