Διακήρυξη για την 25η Οκτωβρίου, “Ημέρα αγώνα των γυναικών για την Ειρήνη”

thumbnail

Τιμώντας την 25η του Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, στέλλει προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένισσες, Μαρωνίτισσες και Λατίνες καθώς και σε όλες τις άλλες γυναίκες που ζουν και εργάζονται στο τόπο μας, το μήνυμα να ενδυναμώσουν τον αγώνα των γυναικών του πλανήτη μας για επικράτηση της Ειρήνης στον κόσμο.

Όπου επικρατούν πολεμικές συγκρούσεις, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο λόγω κυρίως και της θέσης τους στη κοινωνία. Για τις γυναίκες, πόλεμος σημαίνει ανθρώπινες απώλειες, φτώχεια, περιθωριοποίηση, εκτοπισμός, προσφυγιά, βία, βιασμοί, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταστροφή και πόνος.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, πιστό στο όραμα του για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, θεωρεί βασικής σημασίας, τη διαμόρφωση δομών που θα εκπαιδεύουν και θα καλλιεργούν την ιδέα της ειρήνης. Θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη να περιοριστούν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες και το εμπόριο των όπλων ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των επιπρόσθετων πόρων για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της ανθρωπότητας δεν μπορεί να οικοδομηθεί στα ερείπια των πολέμων, στους ποταμούς αίματος και τις εκατόμβες νεκρών.

Εμείς εδώ στην Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες του πολέμου. Γνωρίζουμε ότι χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ασφάλεια αλλά ούτε και ισοτιμία.

Οι γυναίκες του τόπου μας Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, έζησαν και συνεχίζουν να ζουν τις συνέπειες από την Τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας. Την ίδια στιγμή ωστόσο καλούνται να ανοικοδομήσουν την ελπίδα. Αγωνίζονται και πιστεύουν στην ειρήνη, αφιερώνουν σημαντικό κομμάτι της ζωής τους στον αγώνα για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ως γυναίκες γνωρίζουμε ότι για να επιτύχει η προσπάθεια μας πρέπει να στηριχτούμε σε όσα μας ενώνουν με τις τουρκοκύπριες συμπατριώτισσες μας. Και μαζί να συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα δεινά που επισώρευσε η κατοχή στη μικρή μας πατρίδα. Ο αγώνας που διεξάγουμε έχει ξεκάθαρους στόχους. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση που θα επανενώνει την πατρίδα, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως αν και η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, είναι γεμάτη διενέξεις και συγκρούσεις, μπορούμε να δείξουμε ότι είμαστε ένας λαός που μπορεί να οδηγηθεί σε συνθήκες πραγματικής ειρήνης γιατί ακριβώς σέβεται τις διαφορετικότητες και ονειρεύεται να ζήσει σε μια Κύπρο ενωμένη. Σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Σε αυτή την πάλη για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας ο αγώνας μας δεν μπορεί παρά να είναι κοινός. Όπως στο παρελθόν όπου μαζί είχαμε δώσει κοινωνικές και ταξικές μάχες για το σύνολο του κυπριακού λαού, έτσι συνεχίζουμε και στο παρόν. Για να δικαιώσουμε τους κοινούς αυτούς αγώνες. Για να δικαιώσουμε την Κύπρο μας.

Με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, για άλλη μια φορά καλούμε τις γυναίκες της Κύπρου και κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση του Κυπριακού προβλήματος, διατήρηση και εδραίωση της ειρήνης στη Κύπρο και στο κόσμο. Το χρωστάμε κυρίως στις μελλούμενες γενιές, τα παιδιά μας!

25 Οκτωβρίου 2016