Ανακοίνωση | 17.12.2015

thumbnail

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, η δημοσιογράφος του Φιλελεύθερου Τώνια Σταυρινού, στο εισαγωγικό σημείωμα της για τη συνέντευξη που πήρε από την Διευθύντρια και τις συντονίστριες του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, έκανε μια ιδιαίτερα προσβλητική αναφορά για το Γυναικείο Κίνημα της Κύπρου: «Το γυναικείο κίνημα στην Κύπρο είναι συνυφασμένο με φιλανθρωπικά τσάγια, στα οποία οι κομματικές οργανώσεις βουτάνε ατάραχες τα μπισκοτάκια τους στο φλιτζάνι, ενώ εκεί έξω μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα σεξουαλικής και άλλης μορφής σωματική βία και μέσα στα τελευταία μόλις δέκα χρόνια τριάντα γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον σύντροφό τους».

Κατανοούμε την άγνοια γύρω από την ιστορία και δράση τουλάχιστο του δικού μας Κινήματος, εφόσον πάρα πολύ σπάνια κάποιος δημοσιογράφος της συγκεκριμένης εφημερίδας θα ανταποκριθεί σε συνεχόμενες προσκλήσεις εκδηλώσεων, ημερίδων και δραστηριοτήτων της ΠΟΓΟ.

Μια ανακοίνωση δεν προσφέρεται για να προβούμε στην απαραίτητη ανασκόπηση της πολύχρονης δράσης της ΠΟΓΟ, απλά να σημειώσουμε ότι πολλές από τις κατακτήσεις των γυναικών, όπως το δικαίωμα ψήφου, η τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου, οι νόμοι περί ισότητας των γυναικών στην εργασία, η νομοθεσία για αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, το επίδομα μητρότητας, η κοινωνική πολιτική για στήριξη των οικογενειών και πολλά άλλα, έχουν τη σφραγίδα της ΠΟΓΟ.

Οι κατακτήσεις των προηγούμενων και των πιο πρόσφατων χρόνων είναι γνωστές. Η προσπάθεια όμως να ισοπεδωθεί και να μηδενιστεί η προσφορά των πολιτικών γυναικείων οργανώσεων έχει ένα στόχο: το μηδενισμό της πολιτικής στον τόπο μας, την υποτίμηση της πολιτικοποίησης και της οργανωμένης πάλης και την ανάδειξη του «ουδέτερου» και «απολίτικου» λόγου, ως τον ιδανικό τρόπο προώθησης διεκδικήσεων και αιτημάτων. Αυτό φυσικά δε συμβαίνει μόνο σε ό,τι αφορά το γυναικείο ζήτημα, αλλά προεκτείνεται σε όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια τα κυρίαρχα ΜΜΕ προβάλλουν αυτό τον ισχυρισμό σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι αναγκαία για να προωθήσουν τα αιτήματα τους.

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει διόρθωση της συγκεκριμένης αναφοράς. Από δικής μας πλευράς είμαστε στη διάθεση κάθε δημοσιογράφου που θέλει πραγματικά να ενδιατρίψει στην ιστορία και την δράση του Γυναικείου Κινήματος στην Κύπρο.