ΠΟΓΟ: Οι ποσοστώσεις δεν αγγίζουν την ρίζα του προβλήματος | 15.4.2016

thumbnail

Στην χθεσινή συνεδρία της βουλής ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υπερψήφισαν πρόταση νόμου η οποία προνοεί ποσόστωση υπέρ των γυναικών κατά τουλάχιστον 30% στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία όσων υπερψήφισαν, η ποσόστωση θα λειτουργήσει ως εργαλείο καταπολέμησης της υποαντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, έχει εδώ και καιρό εντοπίσει την υποαντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη καταπολέμησης αυτού του φαινομένου και έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συμμεριζόμαστε τους πανηγυρισμούς για την εισαγωγή ποσοστώσεων. Κατά την άποψη μας, η πρακτική αυτή, όχι μόνο δεν προωθεί ουσιαστικά την συμμετοχή των γυναικών, αλλά αποκρύβει την ρίζα του προβλήματος η οποία δεν είναι άλλη από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα. Οι πολλαπλοί ρόλοι που αναλαμβάνουν οι γυναίκες στις μέρες μας, ως μητέρες, σύζυγοι και εργαζόμενες είναι εκείνοι που εκμηδενίζουν τον χρόνο και τις ευκαιρίες για εμπλοκή στην πολιτική δράση, στον συνδικαλισμό και στους μαζικούς φορείς. Όσοι λοιπόν κόπτονται για την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών, θα πρέπει να φροντίσουν για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και των όρων εργασίας των γυναικών.

Την ίδια στιγμή, μας ξενίζει το γεγονός ότι  η ηγεσία του ΔΗΣΥ, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς, ασχολείται με τις ποσοστώσεις στην σύνθεση των Δ.Σ τους.  Πέρα από αυτό όμως αναρωτιόμαστε, πόσο πιστευτοί μπορούν να γίνουν εκείνοι που  χθες ψήφισαν υπέρ των ποσοστώσεων ενώ μόλις πρόσφατα μας είπαν εν ολίγοις ότι οι γυναίκες είναι για τα καλλιστεία και όχι για την πολιτική ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν κατά το δοκούν τις ποσοστώσεις στο ίδιο τους το κόμμα; Αλήθεια, ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει περισσότερες γυναίκες στα συμβούλια των ημικρατικών; Ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στον ίδιο πρόεδρο ο οποίος διόρισε μόνο μία γυναίκα υπουργό.

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι επιλέγουμε τον δρόμο της ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των γυναικών και στεκόμαστε απέναντι στα φτιασιδώματα που διορθώνουν μόνο την επιφάνεια.  Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για πολιτικές οι οποίες δεν θα διαλύουν το κοινωνικό κράτος αλλά αντιθέτως θα υπερασπίζονται τις δημόσιες υποδομές και τις υπηρεσίες φροντίδας. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων των γυναικών για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών τους, την κατοχύρωση αξιοπρεπών μισθών και ωραρίων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, οι οποίες καθιστούν την γυναίκα φτηνό κα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και απαιτούν την αύξηση των ωρών εργασίας με γνώμονα την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες θα αφήσουν πίσω τους τα βάρη της καθημερινής ζωής και θα μπορέσουν να  εμπλακούν ενεργά σε μια κοινωνία η οποία θα χαρακτηρίζεται από την ισότητα και την ισοτιμία των δύο φύλων.