ΠΟΓΟ: Μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα ωφεληθούν από την απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων

thumbnail

Ανακοίνωση σχετικά με το διάταγμα για την επέκταση των τουριστικών περιοχών | 12.7.2013

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει την έντονη αντίθεση του για το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας, με το οποίο κηρύσσεται ολόκληρη η Κύπρος τουριστική περιοχή και επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 10μμ τις καθημερινές και μέχρι τις 9μμ τις Κυριακές.

Είναι άξιον απορίας αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη πραγματικά θεωρεί ότι ο λόγος που η κυπριακή οικογένεια μείωσε τις δαπάνες και τις αγορές της είναι επειδή δεν έχει ελεύθερο χρόνο.

Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Η απόφαση αυτή, πλαγίως, επιβάλλει την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάτι που ικανοποιεί πλήρως τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο. Απόδειξη ότι το ΚΕΒΕ χαιρέτισε την απόφαση, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΠΟΒΕΚ που εκπροσωπεί τους μικροκαταστηματάρχες αντιτίθενται.

Στην πράξη το μέτρο θα επιφέρει αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων χωρίς βέβαια να πληρώνονται για αυτές. Γνωρίζοντας τους όρους εργασίας των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το τι θα συμβεί στους μισθούς, στα ωράρια, στην πληρωμή των υπερωριών και των αργιών. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο,  η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες. Θα αυξηθούν οι πιέσεις στους εργαζόμενους για σπαστά ωράρια, παραβιάσεις του νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου εργασίας, περαιτέρω δυσκολίες για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα που αντεπεξέρχεται στους πολλαπλούς ρόλους της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, θεωρεί ότι τους μόνους που θα ωφελήσει η απελευθέρωση των ωραρίων είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα είναι οι μόνοι που θα αντέξουν στο νέο σκληρό περιβάλλον και αφού εξαφανίσουν τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες, θα διευρύνουν τα μερίδια τους στην αγορά.

Επισημαίνεται επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη προβαίνει σε μέτρα-σοκ που πλήττουν την πλειοψηφία της κοινωνίας, προβαίνοντας μόνο σε τυπική διαβούλευση με τους φορείς που επηρεάζονται. Δεν πρόκειται όμως για διαδικαστική παράλειψη, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή να επιβληθούν με θατσερικό στυλ ρυθμίσεις που τσακίζουν τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει την αντίθεση του στη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου και δηλώνει την ετοιμότητα του να στηρίξει αγωνιστικά την αντίδραση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων καταστηματαρχών.