Εκδήλωση της ΠΟΓΟ μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων Ιαπωνίας

thumbnail

Εκδήλωση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων Ιαπωνίας (FUDANREN) για τη Διεθνή Μέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Οκτώβρη 2010 η προγραμματισμένη εκδήλωση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ η οποία τίμησε , τη Διεθνή Μέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη μαζί με τη αδελφή ιαπωνική οργάνωση FUDANREN, ομάδα είκοσι περίπου στελεχών της οποίας βρίσκονται για επίσκεψη στο νησί μας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης φυτεύτηκε συμβολικά στο Πάρκο Ειρήνης που δημιουργήθηκε από την ΠΟΓΟ το 1989, το Δέντρο της Ειρήνης, αφιερωμένο στον αγώνα των γυναικών για την ειρήνη στον κόσμο και στην φιλία των λαών της Κύπρου και της Ιαπωνίας, δύο λαών που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων του Κόρνου, όπου η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ και βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ενημέρωσε την ιαπωνική αντιπροσωπεία για το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, για τους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου για επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες τους Προέδρου Χριστόφια για εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της FUDANREN στη δική της παρέμβαση έκανε εκτενή αναφορά στους αγώνες της Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων της Ιαπωνίας για διάλυση των αμερικανικών βάσεων που υπάρχουν στη χώρα, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για τις επερχόμενες εκλογές. Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη των γυναικών της Ιαπωνίας προς τον αγώνα του κυπριακού λαού ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε το έντονο ενδιαφέρον των στελεχών της ιαπωνικής οργάνωσης για τη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την κρατική πολιτική απέναντι στην εργαζόμενη γυναίκα, τη μητέρα κλπ της Κύπρου. ΠΟΓΟ και FUDANREN δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τη σχέση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους τόσο διμερώς όσο και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής, με κυπριακά εδέσματα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.