Διακήρυξη της ΠΟΓΟ για την 8η του Μάρτη 2016

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας χαιρετίζει τις χιλιάδες γυναίκες του μόχθου και της εργασίας.

Η 8η του Μάρτη ιστορικά υπενθυμίζει τον ξεσηκωμό και τον οργανωμένο αγώνα των υφαντριών της Νέας Υόρκης αλλά συνάμα στο πέρασμα του χρόνου συμπυκνώνει τους αγώνες που έδωσε και δίνει το γυναικείο κίνημα σε κάθε χώρα.

 

Η ΠΟΓΟ στέλνει μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στα εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται ιδιοκτησία του πατέρα ή του συζύγου τους, δεν δικαιούνται να μορφωθούν, να εργαστούν, να κυκλοφορούν ελεύθερες, να έχουν παρουσία στη δημόσια και στην πολιτική ζωή, που ζουν στον εφιάλτη της εξαναγκαστικής πορνείας και της σωματεμπορίας, που υποβάλλονται στο «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων, σε λιθοβολισμούς και απαγχονισμούς για «λόγους τιμής». Στις γυναίκες πρόσφυγες της Συρίας και όλης της Μέσης Ανατολής που πληρώνουν τα πολεμικά σχέδια των ισχυρών της γης. Στα εκατομμύρια γυναίκες –και στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης- που βιώνουν τη βία κατά των γυναικών.

 

Υψώνουμε ανάστημα απέναντι στη κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ που προκαλεί πισωγύρισμα  στις κατακτήσεις των γυναικών

 

Όχι μόνο γινόμαστε μάρτυρες της ανοχής που δείχνει η παράταξη του ΔΗΣΥ σε πρωτοφανείς σεξιστικές συμπεριφορές από βουλευτές της, αλλά βιώνουμε και τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη που υπονομεύει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές των γυναικών της Κύπρου:

 • Οι μνημονιακές πολιτικές κλείνουν παιδοκομικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων
 •  Τα νέα ανεξέλεγκτα ωράρια που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο λιανικό εμπόριο, αναγκάζουν χιλιάδες γυναίκες να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, εκμηδενίζοντας το χρόνο  για τη ζωή και την οικογένεια.
 •  Η τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει επιπρόσθετες συνέπειες για τις γυναίκες.
 • Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, που κατά 80% έχουν ως αρχηγό τη μητέρα, και οι οποίες αντιμετωπίζουν οξυμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
 •  Η κυβέρνηση έριξε την Κύπρο στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή.
 • Κωλυσιεργεί στην επικύρωση και εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών.  

 

Τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν αγωνιστείς

 

Απέναντι στα κάθε λογής κατεστημένα, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, απέναντι σε ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και τις ανισότητες, απαιτούνται αγώνες, οργανωμένοι, συλλογικοί, μαζικοί.

Η 8η του Μάρτη είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που αγωνίζονται

 Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μαζί με την κάθε γυναίκα της Κύπρου:

Διεκδικούμε

 •  Στοχευμένα προγράμμα για την αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας, με πλήρεις, ασφαλείς και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και για την καταπολέμηση της ανισομισθίας
 • Πλήρης εφαρμογή της ισότητας στην εργασία και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίες προς τις έγκυες εργαζόμενες.
 • Επέκταση της άδειας μητρότητας και εφαρμογή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας που να καλύπτει τους πατέρες
 •  Κοινωνικές υποδομές που να στηρίζουν την εργαζόμενη μητέρα. Δημόσιους και προσιτούς σε όλους βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς, ποιοτικούς και επαρκείς για τις ανάγκες όλων των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας.
 • Άμεση επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και  εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση όλων των μορφών Βίας κατά των Γυναικών.
 • Λειτουργία Κέντρου Μαστού και άμεση προώθηση του εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Κατοχύρωση και σεβασμός στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας.
 • Προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με τα ιδανικά της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων.
 • Θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα και δέσμευση για καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεότυπων.