Βράβευση μελών του Συνδέσμου Κυπρίων Γυναικών στο Λονδίνο προς τιμή των 60χρονων ΠΟΔΓ-ΠΟΓΟ

thumbnail
Αποτελεί ένα πραγματικό επίτευγμα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό το γεγονός ότι οι απόδημοι Κύπριοι κατάφεραν να οργανώσουν την κυπριακή παροικία και να τη μετατρέψουν σε μια πραγματική Κύπρο στην καρδιά της Μεγάλης Βρετανίας, είπε σε ομιλία της στο Λονδίνο η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.
Το λαϊκό κίνημα της Κύπρου είναι διπλά περήφανο, είπε η Σκ. Κουκουμά, γιατί οι απόδημοι Κύπριοι κρατούν ψηλά το λάβαρο της ελευθερίας της Κύπρου, το λάβαρο της ενότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Γ.Γ. του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ, που μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κυπρίων Γυναικών Μ. Βρετανίας με την ευκαιρία της 60ής επετείου του Γυναικείου Κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο, εξήρε την αγωνιστική πορεία του οργανισμού που άρχισε τη λειτουργία του το 1952.
Από τότε, είπε η Κύπρια βουλευτής, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γυναικών ακολουθεί μια πορεία παράλληλη με το υπόλοιπο Γυναικείο Κίνημα που παλεύει στη νήσο. Δεν υπάρχει ούτε ένας σταθμός στην κυπριακή ιστορία όπου ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γυναικών να μην στάθηκε άξια πρέσβειρα του αγώνα της Κύπρου. Μπορεί ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γυναικών να ξεδιπλώνει τη δράση του χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αλλά το προοδευτικό περιεχόμενο που δίδει σε αυτή τη δραστηριότητα τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού γυναικείου κινήματος. Ο Σύνδεσμος συνέβαλε στην οργάνωση των παροικιακών σχολείων που υποβοηθούν στη διατήρηση της ταυτότητας των Κύπριων αποδήμων και στη συνοχή των Κύπριων γυναικών. Οι ισχυροί δεσμοί που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων γυναικών της παροικίας έχουν τη σφραγίδα του Συνδέσμου, είπε η κ. Κουκουμά, συγχαίροντας εκ μέρους του Συμβουλίου της ΠΟΓΟ, το Σύνδεσμο για το εξαίρετο έργο που επιτελεί.
Νωρίτερα η πρόεδρος του Συνδέσμου, Σούζη Κωνσταντινίδη, κατέθεσε την έκθεση δράσης του απελθόντος Συμβουλίου του οργανισμού με ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση δραστηριότητα που έχει αναπτύξει με δικά του διαβήματα, αλλά και την έμμεση στα πλαίσια της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, γύρω από το Κυπριακό.
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πήτερ Δρουσιώτης, συνεχάρη το Σύνδεσμο για την πλούσια δραστηριότητά του, αλλά και την ΠΟΓΟ για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε όλα τα μέτωπα που αφορούν την Κυπρία Γυναίκα και την κυπριακή υπόθεση. Διερμήνευσε την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδίας να μεγιστοποιήσει τη δική της συμβολή στη δημιουργία των προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού. Ο Γραμματέας του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, Χριστόδουλος Στυλιανού, απηύθυνε τα δικά του συγχαρητήρια στο Γυναικείο Κίνημα της Κύπρου και στο Σύνδεσμο Κυπρίων Γυναικών, τονίζοντας την προσφορά του στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σειράς παροικιακών προβλημάτων. Ακολούθησαν κατάθεση της οικονομικής έκθεσης από την ταμία, Νίνα Στυλιανού και έγκρισή της και η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού με εισηγήσεις από τη Σούζη Κωνσταντινίδη. Η κα Κουκουμά επέδωσε τιμητικά διπλώματα σε αριθμό γυναικείων στελεχών που υπηρέτησαν από διάφορα αξιώματα το Σύνδεσμο.
Στην εκδήλωση, που έγινε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, παρευρέθησαν η σύζυγος του Υπάτου Αρμοστή, Αλίκη Πασχάλη, γυναίκες αξιωματούχοι διαφόρων οργανισμών και ομογενειακοί παράγοντες.
(Εφημερίδα “Χαραυγή”, 15.6.2011)