Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει πραγματικά την οδύνη του για το τραγικό συμβάν με το θάνατο της σαραντάχρονης μητέρας χθες στην Λάρνακα.
Το τραγικό περιστατικό φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια θέματα πολυσυζητημένα στα οποία το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν έντονες διαφωνίες και λαϊκισμός. Αρχικά τίθεται το ζήτημα της λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με πρωταρχικό αυτό της στελέχωσης. Είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες ότι τα επαρχιακά γραφεία ευημερίας είναι υποστελεχωμένα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι δικαιούχοι βοήθειας από τις κρατικές δομές μέριμνας. Είναι καθημερινές οι αναφορές για περιπτώσεις στις οποίες η ανταπόκριση από τις υπηρεσίες γίνεται μετά από πέντε – έξι μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα οι οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα και χωρίς κανένα εισόδημα.
Επιπλέον θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η ανάγκη των υπηρεσιών για επιστημονικό προσωπικό, ώστε να προσφέρει αποτελεσματική και ουσιαστική βοήθεια στους δικαιούχους. Το χρηματικό επίδομα δεν είναι το μόνο κριτήριο για την ευημερία ενός ατόμου ή μιας οικογένειας. Η ψυχική υγεία, η διαβίωση σύμφωνα με τους όρους υγιεινής, η εκπαίδευση και η παιδεία είναι εξίσου απαραίτητα για την ευημερία. Επίσης θα πρέπει το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εκσυγχρονιστούν οι δραστηριότητες των υπηρεσιών ευημερίας. Αρκετοί συμπολίτες μας, για μια σειρά από λόγους, δεν απευθύνονται στο γραφείο ευημερίας. Θα πρέπει το κράτος να αναπτύξει τους τρόπους με τους οποίους το ίδιο θα φτάνει στις οικογένειες με προβλήματα, να ξεφύγει από τα στεγανά της γραφειοκρατίας και να μπορεί να αντιλαμβάνεται το κάθε πρόβλημα στην πλήρη διάσταση του.
Επιβάλλεται το συντομότερο να ολοκληρωθεί σε βάθος έρευνα του συγκεκριμένου περιστατικού με στόχο να διερευνηθούν περαιτέρω οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αφέθηκαν αβοήθητοι η γυναίκα με το παιδί της.
Αυτή τη στιγμή όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να θέσουν ως πρωταρχικό τους στόχο την άμεση και πολύπλευρη στήριξη του πεντάχρονου παιδιού. Έκκληση μας είναι το παιδί να αφεθεί μακριά από επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και κινήσεις εντυπώσεων. Ένα πεντάχρονο παιδί δεν αντιλαμβάνεται αξιώματα και τίτλους, αλλά μπορεί να εκτιμήσει ένα πιάτο ζεστό φαγητό και την μητρική φιγούρα, πράγματα τα οποία το σύστημα αδυνάτησε να του εξασφαλίσει μέχρι σήμερα.
Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν και οι ευθύνες της ίδιας της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο περιστατικό. Δεν θεωρούμε υπεύθυνους τους πολιτικά προϊστάμενους για τις λεπτομέρειες του περιστατικού και για τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Είναι όμως υπεύθυνη η Κυβέρνηση για την φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει τα ζητήματα των κοινωνικών παροχών και ευημερίας των πολιτών. Έχει παγιωθεί πλέον η αντίληψη της Τρόικας και της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του κράτους. Η υγεία, η ασφάλεια, η φαρμακευτική αγωγή, η παιδεία, η ευημερία αλλά και ίδια η ζωή προσεγγίζονται με την φιλοσοφία της λιτότητας και των περικοπών.