Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια ζωής και δράσης του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ. Της πιο μαζικής, πιο ιστορικής και πιο μαχητικής οργάνωσης γυναικών της Κύπρου. Της οργάνωσης που σφράγισε τις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών της Κύπρου, που έγραψε τις δικές της σελίδες στην ιστορία του τόπου και διένυσε μέσα στο κυπριακό και στο διεθνές γυναικείο κίνημα μια διαδρομή αγώνων, προσφοράς και κατακτήσεων.
Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ γεννήθηκε μέσα σε καιρούς δύσκολους, όταν η χώρα μας βρισκόταν υπό αποικιακό ζυγό, ο λαός μας ζούσε στην εξαθλίωση και η γυναίκα ήταν υποταγμένη στον άντρα. Επηρεασμένες από τα μηνύματα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, κάποιες γυναίκες οργανώθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1920 γύρω από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου, το οποίο ήταν η πρώτη φωνή που μίλησε για την ισότητα ανδρών και γυναικών. Οι εργατικοί αγώνες των δεκαετιών ‘30 και ‘40 και το έντονο πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν πολλές οργανώσεις γυναικών ανά το παγκόσμιο, οδήγησαν την ίδρυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ), στις 10 Δεκεμβρίου 1950.
Η ΠΟΔΓ ρίχθηκε από την πρώτη στιγμή στη μαζικοπολιτική αντιαποικιακή πάλη του λαού μας για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ωστόσο, τον Δεκέμβρη του 1955 τέθηκε εκτός νόμου, μαζί με όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος. Μέσα σε εκείνες τις συνθήκες συνέχισε να συμμετέχει σε μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κύπρου και των πολιτικών κρατούμενων. Τα μέλη της, θέλοντας να αντιμετωπίσουν τον περιορισμό της δράσης της, ο οποίος περιορίστηκε και μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, αποφάσισαν την ίδρυση μιας νέας οργάνωσης.
Έτσι με ένα μαζικό συνέδριο με 1500 αντιπροσώπους από όλη την Κύπρο και με τη συμμετοχή γυναικών ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ιδρύθηκε στις 9 του Ιούλη του 1959 η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων. Στον Καταστατικό χάρτη της ΠΟΓΟ, καθορίζονται ως γενικοί σκοποί η οργάνωση και η ενότητα των γυναικών για την κατάκτηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων, για προστασία της μητρότητας, ισοτιμία στην εργασία, προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στη ζωή, στην ευημερία και την εκπαίδευση, ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο, την περιφρούρηση της παγκόσμιας ειρήνης και τη διεθνή αλληλεγγύη των γυναικών.
Αμέσως μετά την ίδρυση της η ΠΟΓΟ διατύπωσε το αίτημα για παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, αγωνίστηκε για την ενότητα της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, για την διασφάλιση της ειρήνης και της Δημοκρατίας.
Στα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή αφοσιώθηκε ολόψυχα στην επούλωση των πληγών, οργανώνοντας δεκάδες εκστρατείες για υλική και ηθική στήριξη προς τους πρόσφυγες, τα ορφανά και τα προσφυγόπουλα ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αντικατοχικές κινητοποιήσεις του λαού, στη διοργάνωση δράσεων επαναπροσέγγισης και στη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ταυτόχρονα, η ΠΟΓΟ βγήκε στους δρόμους, διεκδίκησε και διεκδικεί ισοτιμία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Πέτυχε τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας και διεκδίκησε την προστασία της μητρότητας. Δημιούργησε μάλιστα δικές της υποδομές που στηρίζουν τη σύγχρονη γυναίκα όπως είναι το ο Βρεφικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο «Παιδομάνα» και πιο πρόσφατα το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας.
Σήμερα, η ΠΟΓΟ είναι η μεγαλύτερη γυναικεία οργάνωση του νησιού, με δεκάδες δραστήρια τοπικά κινήματα στην ελεύθερη Κύπρο και αναπτύσσει δράση σε ζητήματα που αφορούν την υγεία των γυναικών, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της σωματεμπορίας, προωθεί ζητήματα για την ισοτιμία των φύλων στην εκπαίδευση και την καταπολέμηση του σεξισμού σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ταυτόχρονα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση της ΕΚ και της ΤΚ κοινότητας ενώ χαίρει εκτίμησης στο Διεθνές Γυναικείο Κίνημα, καθώς βρίσκεται εδώ και χρόνια στην Αντιπροεδρία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών.
Στις μέρες μας η ΠΟΓΟ υψώνει τη φωνή της ενάντια στις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως τα ανεξέλεγκτα ωράρια και το κλείσιμο κοινωνικών υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες. Κατέθεσε προτάσεις που εγκρίθηκαν από τη Βουλή για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας, για ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας και του μητρικού θηλασμού, την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.
Με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ τιμούμε όλες εκείνες τις γυναίκες που με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες τους κατάφεραν να σπάσουν τις αλυσίδες και να χαράξουν το δρόμο για την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων. Συνεχίζουμε μέχρι την επίτευξη της πλήρους ισότητας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα είναι από τα θεμέλια της δίκαιη.
Δυναμικά Προχωρούμε.
Γενικό Συμβούλιο ΠΟΓΟ
10 Δεκεμβρίου 2020