Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καταδικάζει κάθε μορφή βίας εναντίον τους και καλεί την κοινωνία και την πολιτεία να σταθούν απέναντι από το φαινόμενο με στόχο την πρόληψη και την πάταξη του.
Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο αποτρόπαιες, συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, το ζήτημα της βίας ενάντια στις γυναίκες έχει ξεκάθαρες γενεσιουργές αιτίες. Η πατριαρχία, σε συνδυασμό με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα των ανθρώπινων κοινωνιών επιτρέπουν την ανάπτυξη της βίας, η οποία μάλιστα εντείνεται στις περιπτώσεις κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, παράγοντες που επιφέρουν συγκρούσεις και ψυχολογικές εντάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις μέρες που διανύουμε η βία ενάντια στις γυναίκες αυξήθηκε εξαιτίας της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών λιτότητας.
Η βία κατά των γυναικών έχει ανά το παγκόσμιο πολλές μορφές συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής, της παρενόχλησης, της σωματικής και σεξουαλικής βίας, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), τον εξαναγκασμό σε γάμο, την αναγκαστική άμβλωση, τη σωματεμπορία, και τα εγκλήματα τιμής. Στις μέρες μας ωστόσο, έχει πάρει κι άλλες μορφές όπως η ανεπαίσχυντη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι αποκοπές μισθών και επιδομάτων, η κατάργηση κάθε είδους κρατικής πρόνοιας, οι απολύσεις εγκύων, ο ξεκληρισμός οικογενειών λόγω των πολέμων, η προσφυγοποίηση, οι άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς, όπου στοιβάζονται ανάμεσα σε άλλους, χιλιάδες γυναίκες που καλούνται να επιβιώσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους, καταλήγοντας πολύ συχνά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σωματεμπορίας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από το 70% των γυναικών του πλανήτη έχει βιώσει κάποια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωή τους, ενώ η βία που ασκείται σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, από τον άντρα ή το σύντροφο τους, έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου.Όλα αυτά δεν είναι μακριά από την κυπριακή πραγματικότητα. Στον τόπο μας το 80% των κακοποιημένων ατόμων είναι γυναίκες ενώ η τάση είναι αυξητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, 30 γυναίκες στην Κύπρο έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην συντρόφους τους. Την ίδια στιγμή οι απολύσεις στις γυναίκες είναι πολύ συχνές ενώ το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα παραμένει αυξημένο.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η κοινωνία και η πολιτεία πρέπει να αναπτύξουν διττή δράση ενάντια σε αυτό το φαινόμενο. Από την μία επιβάλλεται η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει την γυναίκα θύμα βίας, ώστε η ίδια να αποφασίζει την καταγγελία του γεγονότος και του θύτη και από την άλλη, να ενταθούν οι δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη του φαινομένου και στην καλλιέργεια κουλτούρας που να περιλαμβάνει ως αρχή την ισότητα των φύλων.
Ως εκ τούτου καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, να μελετήσει τρόπους ούτως ώστε να διαγραφούν οι όποιες επιφυλάξεις και να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία προνοεί ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Επιπλέον ζητούμε επιτακτικά τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να παρατηρηθεί επιτέλους ουσιαστική μείωση του φαινομένου.
Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, δηλώνουμε και με αυτή την ευκαιρία ότι στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, ενώ την ίδια στιγμή αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση, τις ανισότητες και τη βία.
24 Νοεμβρίου 2017