Αναχρονιστικές οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Πάφου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή │ 07.10.13

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκφράζει την έντονη απαρέσκεια του για τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Πάφου στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σχετικά με το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η συλλήβδην απόρριψη επιστημονικών διαδικασιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως «μοιχεία»  δεν είναι απλώς μια αυθαίρετη, αναχρονιστική τοποθέτηση. Είναι και μια βαθιά περιφρόνηση προς τα χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά. Η επιστήμη προοδεύει και μπορεί να πάρει την ανθρωπότητα μπροστά, ωστόσο η Εκκλησία της Κύπρου παραμένει στάσιμη, κρατώντας μας όλες και όλους στο χθες.

Είναι αδιανόητο τα κριτήρια για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της ιατρικής στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να τίθενται κάτω από θρησκευτικές προκαταλήψεις και αναχρονισμούς. Στη δική μας αντίληψη, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καθοριστεί με τα κριτήρια της επιστήμης και της βιοηθικής, αλλά και με γνώμονα να απαγορευθεί η επιχειρηματική εκμετάλλευση και η εμπορευματοποίηση των αναπαραγωγικών διαδικασιών. Πράγματι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να μην εμφανίζονται φαινόμενα αγοραπωλησίας και κερδοσκοπικής μεσιτείας στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που «ανθούν» στο εξωτερικό. Αυτά πρέπει να απασχολούν την πολιτεία και την κοινωνία και όχι οι εκκλησιαστικοί αναχρονισμοί. Ζητήματα, επίσης, όπως η κρατική επιδότηση των άτεκνων ζευγαριών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, η παραχώρηση άδειας μητρότητας στις γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν ήδη τεθεί στη βουλή από τη Γενική Γραμματέα της ΠΟΓΟ.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα μια πλήρη δέσμη θέσεων που απαρτίζουν τη δική μας προσέγγιση για το θέμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επιδιώκοντας το διάλογο επί αυτών των θεμάτων με τις γυναίκες του τόπου μας.

Τέλος, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η νέα παρέμβαση της Εκκλησίας και ο ρόλος που διεκδικεί ο Προκαθήμενος της με τον περίγυρο του. Είναι πολύ καλά γνωστές εδώ και χρόνια οι θέσεις που έχουν: νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία, εθνικισμός στο κυπριακό και συντηρητισμός, ως και σκοταδισμός στα κοινωνικά.

Η τάση όμως της ηγεσίας της Εκκλησίας να διεκδικεί λόγο και ρόλο σε όλο το πεδίο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των πολιτών της Κύπρου έχει πάρει, το τελευταίο διάστημα, ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον δεν υπάρχει κυβέρνηση που να αντιπαρατίθεται με αυτές τις αξιώσεις του Αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΥΡΩΚΟ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νομιμοποιούν το ρόλο που διεκδικεί ο Αρχιεπίσκοπος και παράλληλα ταυτίζονται –στον ένα ή στον άλλο βαθμό- με την ουσία των θέσεων του. Ο λαός είναι ο μόνος που θα βάλει φραγμό στον Αρχιεπίσκοπο και στο στόχο του για ένα συντηρητικό πισωγύρισμα της κυπριακής κοινωνίας.