Απαιτούμε ουσιαστική πολιτική για στήριξη της μητρότητας, όχι προεκλογικά πυροτεχνήματα!

thumbnail

Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη συγκινείται για τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας, με ανέξοδες εξαγγελίες στο παρά πέντε εκλογικών μετρήσεων.

Η χθεσινή εξαγγελία για την αύξηση της άδειας μητρότητας είναι ακόμη ένα παράδειγμα κατά το οποίο η κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό προσπαθεί να δελεάσει τους πολίτες. Η προσέγγιση της άδειας μητρότητας ως κίνητρο για την απόκτηση του δεύτερου και τρίτου παιδιού αποτελεί ένα αποσπασματικό μέτρο. Το δικό μας αίτημα είναι η καθολική αύξηση της άδειας μητρότητας σε 6 μήνες για όλες τις μητέρες στην βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αφορούν τον θηλασμό και την φροντίδα παιδιών.

Η Κυβέρνηση και το κυβερνόν κόμμα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι νέοι γονείς αναφορικά με την απόκτηση παιδιού και την μητρότητα.  Η εργασιακή ανασφάλεια, τα εκτεταμένα και κατακερματισμένα ωράρια εργασίας, τα μειωμένα εισοδήματα, οι δυσκολίες απόκτησης στέγης και η έλλειψη δομών φροντίδας είναι οι πραγματικές δυσκολίες. Αυτές δεν πρόκειται να ξεπεραστούν με μια προεκλογική εξαγγελία, η οποία μάλιστα πολύ φοβόμαστε ότι θα παραμείνει στα χαρτιά, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει από την παρούσα κυβέρνηση.

Εκείνο που χρειάζεται να γίνει άμεσα και θα γίνει μόνο εάν η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός συναινέσουν, είναι η αύξηση του επιδόματος μητρότητας. Σήμερα, για τις 18 εβδομάδες άδειας μητρότητας η γυναίκα χάνει το 28% του μισθού της κάθε μήνα. Αυτό αποτελεί το κυριότερο αντικίνητρο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες για την απόκτηση ακόμη και του πρώτου παιδιού. Αυτό είναι το αίτημα των γυναικών και της κοινωνίας σήμερα και σε αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Είναι έτοιμοι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ να σπρώξουν τις εργοδοτικές οργανώσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ συνεχίζουμε να διεκδικούμε ουσιαστική πολιτική με μακροπρόθεσμους στόχους και σχεδιασμούς η οποία θα στηρίξει την μητρότητα και τις γυναίκες:

  • Αύξηση της άδειας μητρότητας για όλες τις γυναίκες από το πρώτο παιδί και αύξηση του επιδόματος μητρότητας.
  • Παροχή της άδειας πατρότητας ανεξάρτητα εάν οι γονείς έχουν τελέσει γάμο ή όχι.
  • Πληρωμένη γονική άδεια
  • Επανεξέταση και διαμόρφωση των επιδομάτων τέκνου και μονογονιών σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες των οικογενειών,
  • Αναγνώριση των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων,
  • Επιδότηση του κόστους φροντίδας βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, οικογενειών με βρέφη και παιδιά σε δομές φροντίδας
  • Επέκταση και αύξηση κρατικών δομών φροντίδας για βρέφη και παιδιά