Διακήρυξη Γυναικέιου Κινήματος ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: “Συνεχίζουμε κρατώντας γερά τη σκυτάλη του αγώνα!”

thumbnail

 


Διακήρυξη Γυναικέιου Κινήματος ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκάς

Κάτω από το σύνθημα: «Παλεύουμε για την Ειρήνη, Αγωνιζόμαστε για την Ισοτιμία, Διεκδικούμε Κοινωνική Δικαιοσύνη», το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας χαιρετίζει τις χιλιάδες γυναίκες του μόχθου και της εργασίας.

Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, μετανάστρια, συνταξιούχα, φοιτήτρια, μαθήτρια, γυναίκα της Κύπρου,

H 8η Μάρτη είναι: Η φωνή της υφάντρας και της ράφτρας στη Νέα Υόρκη του 1857, που ύψωσε το ανάστημα της απέναντι στην εκμετάλλευση της…

Είναι η φωνή η δική μας, η φωνή όλων των γυναικών, που εκφράζει την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον μας…

Η σημαντική αυτή επέτειος, ιστορικά υπενθυμίζει τον ξεσηκωμό και τον οργανωμένο αγώνα των υφαντριών της Νέας Υόρκης, αλλά συνάμα στο πέρασμα του χρόνου συμπυκνώνει τους αγώνες που έδωσε και δίνει το γυναικείο κίνημα σε κάθε χώρα.

Στην Κύπρο, οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση έχουν επιδράσει ιδιαίτερα αρνητικά στις γυναίκες.  Η συλλογική δράση των γυναικών και του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος είναι που στέκονται ανάχωμα στην επίθεση του κεφαλαίου και της σημερινής κυβέρνησης, απέναντι στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έντεχνα «καλύπτει» τις αντιλαϊκές πολιτικές της:

 • Μεταθέτει το πρόβλημα ανάμεσα στους ιδιωτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους, ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ανάμεσα στις γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Πετσοκόβει επιδόματα, τσακίζει μισθούς και συντάξεις, βάζει νέους φόρους υποστηρίζοντας ότι κάνει «αναδιανομή» στα εισοδήματα προς όφελος των πολύ φτωχών. Και είναι ήδη φανερό ότι ισότητα για τους κυβερνώντες σημαίνει ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά, ανεργία με διαλείμματα, μισή ζωή με τσακισμένα δικαιώματα.

Στις αντικειμενικές δυσκολίες συνδυασμού της εργασίας με τη μητρότητα στο πλαίσιο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, προωθεί τη «μερική απασχόληση» διευρύνοντας την εργασιακή ζούγκλα με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προωθεί την εργασία την Κυριακή, αποδυναμώνοντας όλο και περισσότερο τα συλλογικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

 • Ανακατανέμει τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των αφεντικών για να πληρώνουν οι φτωχοί για τους φτωχότερους. Να στερούμαστε το φαΐ για να πληρώσουμε το ρεύμα, το ρεύμα για να πληρώσουμε τη βενζίνη, τη βενζίνη για να πληρώσουμε τα φάρμακα και το γιατρό.
 • Κλείνει παιδοκομικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, εκμηδενίζοντας το χρόνο για τη ζωή και την οικογένεια ή άλλες προσωπικές ενασχολήσεις.
 • Δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για προώθηση της ισότητας.
 • Δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για στήριξη της οικογένειας, που να αντιμετωπίζουν τα οξυμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
 • Έχει διαλύσει τα δημόσια νοσηλευτήρια με επιπρόσθετες συνέπειες για τις γυναίκες και την υγεία τους.
 • Κωλυσιεργεί στην επικύρωση και εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών.

Τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής,

όλα ανατρέπονται αν αγωνιστείς

 Μαχητικά διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις κατακτήσεις που μας πήραν πίσω στο όνομα της κρίσης και του χρέους.

 Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ διεκδικεί για την κάθε γυναίκα της Κύπρου:

 • Στοχευμένα προγράμματα για την αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας, με πλήρεις, ασφαλείς και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και καταπολέμηση της ανισομισθίας.
 • Πλήρη εφαρμογή της ισότητας στην εργασία και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες.
 • Επέκταση της άδειας μητρότητας και εφαρμογή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας που να καλύπτει και τους δύο γονείς.
 • Κοινωνικές υποδομές που να στηρίζουν την εργαζόμενη μητέρα. Δημόσιους και προσιτούς σε όλους βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς, ποιοτικούς και επαρκείς για τις ανάγκες όλων των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας.
 • Άμεση επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και  εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση όλων των μορφών Βίας κατά των Γυναικών.
 • Λειτουργία Κέντρου Μαστού και άμεση προώθηση του εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.
 • Ουσιαστική προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με τα ιδανικά της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων.
 • Θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα και δέσμευση για καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεότυπων.

 

Συνεχίζουμε κρατώντας γερά τη σκυτάλη του αγώνα! ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, υπάρχει το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ!

Εμείς οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών μας, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και διεκδικούμε συλλογικά κάθε αίτημα που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή μας στο παρόν και να μας φέρει πιο κοντά σ’ ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση. Η ελπίδα για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γεννηθεί στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, του ταξικού αγώνα με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να ξανακερδίσουμε κατακτήσεις που χάσαμε και να κερδίσουμε νέες.

Αν δε δράσουμε τώρα θα μας πάρουν κι άλλα. Γι’ αυτό οι αγώνες σήμερα αποκτούν μεγάλη σημασία για να γίνει το αύριο δικό μας. Απέναντι στα κάθε λογής κατεστημένα, απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και των ομοϊδεατών της, απέναντι σε ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και τις ανισότητες, απαιτούνται αγώνες, οργανωμένοι, συλλογικοί, μαζικοί.

Tην ίδια στιγμή που οι κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας, καθώς και τα θέματα ισότητας, εξακολουθούν να δέχονται πρωτόγνωρη επίθεση, ο κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης για την Κύπρο, εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Για Τo Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, ο αγώνας για λύση του κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.  Είναι γι’ αυτό που αυτή τη σημαντική επέτειο της 8ης του Μάρτη Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, επιλέγουμε να διατρανώσουμε τη θέληση μας για λύση και επανένωση.  Να διαδηλώσουμε μαζί ελληνοκύπριες και τουρκοκύπριες, απαιτώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που να απελευθερώνει την Κύπρο, να επανενώνει τη χώρα, το λαό και τους θεσμούς.

Η 8η του Μάρτη είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που αγωνίζονται…

Αυτή τη μέρα, την 8η Μαρτίου, μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αγώνα των γυναικών και του εργατικού κινήματος, σε καλούμε στην μεγάλη δικοινοτική κινητοποίηση κάτω από το σύνθημα «Εμπρός για την Ειρήνη» ΗΑΤΕ ΒΑRIS.

8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 5.30μμ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΗΔΡΑΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2017