Δεν φταίνε οι γυναίκες κ. Αναστασιάδη, φταίει η κυβέρνηση και το σύστημα σας

thumbnail

Απαράδεκτες οι αναφορές Αναστασιάδη για τη μέρα της γυναίκας

Δεν φταίνε οι γυναίκες κ. Αναστασιάδη, φταίει η κυβέρνηση και το σύστημα σας

H ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Προεδρικό για τη Μέρα της Γυναίκας είναι πολύ αποκαλυπτική για το βαθύτατα αντιδραστική και συντηρητική αντίληψη του Προέδρου και της κυβέρνησης για τα θέματα γυναικών και ισοτιμίας των φύλων. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι οι ίδιες οι γυναίκες που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία και την υποαντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δήλωσε επίσης ότι οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει να υπερασπίζονται τις γυναίκες σε δημόσια αξιώματα που δέχονται επιθέσεις. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο Πρόεδρος θα είχε ήδη απολογηθεί και θα είχε αποσύρει τις αναφορές του.

Πρώτα από όλα είναι σχεδόν κωμικό ο Πρόεδρος που σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκα μέλος –ενώ τώρα έχει μόνο μία υπουργό- να θέλει νουθετήσει άλλους και άλλες για τη συμμετοχή των γυναικών στα δημόσια αξιώματα. Κατά δεύτερο, ο Πρόεδρος που επέλεξε Υπουργούς και σύμβουλους του ανθρώπους που καταφέρονται σεξιστικά και μειωτικά για τις γυναίκες, ο Πρόεδρος που ποτέ δεν είπε μία λέξη για τα κρούσματα χυδαίας και σεξιστικής συμπεριφοράς από στελέχη της παράταξης του, να καλεί άλλους να τα καταδικάσουν.

Προφανώς ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάλαβε ή δεν θέλει να καταλάβει τίποτα για το χαρακτήρα και τις αιτίες της γυναικείας ανισοτιμίας. Για τις κοινωνικές δομές, για τη μερική απασχόληση, την επισφάλεια, την ανισομισθία των εργαζόμενων γυναικών, για την έλλειψη υποδομών που να στηρίζουν τη μητρότητα και τη φροντίδα των παιδιών, για τα στερεότυπα στην παιδεία, στα ΜΜΕ, στους θεσμούς. Δεν κατάλαβε ότι κυβερνά εδώ και εφτά χρόνια και κρίνεται για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι στον πάτο των ευρωπαϊκών και διεθνών κατατάξεων στα θέματα ισοτιμίας των φύλων. Ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους έπληξε διπλά τις εργαζόμενες γυναίκες. Ότι τα ανεξέλεγκτα ωράρια στο λιανικό εμπόριο συρρίκνωσαν περαιτέρω το χρόνο της εργαζόμενης γυναίκας για τη ζωή της και την οικογένεια της. Ότι στα θέματα βίας κατά των γυναικών ακόμα περιμένουμε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας. Ότι είναι η κυβέρνηση του που έθεσε εξαιρέσεις για την εφαρμογή στην Κύπρο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ότι οράματα δικά μας δεν είναι οι πύργοι και τα καζίνο, αλλά πολιτικές όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας και της πληρωμένης γονικής άδειας.

Η πιο τραγική αναφορά του κ. Αναστασιάδη ήταν το «από εσάς αναμένω δείγματα γραφής» απευθυνόμενες στις γυναίκες και τα γυναικεία κινήματα του τόπου. Όσο αφορά στην ΠΟΓΟ, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εμείς δεν περιμένουμε κανένα δείγμα γραφής από αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις, τις προθέσεις και τις πολιτικές του για την ισοτιμία των φύλων εδώ και χρόνια.