Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας στην ΠΕΟ στη Λευκωσία με σύνθημα:
«ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ».
Στο συνέδριο συμμετείχαν 204 γυναίκες από όλη την επαρχία της Λευκωσίας, από όλα τα στρώματα γυναικών, εργαζόμενες, αγρότισσες, επιστήμονες και οικοκυρές. Το Συνέδριο, μετά από έντονο προβληματισμό, διαπίστωσε ότι το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας – Κερύνειας, μαζί με τις γυναίκες της Κύπρου, προχωρά μπροστά.
Με δυναμισμό και αισιοδοξία θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για:
- Απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, με μια ειρηνική, δίκαιη και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, που προνοούν για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
- Υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια και προώθηση όλων των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που αυτό περιλαμβάνει, καθώς επίσης και την εφαρμογή όλων των προγραμματικών στόχων για τα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων, οι οποίοι φέρουν άλλωστε τη σφραγίδα της ΠΟΓΟ.
- Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, ενάντια στην προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν, για να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
- Την οικοδόμηση της κοινωνίας που θα είναι δίκαιη από τα θεμέλιά της και θα κατοχυρώνει την κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων σε όλο το πλάτος και βάθος της ζωής.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η εκλογή του Προέδρου Χριστόφια δημιούργησε αισιοδοξία για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής πλευράς, δεν παρατηρείται η αναμενόμενη πρόοδος.
Επιβάλλεται να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και που θα στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας διατρανώνει την στήριξη του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική του στο Κυπριακό, με την οποία αφενός διεθνοποιεί το πρόβλημα, ώστε να διοχετεύονται πιέσεις προς την κατοχική Τουρκία, και αφετέρου προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με θέσεις αρχών και εποικοδομητικές προτάσεις.
Παράλληλα, το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας τονίζει ότι η Επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση και την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ήταν -ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες που πέρασε ο λαός μας- και παραμένει και σήμερα από τους πρωτεργάτες του κινήματος της Επαναπροσέγγισης. Το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για την Επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εντείνοντας τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με τις προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
- Χαιρετίζουμε την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, γεγονός που διανοίγει τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού μας. Επικροτούμε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και την αντιμετώπιση των συνεχών απειλών της Τουρκίας και των προκλητικών προσπαθειών της για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης εκτιμούμε θετικά το γεγονός ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Χριστόφια είχαν αποτέλεσμα την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, που αναγνώρισαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
- Η παγκόσμια οικονομική κρίση, μια δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία. Κρίνουμε ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση Χριστόφια κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Το συνδικαλιστικό κίνημα επέδειξε υπεύθυνη στάση, παρόλο που οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση. Απαιτούμε από το κεφάλαιο και την μεγαλοεργοδοσία του τόπου να συμβάλουν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν την πολιτική περιφρούρησης του μεγάλου κεφαλαίου και να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για συνεισφορά του πλούτου και των κερδών. Παράλληλα καλούμε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του 2012, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
- Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για τα φαινόμενα έξαρσης του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού-νεοφασισμού και την εμφάνιση ή επανεμφάνιση ακροδεξιών ομάδων. Καλούμε την Πολιτεία να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα και όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας να επαγρυπνούν, ώστε να απομονωθούν οριστικά αυτά τα ιδεολογήματα.
- Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την πολιτική κρίση στο εσωτερικό μέτωπο μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, η οποία αποτελεί την κορύφωση της διασπαστικής και ισοπεδωτικής πολιτικής που ακολουθεί η αντιπολίτευση τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Καλούμε όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ενωμένοι γύρω από τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλουν εποικοδομητικά για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως το Κυπριακό πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Προεδρία, η εξόρυξη του φυσικού αερίου κ.ά. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προασπίσουν και να στηρίξουν τους θεσμούς του κράτους και να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τα γεγονότα και το δράμα των συγγενών των θυμάτων, για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.
ΕΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας εκτιμά ως εξαιρετικά σημαντικά τα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη σημερινή κυβέρνηση του τόπου, τα οποία διακρίνονται σε έξι μεγάλους τομείς.
- Όσον αφορά τα εργασιακά και την πολιτική προστασίας της μητρότητας, που για εμάς άλλωστε είναι η καρδιά του γυναικείου ζητήματος, είδαμε να παίρνονται μέτρα που στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση, τα σχέδια για καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας, την καθιέρωση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, την προώθηση του Σχεδίου για τη Συμφιλίωση Επαγγελματικής, Οικογενειακής και Ιδιωτικής Ζωής και τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.
- Όσον αφορά το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, έχει αναχθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια σε βασικό άξονα της πολιτικής για τη γυναίκα και προχώρησε σε ένα ιστορικό βήμα, εκπονώντας το «Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια 2008-2013». Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί το δεσμευτικό χάρτη πορείας για τις κρατικές υπηρεσίες και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
- Όσον αφορά τη σωματεμπορία προσώπων και την εξαναγκαστική πορνεία, η κυβέρνηση πήρε σημαντικές ριζοσπαστικές αποφάσεις, όπως το πάγωμα αδειών λειτουργίας νυχτερινών κέντρων, τη νομική και οικονομική στήριξη θυμάτων που συνεργάζονται με τις αρχές, τη δημιουργία ειδικής μονάδας πρόληψης στην αστυνομία και την αναθεώρηση των κριτηρίων για παραχώρηση άδειας εισόδου και εργοδότησης αλλοδαπών καλλιτεχνών.
- Η διαπαιδαγώγηση των νέων με τις αρχές της ισοτιμίας των φύλων, αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, ώστε να περιλαμβάνεται η διάσταση του φύλου, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, εισαγωγή Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο, κ.ά.
- Η υλοποίηση των πρώτων μέτρων υπέρ των εκ μητρογονίας προσφύγων ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση αυτής της εξόφθαλμης ανισότητας και αδικίας σε βάρος των γυναικών. Καλούμε τη Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της το συντομότερο δυνατό.
- Όσον αφορά την παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων επισημαίνουμε το διορισμό τριών γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο που αποτελεί το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που υπήρξε ποτέ σε κυβερνητικό σχήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μάλιστα στα νευραλγικά υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Παράλληλα, περισσότερες από κάθε άλλη φορά είναι οι γυναίκες που τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση σε άλλα δημόσια αξιώματα και κέντρα λήψης αποφάσεων (συμβούλια ημικρατικών, ανεξάρτητες αρχές κλπ).
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη τοπικών αρχών. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συμβάλει αποφασιστικά, ώστε να θριαμβεύσει η προοδευτική φιλολαϊκή πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας κατ’ εξοχήν εκφραστής είναι η Αριστερά. Το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας καλεί όλα τα στελέχη του και ευρύτερα όλες τις γυναίκες να κινητοποιηθούν, ώστε να πετύχουμε την εκλογή των Δημάρχων και Κοινοταρχών που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ. Καλούμαστε ακόμα να εργαστούμε για την υπερψήφιση των συνδυασμών του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, καθώς επίσης και για τις σχολικές εφορίες. Η περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις επερχόμενες Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί εγγύηση ότι μια δυνατή προοδευτική φωνή θα εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας χαιρετίζει την παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτό θα βρει την έκφρασή του και στα νέα σώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Συνέδριο χαιρετίζει την υποψηφιότητα 2 γυναικείων στελεχών, της Ελένης Μαύρου, η επανεκλογή της οποίας θα αποτελέσει εγγύηση ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία προόδου και ανάπτυξης της πρωτεύουσας και της Φωτούλας Χατζήπαπα, η εκλογή της οποίας θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη του Δήμου της Λακατάμιας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Ο ρόλος του Γυναικείου Κινήματος είναι σήμερα πολύ σημαντικός και επιβεβλημένος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις προαναφερθείσες εσωτερικές συνθήκες, αλλά και τη Διεθνή κατάσταση, την άκρατη φιλελευθεροποίηση και την κυριαρχία των μονοπωλίων, την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεσηκώνει τους λαούς σε μαζικές κινητοποιήσεις, την αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας, αφού συζήτησε σε βάθος τα ζητήματα που άπτονται της αποστολής του γυναικείου κινήματος και στη βάση των αποφάσεων του 12ου Παγκύπριου Συνεδρίου, αποφάσισε όπως:
-
Συνεχίσει να επεξεργάζεται θέσεις και αιτήματα που να απηχούν τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, που προέρχεται από τις τάξεις του εργαζόμενου λαού, η οποία σηκώνει κατά κύριο λόγο το βάρος της ανισοτιμίας των δύο φύλων. Επιβάλλεται να ενδυναμωθούν ολόπλευρα οι αγώνες του οργανωμένου γυναικείου κινήματος για καταξίωση της γυναίκας στην Κυπριακή κοινωνία.
-
Συνεχίσει μέσα από την οργανωμένη πάλη να είναι ενεργός συντελεστής προόδου σε όλους τους τομείς -πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό- συμπορευόμενο πάντα με το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου που έχει επικεφαλής το Κόμμα της Εργατικής Τάξης και του Εργαζόμενου Λαού, το τιμημένο ΑΚΕΛ.
-
Βελτιώνουμε συνεχώς τη δράση μας ποιοτικά, ούτως ώστε να συμβαδίζει με τις καθημερινές αλλαγές της ζωής, τις οποίες πρέπει να αφουγκραζόμαστε ως Επαρχιακό Κίνημα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στα προβλήματα και στις ανησυχίες της νέας γενιάς γυναικών.
-
Συνεχίσουμε να απαντούμε παρούσες στη σύγχρονη πάλη των ιδεών γύρω από το γυναικείο ζήτημα, τις αιτίες και τη φύση του. Η μορφωτική δουλειά να αναχθεί στις πρώτες προτεραιότητές μας. Ο θεωρητικός εξοπλισμός των στελεχών μας με την ταξική αντίληψη του γυναικείου ζητήματος αποτελεί το θεμέλιο της ιδεολογικοπολιτικής κατάρτισης των στελεχών της ΠΟΓΟ. Τα σύγχρονα γυναικεία ζητήματα, μέσα από το δικό μας ταξικό φακό, πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος της θεματολογίας των δραστηριοτήτων μας.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ
Το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργανωτική κατάσταση και λειτουργία του Κινήματος . Το Συνέδριο υπογραμμίζει ότι η συνεχής οργανωτική ενίσχυση του Κινήματος αποτελεί όρο και προϋπόθεση για να μπορεί το Κίνημα να ξεδιπλώνει ολόκληρη την κοινωνικοπολιτική του δράση μέσα στις γυναίκες και το λαό της Κύπρου. Στα 5 χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο, η ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας, μέσα από έντονη δράση, κινητοποίησε και ενέπλεξε με διάφορους τρόπους ένα μεγάλο αριθμό γυναικ ν. Ανανεώθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά κινήματα και εντάχθηκε στις γραμμές του Κινήματος σημαντικός αριθμός νέων γυναικών. Σήμερα συνεχίζουμε δυναμικά και αποφασίζουμε:
Το Επαρχιακό Συμβούλιο να διαδραματίζει καθοδηγητικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στη σωστή λειτουργία των τοπικών κινημάτων.
- Να επιδιώξουμε μεγαλύτερη εμπλοκή του Επαρχιακού Κινήματος στα κοινωνικά ζητήματα, όπως διευκολύνσεις εργαζομένων γονιών, προβλήματα παιδιών και ηλικιωμένων, ναρκωτικά, κ.ά. Να αξιοποιήσουμε το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας που δημιουργήθηκε από την ΠΟΓΟ.
- Οι Τοπικές Επιτροπές να αναβαθμίσουν περισσότερο τη δουλειά τους. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να έχουν συχνότερη επαφή με τις γυναίκες. Να γίνουν δέκτες των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλουν στη λύση τους. Οι τοπικές επιτροπές να αναβαθμίσουν την εμπλοκή τους στα ΣΚΕ, στα Δημοτικά, Κοινοτικά Συμβούλια, Σχολικές Εφορίες, Συνδέσμους Γονέων, κ.ά.
- Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω ενδυνάμωση του οργανωτικού μηχανισμού του Κινήματος.
- Να εργαστούμε συστηματικά και αποφασιστικά για την οργάνωση μεγαλύτερου αριθμού γυναικών και να συνεχιστεί η προσπάθεια όσο αφορά τις νέες γυναίκες, για οργάνωση και συμμετοχή τους στη ζωή και δράση του Γυναικείου Κινήματος.
Το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ αποτελεί για άλλη μια φορά σταθμό και αφετηρία για πιο δυναμικούς αγώνες, όπως το επιβάλλουν οι καιροί.
Από σήμερα ριχνόμαστε στη δουλειά με στόχο την υλοποίηση των αποφάσεων του 13ου Επαρχιακού Συνεδρίου της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας.