Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

thumbnail

Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

…Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες

Το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας

Όχι πια σκλάβοι και τεμπέληδες, δέκα που μοχθούν για έναν που ξαπλώνει

Αλλά ένα δίκαιο μοίρασμα στα αγαθά της ζωής,

Ψωμί και Τριαντάφυλλα,

Ψωμί και Τριαντάφυλλα…

(Απόσπασμα από το ποίημα του Τζέιμς Οπενχαιμ – για απεργία των εργατριών)

 

H 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δεν είναι μόνο μέρα μνήμης και τιμής της ηρωϊκής απεργιακής διαδήλωσης της 8ης του Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη, που χάραξε το δρόμο στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Η 8η του Μάρτη, είναι πάνω από όλα μέρα υπενθύμισης ότι ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων συνεχίζεται καθημερινά. Γιατί, παρά τα βήματα προόδου που έγιναν στον κόσμο και στον τόπο μας, η ανισοτιμία των φύλων παραμένει ένα μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα. Δεκάδες μορφές, καταπίεσης, διακρίσεων και βίας σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται, να αναπαράγονται και σε αρκετές περιπτώσεις να οξύνονται.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται,

Γιατί μέσα στο σύστημα της κοινωνικής αδικίας που ζούμε, η γυναίκα πλήττεται περισσότερο από την ανεργία, την ανισομισθία, τη μερική απασχόληση, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα ανεξέλεγκτα ωράρια των καταστημάτων. Την ίδια ώρα που τερματίζονται κοινωνικές υποδομές (νηπιαγωγεία, βρεφοκομικοί σταθμοί, στέγες ηλικιωμένων) οι οποίες αποτελούν σημαντικό στήριγμα για τις εργαζόμενες.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται,

Γιατί η κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΔΗΣΥ/Αναστασιάδη είναι υποταγμένη στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ευθυγραμμισμένη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτού, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται, οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, οι λαϊκές κατακτήσεις ακυρώνονται. Αυτό έχει διπλά αρνητικές συνέπειες για τη γυναίκα: την εργαζόμενη, τη μητέρα, τη νέα γυναίκα, τη συνταξιούχο, τη μονογονιό, τη μετανάστρια.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται,

Γιατί η φυλετική βία, η σωματεμπορία, η σεξουαλική παρενόχληση, τα σεξιστικά στερεότυπα για τη γυναίκα και το ρόλο της παραμένουν ακόμα ριζωμένα στο σήμερα, αλλά και στα μυαλά μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Γιατί ακόμα χρειάζεται αγώνας για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της. Για να πάρουν οι γυναίκες τη θέση που τους αξίζει στη δημόσια ζωή, στην πολιτική, στην κοινωνία.

 

Για αυτό σήμερα δεν περιοριζόμαστε στην κριτική και στην ανάγνωση της κατάστασης. Προτείνουμε. Αγωνιζόμαστε. Διεκδικούμε:

 

  • Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, που θα συνενώσει όλες τις υφιστάμενες δομές και θεσμούς, και η οποία θα διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες για τον έλεγχο όλων των νομοθεσιών που αφορούν την ισότητα και υποβολή νομοθετικών εισηγήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύνταξη εκθέσεων αλλά και χειρισμό καταγγελιών.

 

  • Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και στον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού.

 

  • Αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών και δημιουργία παρατηρητηρίου υπό την Ενιαία Αρχή Ισότητας.

 

  • Επέκταση της άδειας μητρότητας, σχέδιο πληρωμένης γονικής άδειας, βελτιώσεις στο νόμο για την άδεια πατρότητας.

 

  • Υποδομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένωνκ.α., που να στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια, να είναι προσβάσιμες, προσιτές, ποιοτικές και επαρκείς, να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λειτουργία τέτοιων κοινωνικών υποδομών και παράλληλα να εφαρμοστεί σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας για βρέφη, νήπια και παιδιά δημοτικού, των χαμηλόμισθων οικογενειών.

 

  • Καταρτισμό νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Όλων των Μορφών Βίας Κατά των Γυναικών

 

  • Επανεξέταση των επιφυλάξεων και εξαιρέσεων από πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που έθεσε η σημερινή κυβέρνηση η οποία, προκειμένου να αποφύγει το οικονομικό κόστος, αποδυνάμωσε την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων βίας. Tο κράτος πρέπει να είναι υπόλογο έναντι των γυναικών-θυμάτων, όταν αποδεδειγμένα αμέλησε ή αδιαφόρησε να τις προστατεύσει από την έμφυλη βία.

 

  • Αξιολόγηση της επάρκειας των υφιστάμενων καταφυγίων για τη φιλοξενία γυναικών-θυµάτων βίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα που βιώνει την έμφυλη βία θα μπορεί να βρει ένα χώρο προστασίας και στήριξης.

 

  • Υιοθέτηση Κώδικα Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το κράτος –ο μεγαλύτερος εργοδότης του τόπου- να δώσει το παράδειγμα για την καταπολέμηση του φαινομένου στο χώρο εργασίας.

 

  • Εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου με ενσωμάτωση της αρχής της έμφυλης ισότητας, ενίσχυση της νομικής αρωγής σε οικογενειακές υποθέσεις και μηχανισμό στήριξης των εν διαστάσει και διαζευγμένων γυναικών στη διαδικασία είσπραξης των διατροφών.

 

  • Ολοκληρωμένη λειτουργία του Κέντρου Μαστού και επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ηλικίες 9-18 ετών και στα δύο φύλα.

 

  • Αναβάθμιση της ποιότητας της υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, πλήρης στελέχωση και κάλυψη των αναγκών στα γυναικολογικά τμήματα.

 

  • Κατοχύρωση και σεβασμός στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας. Στήριξη της Πρότασης Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, η οποία να είναι περιεκτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά προσανατολισμένη σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας.

 

  • Προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με τα ιδανικά της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων και παράλληλα να σπάζουν τα έμφυλα στερεότυπα σε σχέση με την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.

 

  • Θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα και δέσμευση για καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεότυπων.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με σύνθημα: «Ψωμί και Τριαντάφυλλα, ο Αγώνας για Κοινωνική Δικαιοσύνη Συνεχίζεται», καλεί όλες τις γυναίκες  –αλλά και όλους όσους πιστεύουν στην ισοτιμία των φύλων- να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για όσα δικαιούνται και αξίζουν οι γυναίκες:

 

Για την ισοτιμία των φύλων

Για την κοινωνική δικαιοσύνη