Για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες (20.10.2011)

thumbnail

(άρθρο της ΓΓ της ΠΟΓΟ και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κουκουμά)

Θετικό είναι το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ, δια στόματος του Αντιπροέδρου του Λευτέρη Χριστοφόρου χαρακτηρίζει ως «ορθή» την κατάθεση από μέρους της κυβέρνησης των νομοσχεδίων που ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη δικαίωση των εκ μητρογονίας προσφύγων. Βέβαια, δεν το γυρίζει η γλώσσα του ΔΗΣΥ να χαιρετίσει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 που παίρνει μέτρα για την αποκατάσταση αυτής της εξόφθαλμης ανισότητας και αδικίας σε βάρος των γυναικών. Ας επαναλάβουμε ακόμα μια φορά ότι το πρόβλημα υφίσταται επειδή το 1975 καθορίστηκε με υπηρεσιακή εγκύκλιο και το 2002 ψηφίστηκε με πρόταση της κυβέρνησης Κληρίδη, η αναγνώριση προσφύγων μόνο εκ πατρογονίας. Ας επαναλάβουμε ακόμα ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ούτε ένα βήμα για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, ενώ κανένας από τους προηγούμενους Προέδρους δεν είχε καν συνάντηση με τους οργανωμένους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε εξ αρχής την αποφασιστικότητα της να αναμετρηθεί με το πρόβλημα και όλες τις πτυχές του. Όλοι όσοι θέλουν να καταλάβουν, καταλαμβαίνουν ότι αν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες ενταχθούν μέσα σε μια νύχτα σε όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα και επιδόματα που παραχωρούνται στους πρόσφυγες, το κράτος θα βρισκόταν λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση. Εντούτοις, τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση εξήγγειλε τα πρώτα μέτρα υπέρ των εκ μητρογονίας προσφύγων τα οποία είναι σε θέση σήμερα να αντέξουν τα δημόσια οικονομικά και τα οποία ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση αυτής της κατηγορίας των συμπολιτών μας. Σήμερα, με τα δύο νομοσχέδια οι εκ μητρογονίας θα μπορούν να συμμετέχουν στα στεγαστικά σχέδια για εκτοπισθέντες που αφορούν στην παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, στην παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης καθώς επίσης και στο στεγαστικό σχέδιο επιδότησης ενοικίου που αφορά σε φοιτητές. Εφόσον ψηφιστούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια από τη Βούλη θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή των μέτρων από την 1η Ιανουάριου 2012.

Τώρα, πώς γίνεται οι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ να χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Χριστόφια «αρνητική» απέναντι στους εκ μητρογονίας και όχι όλες τις προηγούμενες, είναι κάτι που θα έπρεπε να ερωτηθούν. Και αν ακόμα θεωρούν ότι πρέπει, μέσα στις σημερινές συνθήκες, να αποδοθούν μεμιάς στους εκ μητρογονίας όλα τα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι εκ πατρογονίας πρόσφυγες γιατί δεν συμφωνούν εκεί στο Συναγερμό και να καταθέσουν μια κοστολογημένη πρόταση νόμου, ώστε να μάθουμε όλοι μέχρι που φτάνει η υπευθυνότητα τους. Τέλος, άδικα προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον αγώνα των εκ μητρογονίας προσφύγων ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Αν μη τι άλλο, αδικεί τους άλλους συνάδελφους του στο ΔΗΣΥ που λαϊκισαν εξίσου για το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι την αδικία που υφίστανται οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες μπορεί να τη λύσει η κυβέρνηση που απέδειξε ότι έχει αποφασιστικότητα, ρεαλιστικό σχέδιο και την κοινωνική ευαισθησία να το λύσει.