Επίδοση υπομνήματος στον Υπ. Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, επί της ευκαιρίας της “Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών”

thumbnail
Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, είχε σήμερα, επί της ευκαιρίας της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας ενάντια στις Γυναίκες, συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου. Στόχος της συνάντησης ήταν η παράδοση υπομνήματος σχετικά με τις θέσεις και εισηγήσεις της ΠΟΓΟ για το εν λόγω ζήτημα και η ανταλλαγή απόψεων.

Ο Υπουργός, στα πλαίσια του διαλόγου που είχαμε μαζί του, μας ενημέρωσε για όσα προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε τις αδυναμίες που υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Στάθηκε μάλιστα τους μειωμένους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι περιορίζουν την ανάπτυξη των επιθυμητών πολιτικών και δράσεων σε αυτό τον τομέα, γεγονός που ως ΠΟΓΟ έχουμε εδώ και καιρό υπογραμμίσει. ‘Οτι δηλαδή, οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν ανάμεσα σε άλλα στην κατάργηση ή στον περιορισμό των πολιτικών εκείνων, οι οποίες θα συνέτειναν στη μείωση του φαινομένου της βίας και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.Πιο κάτω παρατίθεται αυτούσιο το υπόμνημα το οποίο έχει υποβληθεί στον Υπουργό.

 

 

Προς Έντιμο,

Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Κύριο Ιωνά Νικολάου
25/11/2016

Έντιμε κύριε Υπουργέ,Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι γυναίκες στην Κύπρο.Στη χώρα μας τα περιστατικά βίας, βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και εκμετάλλευσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν σημειωθεί τριάντα δολοφονίες γυναικών από συζύγους, συντρόφους, νυν ή πρώην. Την ίδια στιγμή η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατακόρυφα με το 82% των θυμάτων να είναι γυναίκες ή κορίτσια.

Ταυτόχρονα καταγράφεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης ενώ το φαινόμενο της σωματεμπορίας συνεχίζει ανεμπόδιστα.Τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας αλλά και τα στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται κατά καιρούς, αναδεικνύουν αυτό για το οποίο τόσο το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ όσο και άλλες οργανώσεις προειδοποιούσαμε εδώ και αρκετό καιρό: Η οικονομική κρίση και το μοντέλο το οποίο ακολουθείται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του θα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη βία μέσα στην οικογένεια και τη βία ενάντια στη γυναίκα. Όσο η κρίση θα βαθαίνει, θα αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που θα ζουν το μαρτύριο της κακοποίησης. Η ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών θα αναπαράγεται, τα πατριαρχικά στερεότυπα εξουσίας θα διατηρούν τις κοινωνικο-οικονομικές δομές στη δημόσια και ιδιωτική ζωή όπου η έμφυλη βία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κοινωνική, σωματική, σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση των γυναικών γίνονται αποδεκτά, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στους θύτες, αλλά στιγματισμό των θυμάτων.

 

Κύριε Υπουργέ, για το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, η ισότητα, η ισοτιμία, η αξιοπρέπεια και η ανάδειξη των ικανοτήτων των γυναικών είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Για αυτό και ο αγώνας κατά της βίας λόγω φύλου για μας είναι συνεχής και πολυεπίπεδος. Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε τις δικές μας απόψεις, πιστεύοντας ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία επίπεδα:

  1. Kύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά της ενδοοικογενειακής βίας γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αντιμετωπίζει το όλο θέμα ολιστικά. Παρά το ότι ως Κύπρος έχουμε υπογράψει τη Σύμβαση, εκκρεμεί ακόμη η κύρωση και εφαρμογή της, πράγμα που στην ουσία την καθιστά ανενεργή.
  1. Αξιολόγηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια 2010-2015.
  1. Eκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και της έμφυλης βίας. Επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωση του που θα είναι βασισμένη και στα αποτελέσματα της πιο πάνω αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει τα εξής:
  • Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου με έμφαση στη βία στη βάση του φύλου καθώς σήμερα το νομικό πλαίσιο εντάσσει την έμφυλη βία στον όρο ενδοοικογενειακή βία και καθορισμό αποτρεπτικών ποινών.
  • Ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα την ουσιαστική ενδυνάμωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και αντιστάσεων των παιδιών ενάντια στη βία και για αλλαγή των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων. Να μεγαλώνουν δηλαδή τα παιδιά μας με τις αξίες της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων και να αποκτούν συνείδηση μη βίας.
  • Δημιουργία εθνικού συστήματος καταγραφής των περιστατικών έμφυλης βίας.
  • Ανάπτυξη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη, την καταστολή και την παροχή βοήθειας όπως Αστυνομία, Υπηρεσίες Κρατική Μέριμνας και ΜΚΟ
  • Αναβάθμιση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων κρατικών υπηρεσιών που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα επεισόδια βίας και θα παρέχουν προστασία και στήριξη στα θύματα.

Κατάρτιση και επιμόρφωση επαγγελματιών σε διάφορες υπηρεσίες οι οποίοι ασχολούνται άμεσα με το θέμα.

 

  • Εκστρατείες ενημέρωσης μέσω της εκπαίδευσης, των MME και άλλων φορέων με κατεύθυνση την πρόληψη της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια σεβασμού ανάμεσα στα δύο φύλα.
  • Εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και ενθάρρυνσης της καταγγελίας φαινομένων έμφυλης βίας.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου. Την ίδια στιγμή θα πρωταγωνιστεί και στον κοινωνικό αγώνα κατά της έμφυλης βίας και θα ενδυναμώνει την δυνατότητα παρέμβασής του για πάταξη του φαινομένου.