Tα γεράκια του ιμπεριαλισμού ακονίζουν τα νύχια τους – Ανακοίνωση για τον σχεδιαζόμενο πόλεμο στη Συρία │ 10.09.2013

thumbnail

Για άλλη μια φορά τα γεράκια του ιμπεριαλισμού ακονίζουν τα νύχια τους. Ετοιμάζονται να σπείρουν τον όλεθρο και το θάνατο σε ακόμη μια χώρα μακραίνοντας τον κατάλογο των θυμάτων τους. Η συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε ετοιμάζεται να μοιραστεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τις νέες αγορές που θα τους προσφέρει ο έλεγχος της Συρίας. Ο επικείμενος πόλεμος θ’ αποτελέσει τη συνέχεια της ξένης επέμβασης στη Συρία που συντελείται τα τελευταία δυο χρόνια, μέσα από τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών εξτρεμιστών  από τη Δύση, την Τουρκία και τις Μοναρχίες του Κόλπου. Ο συριακός λαός πληρώνει το τίμημα αυτών το σχεδίων.  Δυο εκατομμύρια ανθρώπων, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι παιδιά κάτω των 17 ετών, έχει ήδη πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Ο πόλεμος δεν γίνεται για να εκδημοκρατιστεί η Συρία, ούτε γιατί κόπτονται οι Αμερικανοί για τη χρήση χημικών, κάτι το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί αν και από ποιον έγινε. Έχουμε ισχυρή άποψη ότι η υπόθεση της δημοκρατίας της Συρίας –αλλά και κάθε χώρας- είναι υπόθεση του λαού της και κανενός άλλου. Ωστόσο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία και οι Μοναρχίες του Κόλπου απέχουν πολύ από το να νομιμοποιούνται να κρίνουν άλλες χώρες για το επίπεδο της δημοκρατίας τους και του σεβασμού τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει ακόμα να απαντηθεί ποια θα είναι η κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία αν επικρατήσουν οι σκοταδιστικές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που στηρίζονται από το συνασπισμό του πολέμου. Τι θα συμβεί με τη συνοχή της χώρας, με τα δικαιώματα των γυναικών και τις θρησκευτικές ελευθερίες;

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η αλήθεια είναι μία: Ο πόλεμος γίνεται για να καθυποταχθεί η Συρία και να ανοίξει ο δρόμος για την επίθεση στο Ιράν. Στόχος τους είναι μια ολική γεωπολιτική αναδιάταξη της περιοχής ώστε να διασφαλίσουν τον έλεγχο στις πηγές και στους αγωγούς ενέργειας. Η κρίση του καπιταλισμού φέρνει όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και αυτή με τη σειρά της εγκυμονεί τον πόλεμο, τοπικό ή και περιφερειακό.

Το συμφέρον του λαού μας επιβάλει τη μη εμπλοκή της Κύπρου με οποιοδήποτε τρόπο στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Οι βρετανικές βάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν με κανένα τρόπο για την επιδρομή ενάντια στο λαό της Συρίας. Η Κύπρος πρέπει να στηρίξει την ειρήνη και την πολιτική λύση, με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η κυβέρνηση της Κύπρου πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το θέμα, μακριά από υπεκφυγές και γενικόλογες τοποθετήσεις. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί όλες τις γυναίκες του τόπου να συμμετέχουν μαζικά στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να στείλουμε μηνύματα ειρήνης και αλληλεγγύης. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσει άλλες στρατιές προσφύγων, χήρων και ορφανών.