Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Να επικυρωθεί από όλα τα κράτη του πλανήτη η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

thumbnail

Διακήρυξη για την 1η Ιουνίου 2013 – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Για το Γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ η 1η του Ιούνη αποτελεί μέρα απολογισμού για τα όσα πράξαμε το προηγούμενο διάστημα για την παιδική ευημερία και τα δικαιώματα του παιδιού. Αποτελεί ταυτόχρονα την ευκαιρία να ανανεώσουμε την δέσμευση μας ότι το κίνημα μας θα συνεχίσει να είναι συνοδοιπόρος για την κατάκτηση όλων όσων επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών.  Η προσήλωση μας στα θέματα που αφορούν τα παιδιά αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας του κινήματος μας.

Η ανάπτυξη που γνώρισε η ανθρωπότητα την τελευταία δεκαετία θα έπρεπε να έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη, ευκολότερη και περισσότερη ζωή για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πέρσι η το κέντρο Ερευνών της UNICEF, στην Ε.Ε της «ευημερίας», της «ανάπτυξης» και της «αλληλεγγύης», 13 εκατομμύρια παιδιά στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξη τους, ενώ σε σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως, 30 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι τα θετικά πρόσημα στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις δεν σημαίνουν αυτόματα ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στο κόσμο υπολογίζεται ότι περίπου 215 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-17 ετών εμπλέκονταν σε παιδική εργασία με τα μισά σχεδόν να απασχολούνται σε εργασίες που κρίνονται ως επικίνδυνες. Εκατομμύρια παιδιά φτιάχνουν ρούχα που δεν θα τους ζεστάνουν ποτέ, μαζεύουν πρώτες ύλες για τρόφιμα και γλυκά που δεν θα τους χορτάσουν ποτέ, φτιάχνουν παιχνίδια που δεν θα τους διασκεδάσουν ποτέ.

Ταυτόχρονα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και να γίνονται αντικείμενο δουλεμπορίων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Άλλα πάλι, αναγκάζονται να ζουν μέσα στο σκληρό περιβάλλον της βίας μέσα στην οικογένεια.

Η τελευταία έκθεση που καταπιάνεται με την ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες καταγράφει το αυταπόδειχτο από την ίδια την ζωή. Η ευημερία των παιδιών σε χώρες με μνημόνιο έχει υποχωρήσει αρκετά. Τα μνημόνια χειροτερεύουν την ζωή των παιδιών αφού στερούν την εργασία από τους γονείς, στερούν τις υπηρεσίες μέριμνας από την κοινωνία, μειώνουν τα οικογενειακά εισοδήματα.

Κάποιοι μπορεί θα εκτιμήσουν ότι το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε και στην Κύπρο εντονότερα τα φαινόμενα της παιδικής φτώχειας. Ως γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ δεσμευόμαστε ότι πρώτιστη προτεραιότητα μας είναι να στηρίξουμε τα παιδιά της Κύπρου ώστε να μην πληρώσουν ούτε και στο ελάχιστο τον λογαριασμό της οικονομικής κρίσης.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μια τέτοια μέρα επαναλαμβάνει με όλη του τη δύναμη και ενώνει τη φωνή του, με τη φωνή και δράση όλων όσων αγωνίζονται:

  • Για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση.
  • Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών στην ζωή, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία
  • Για κατοχύρωση του σεβασμού στην άποψη του παιδιού και στη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν την ζωή του.

Στηρίζουμε αμέριστα τη λειτουργία και τη δράση των συλλογικών σωμάτων των μαθητών και τασσόμαστε στο πλευρό του μαθητόκοσμου στον αγώνα του για κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης και του μαθητικού συνδικαλισμού μέσα στις σχολικές κοινότητες στον τόπο μας. Παράλληλα, υποστηρίζουμε το θεσμό της Κυπριακής Παιδοβουλής η οποία καθιερώθηκε ήδη μέσα στην κοινωνία ως βήμα έκφρασης των παιδιών. Θεωρούμε ταυτόχρονα ότι η λειτουργία του Επίτροπου για το Παιδί, κάτι για το οποίο και ως κίνημα αγωνιστήκαμε, αποτελεί μια τεράστια κατάκτηση για τα παιδιά της Κύπρου, αφού αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας.

Για την ΠΟΓΟ η 1η του Ιούνη, αποτελεί ακόμη μια ευκαιρία για να απαιτήσουμε ξανά από τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ να το πράξουν χωρίς άλλη καθυστέρηση, αφού αποτελεί το θεμέλιο για όλες τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν από κάθε κράτος υπέρ του παιδιού. Στη δική μας αντίληψη, ο αγώνας για την προστασία και την ευημερία του παιδιού είναι μέρος της ευρύτερης πάλης για την οικοδόμηση του κόσμου της ειρήνης και της δίκαιης –από τα θεμέλια της- κοινωνίας, η οποία θα εδράζεται στην κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.