Εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού: Δικαίωμα κάθε γυναίκας | 3.10.2014

thumbnail


Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ  με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Ευαισθητοποίησης Καρκίνου του Μαστού, τονίζει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο που έχει ως βασικούς άξονες την πρόληψη, τη θεραπεία, την έρευνα, και την αποκατάσταση. Η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό, γι’ αυτό και η ανάγκη για αποτελεσματική δράση από το κράτος και την κοινωνία στην αντιμετώπιση του καρκίνου δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Δράση η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κλίμα συναίνεσης και στη βούληση για πρόοδο η οποία θα αποφέρει οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες.

Η Εθνική Στρατηγική θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία Κέντρου Μαστού, ένα πάγιο αίτημα του κινήματος μας, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για μας, είναι η συχνή πρόσβαση ειδικά των γυναικών σε οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα για είδη καρκίνων που μπορούν να προληφθούν, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου που μπορεί να αντιμετωπισθεί αφού διαγνωσθεί έγκαιρα με σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας με το Τεστ Παπανικολάου.

Κοινή επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας με όσο το δυνατό λιγότερο πόνο και περισσότερη ανθρωπιά. Ο καρκίνος πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των ασθενών και των οικογενειών τους, ή των αντικαρκινικών οργανώσεων και του Υπουργείου Υγείας. Ευχή και όραμα πρέπει να είναι ένα μέλλον με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του καρκίνου και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού.

Με αυτή την ευκαιρία το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί τις γυναίκες
να πορευθούν, λαμβάνοντας μέρος στην πορεία που διοργανώνεται το Σάββατο  4 Οκτωβρίου, στις 17:00, από τη EuropaDonna Κύπρου με βασική διεκδίκηση τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού, που αποτελεί το δικαίωμα κάθε γυναίκας. Η πορεία, θα ξεκινήσει από το χώρο στάθμευσης στη Μακαρίου, στην Λευκωσία, δίπλα από το CapitalCenter.