Εισηγητική Ομιλία της Επαρχ. Γραμματέα Άννας Νεοφύτου στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας (6.11.2011)

thumbnail

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι, Συναγωνίστριες

Σας καλωσορίζω στο 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας με σύνθημα ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Με ενθουσιασμό και βαθύ προβληματισμό,  θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησε στις γενικές συνελεύσεις  των τοπικών  κινημάτων. Μαζί θα πάρουμε τις αποφάσεις που θα τιμούν την 60χρονη πορεία της ΠΟΓΟ και θα  καθοδηγούν το κίνημα της Λευκωσίας-Κερύνειας για την επόμενη τετραετία  σε νέους διεκδικητικούς αγώνες.  Μέσα σε πρωτοφανείς πολιτικές συνθήκες για τον τόπο μας, η ΠΟΓΟ  καλείται ως αναπόσπαστο κομμάτι   του Λαϊκού Κινήματος επικεφαλής του οποίου βρίσκεται το κόμμα των εργαζομένων το ΑΚΕΛ,  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 Η επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και η εξεύρεση Ειρηνικής, Δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.  Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια,   στις προσπάθειες που καταβάλλει   προς την κατεύθυνση της λύσης και της αντιμετώπισης της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου Ηγέτη κυρίου Έρογλου.

Χαιρετίζουμε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Εκτιμούμε θετικά την αντιμετώπιση από πλευράς μας, των απειλών και των  προσπαθειών της Τουρκίας, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα των σωστών χειρισμών της κυβέρνησης  είναι η στήριξη  της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον διεθνή παράγοντα όπως Η.Π.Α, Αγγλία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και μια σειρά άλλων σημαντικών χωρών που αναγνώρισαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η Παγκόσμια Οικονομική κρίση, η οποία δημιουργήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οδήγησαν  τους λαούς στη φτώχεια και στην καταρράκωση των κεκτημένων με στρατιές ανέργων, επηρέασε και την Κύπρο. Η προοδευτική κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια πήρε μέτρα και προτείνει και άλλα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τις λιγότερες επιπτώσεις για τα Λαϊκά στρώματα. Χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και καλούμε τη βουλή και την αντιπολίτευση να συνεργαστούν, ούτως ώστε το βάρος των επιπτώσεων να το επωμιστούν εκτός από τους εργαζομένους  ο πλούτος και το κέρδος. Eκφράζουμε την ανησυχία μας για την έξαρση του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και την εμφάνιση και επανεμφάνιση ακροδεξιών ομάδων. Καλούμε όλους να συνεργαστούμε για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

 Αγαπητοί Προσκεκλημένοι ,  Αγαπητές Συναγωνίστριες

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θέτει στόχους και χαράζει πορεία για τα γυναικεία ζητήματα. Συνεχίζεται η προσπάθεια να προωθηθούν πολιτικές για την ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων μέσα από τους 5 άξονες πολιτικής που αφορούν: 

1.  Την καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας στην απασχόληση στο δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

2.  Τη δημιουργία προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων,

3.  Την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών,

4.  Την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών , και

5.  Την καταπολέμηση στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.

Οι προσπάθειες μας  όσο αφορά τους πέντε βασικούς τομείς δράσης μας, θα συνεχισθούν και θα απευθύνονται  ευρύτερα στην κυβέρνηση, τα πολιτικά  κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλους  κοινωνικούς φορείς.  Κι αυτό γιατί η ισότητα και η ισοτιμία είναι θέμα κοινωνικό, η λύση του οποίου απαιτεί  κινητοποίηση πολλών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.  Τα όσα απομένουν να γίνουν και αφορούν κυρίως την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, δεν επιτυγχάνονται μόνο μέσα από το θεσμικό πλαίσιο. Χρειάζονται πολιτικές και πρακτική εφαρμογή των νόμων. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών γίνεται ουσιαστική μόνο όταν δημιουργηθεί σε όλους μας η αντίληψη  ότι  δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τις γυναίκες.  Είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, αφού το 51% και πλέον του πληθυσμού είναι γυναίκες και υπογραμμίζουμε την ανάγκη χειρισμού του με όρους ισοτιμίας και όχι διακρίσεων.

 Η Ευρώπη είναι ένα ακόμα πεδίο αγώνων μέσα από το οποίο πρέπει οργανωμένα και δυναμικά να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κεκτημένο που οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας δημιούργησαν. Στην πράξη  τα πράγματα διαφέρουν, αφού οι νομικές και πολιτικές μας κατακτήσεις εξανεμίζονται όταν προσκρούουν στην καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που μετουσιώνονται σε ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και πολλά από τα θετικά  μέτρα που πάρθηκαν ή παίρνονται για τις γυναίκες χάνουν τη δυναμική που θα μπορούσαν να είχαν αφού έγιναν αργοπορημένα και  δεν απέδωσαν όσα θα περιμέναμε και όσα δικαιούνται οι γυναίκες. Σε όλες τις στατιστικές για την ανεργία, τη φτώχεια, την εργασιακή ανέλιξη κ.α, οι γυναίκες συστηματικά βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. Αυτό βέβαια είναι επόμενο γιατί οι αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ που χτυπούν όλους τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες γυναίκες τις συνθλίβουν. Γιατί όταν οι δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας κουτσουρεύονται και ιδιωτικοποιούνται, τότε οι εργαζόμενες μητέρες χάνουν ένα σημαντικό αποκούμπι. Γιατί από ένα σωρό παραγωγικούς κλάδους που συρρικνώνονται με το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη λόγω της διαβόητης ανταγωνιστικότητας, οι πιο πολλοί απασχολούσαν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών. Γιατί η μαύρη εργασία και η ανεργία που αυξάνονται συνεχώς, μέσα στις γυναίκες σαρώνουν. Γιατί η μερική και προσωρινή απασχόληση, τα προσωπικά συμβόλαια, τα ευέλικτα ωράρια που επεκτείνονται δραματικά για τις γυναίκες, και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δυσχεραίνουν επιπρόσθετα τη γυναίκα, που είναι επιφορτισμένη και με την ευθύνη της μητρότητας. Το κοινοτικό κεκτημένο για εμάς θα έπρεπε να σηματοδοτεί την κοινοτική συνοχή, την σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προαγωγή των αξιών Δημοκρατίας-Ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Οι ισχυροί να επιβάλλονται στους αδύνατους και το κεφάλαιο να καταδυναστεύει τους εργαζόμενους.

Στην Κύπρο παρόλες τις δυσκολίες που επικρατούν  μετά την Παγκόσμια οικονομική κρίση η Κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε δείγματα πολιτικής βούλησης  για προώθηση της Ισοτιμίας των Φύλων. Χαιρετίζουμε  τη λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την σύσταση και λειτουργία του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Με ικανοποίηση επίσης επισημαίνουμε ότι η ισοτιμία των φύλων έχει ενταχθεί στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επίσης χαιρετίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε μια σειρά από επαγγέλματα με ψηλή γυναικεία απασχόληση , την δωρεάν μεταφορά μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία,  την αύξηση της χορηγίας προς τη τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία υποδομών φροντίδας για ηλικιωμένους, βρέφη, παιδιά και ανάπηρους, την εξαγγελία στεγαστικών σχεδίων για νεαρά ζευγάρια και πρόσφυγες,  την ενίσχυση χαμηλών συντάξεων, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2050  και άλλα πολλά. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την προώθηση νομοθεσίας για  την αντιμετώπιση  της αδικίας που υφίστανται οι εκ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ πρόσφυγες – ένα θέμα που άλλες κυβερνήσεις προηγούμενα δεν τόλμησαν να αγγίξουν. Κρίνουμε ακόμη ως πολύ θετικό βήμα  το διορισμό από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τριών γυναικών σε πολύ σημαντικά Υπουργεία.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι , Συναγωνίστριες

Εκτιμούμε ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά από το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας. Κινητοποιείται ένας μεγάλος αριθμός γυναικών. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις του Γενικού Συμβουλίου. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή μας στην εκστρατεία του Γενικού Συμβουλίου για τη σεξουαλική παρενόχληση των παιδιών και τη βία στην οικογένεια.

 Η 8η Μαρτίου Παγκόσμια Μέρα για τη Γυναίκα και η 1η Ιουνίου Παγκόσμια Μέρα για το Παιδί και άλλες επέτειοι  αξιοποιούνται Επαρχιακά και Τοπικά με μαζικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναντήσεις με εργαζόμενες.  Επίσης η επαναπροσέγγιση είναι πάντα στις προτεραιότητες μας. Πραγματοποιήθηκαν δικοινοτικές εκδηλώσεις με επιτυχία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έτσι ώστε να ενισχυθούν και να δυναμώσουν περαιτέρω  οι σχέσεις μας με τις Τουρκοκυπριακές Γυναικείες Οργανώσεις.   Το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας επεκτείνεται και με τη συμμετοχή μας σε δράσεις μέσα από άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η συμμετοχή μας  ενεργά και δραστήρια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Συμμετέχουμε στα εκλογικά επιτελεία του κόμματος μας από σπίτι σε σπίτι , αλλά έχουμε και  ξεχωριστή δράση ως γυναικείο κίνημα.  θεωρούμε τιμή μας που είμαστε κομμάτι του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος. Υποσχόμαστε ότι ενόψει των Δημοτικών εκλογών θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα συμβάλουμε ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το κόμμα μας. Σημειώνουμε εδώ τη σημασία που έχει η επανεκλογή της Ελένης Μαύρου η οποία  ηγήθηκε με μεγάλη επιτυχία του μεγαλύτερου Δήμου της πρωτεύουσας για 5 χρόνια και η οποία επάξια επαναδιεκδικεί για να συνεχίσει το έργο της. Επίσης χαιρετίζουμε  το γεγονός ότι ακόμη ένα στέλεχος της ΠΟΓΟ, η  Φωτούλλα Χ΄Παπά είναι υποψήφια Δήμαρχος στη Λακατάμια. Με αυτή την ευκαιρία εκτιμούμε, ότι όπου εκλέγονται γυναίκες, επάξια ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους, αποδυκνείοντας ότι δεν έχει σημασία το φύλο αλλά οι ικανότητες των ανθρώπων και η φιλοσοφία που εκπροσωπούν. Καλούμαστε λοιπόν αγαπητές συναγωνίστριες  να δουλέψουμε και αυτή τη φορά με στόχο την αύξηση των  εκλογικών  ποσοστών του κόμματος μας, και επίσης τη ψήφιση και εκλογή γυναικών στα Δημοτικά , Κοινοτικά Συμβούλια, και σχολικές εφορίες.

Συναγωνίστριες,

Σήμερα  θα συζητήσουμε σε βάθος  την παραπέρα οργανωτική ενδυνάμωση της ΠΟΓΟ στη Λευκωσία.  Η ανάδειξη νέων στελεχών με τρόπο που να μην παρουσιάζονται κενά στην αλυσίδα στελέχωσης είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.Το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΠΟΓΟ είναι το καθοδηγητικό σώμα και ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι αποφάσεις και οι προτάσεις του, καθοδηγούν τα τοπικά κινήματα της ΠΟΓΟ. Παράλληλα το Επαρχιακό Συμβούλιο αφουγκράζεται τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες στην Επαρχία μας. Εκτιμούμε τη δουλειά που έγινε από το απερχόμενο Συμβούλιο. Παράλληλα όμως εντοπίζουμε τις αδυναμίες. Δεν καταφέραμε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να έχουν επαφή με τα τοπικά κινήματα. Επίσης στις συνεδρίες του Συμβουλίου η συμμετοχή δεν ήταν πάντα η αναμενόμενη. Αν αναφέρουμε τις αδυναμίες μας είναι γιατί σήμερα θα καλεστούμε να εκλέξουμε το νέο Επαρχιακό Συμβούλιο. Εκτιμούμε την πολύ θετική δουλειά  που έγινε τα 5 χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο. Παράλληλα όμως διαπιστώνουμε ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα.

Τα νέα μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου θα καλεστούν να διαδραματίσουν τον καθοδηγητικό τους ρόλο και να έχουν επαφή με τα τοπικά κινήματα. ατ’ επέκταση τα τοπικά κινήματα μετά τις γενικές συνελεύσεις και την ενίσχυση των τοπικών επιτροπών πρέπει να αναπτύξουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Να είναι ζωντανός οργανισμός στην κοινότητα. Να εντοπίζουν και να αναδεικνύουν τα τοπικά προβλήματα. Να ενημερώνουν περισσότερο τις γυναίκες για τα γυναικεία ζητήματα. H Τοπική Επιτροπή να συνεδριάζει πιο συχνά, να προγραμματίζει δράσεις.

Εκτιμούμε ότι τα τοπικά κινήματα  διοργάνωναν  μαζικές ανοικτές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή  γυναικών και πέραν του χώρου μας.  Παράλληλα όμως θα πρέπει να δώσουμε κατεύθυνση τα τοπικά κινήματα να πραγματοποιούν και άλλες εκδηλώσεις με περιεχόμενο ειδικού ενδιαφέροντος . Με μορφωτικά, ενημερωτικά, πολιτιστικά  και άλλα εξειδικευμένα θέματα. Επαρχιακά πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια στην ενασχόληση με τα γυναικεία θέματα. Να μελετήσουμε, με την καθοδήγηση του Γενικού Συμβουλίου, πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί και κατοχυρώνουν την ισοτιμία. Παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να σταθούμε περισσότερο στην ενημέρωση και συζήτηση με τις γυναίκες για τα θέματα της ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ.  Με διαλέξεις και συζητήσεις να γίνει κτήμα της κάθε γυναίκας το γυναικείο ζήτημα. Η ρίζα του και τα αίτια της ανισότητας που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία. Να συμβάλουμε για να διαμορφωθεί συνείδηση ότι η αλλαγή της νοοτροπίας που διαχωρίζει ρόλους και δημιουργεί ανισότητες,  είναι αναγκαία. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην επικοινωνία με τις νέες κυρίως γυναίκες είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την ιστοσελίδα μας, ακόμη περισσότερο  για να ενημερώνουμε τις  γυναίκες  και ευρύτερα την κοινωνία.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, συναγωνίστριες,

Πέρσι η ΠΟΔΓ-ΠΟΓΟ τίμησε τα 60χρονα ζωής – δράσης και αγώνων. Με εκδηλώσεις – συζητήσεις- ιστορικές αναδρομές. Στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι αναγκαία η οργανωμένη πάλη. Μπορεί να άλλαξαν οι συνθήκες, τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούσαν τις γυναίκες τότε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν οι διακρίσεις σε βάρος τους.  Σήμερα οι γυναίκες είναι μορφωμένες, βγήκαν στη παραγωγή. Αντιμετωπίζουν όμως ανισότητες στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία ολόκληρη. Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Η μη ανέλιξη των γυναικών στην εργασία είναι επίσης διάκριση σε βάρος της, όταν γίνεται με βάση το φύλο. Και είναι υπαρκτή αυτή η διάκριση.

Σήμερα αγαπητές συναγωνίστριες είναι ακόμα μια μέρα για να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα στην κοινωνία.

Απευθύνουμε μήνυμα φιλίας και επανένωσης στις συναγωνίστριες Τουρκοκύπριες και τις καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αγωνιστούμε μαζί για την επανένωση της Κύπρου.

Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας προς όλες τις γυναίκες της Λευκωσίας-Κερύνειας και τις καλούμε να αγωνιστούμε μαζί, για την επανένωση της Κύπρου μας, για την επανένωση της μόνης  μοιρασμένης πρωτεύουσας στο κόσμο, για την προώθηση της Ισοτιμίας των Φύλων, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και την Κύπρο μας.

Συναγωνίστριες  ο τροχός γυρίζει πάντα μπροστά. Για να γυρίσει  όμως θέλει δουλειά πολλή. Και εμείς ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. 60 Χρόνια αγώνων του Γυναικείου Κινήματος μας δίδαξαν πολλά. Υποκλινόμαστε στις βετεράνες αγωνίστριες που με τις θυσίες τους και τους αγώνες τους συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης της Γυναίκας στην Κύπρο. Στέλνουμε θερμό αγωνιστικό  χαιρετισμό  στις νεότερες συναγωνίστριες που πήραν τη σκυτάλη και συνεχίζουν να αγωνίζονται και τις καλούμε  να συνεχίσουν τον ωραίο αυτό αγώνα για νέες κατακτήσεις.

Εμπρός συναγωνίστριες:

 Προχωρούμε Μπροστά – Συνεχίζουμε Δυναμικά!      Ζήτω το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας!