Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, η βία κατά των γυναικών παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο

thumbnail

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για τη Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25.11.2012)

Με την ευκαιρία της 25ης  Νοεμβρίου,  Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ  καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες και απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς όπως υιοθετήσουν συντονισμένη δράση ώστε να τεθεί φραγμός σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών.

Η βία στερεί από τις γυναίκες τη δυνατότητα να απολαύσουν βασικές ελευθερίες και τις κάνει  ευάλωτες σε περαιτέρω κακοποίηση πράγμα που αποτελεί εμπόδιο στο ξεπέρασμα των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κοινωνία. Το αρνητικό αυτό φαινόμενο έχει παγκόσμιες διαστάσεις και επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου και όλα τα κοινωνικά στρώματα καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου σύμφωνα με τις στατιστικές:

  • μία στις τρεις γυναίκες βιώνει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή της σωματική βία από τον σύντροφο της
  • Το 12% με 15% των γυναικών από 16 χρονών και άνω στην Ευρώπη υποφέρει από ενδοοικογενειακή βία
  • Η ενδοοικογενειακή βία στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε απώλειες εισοδημάτων, κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λειτουργία καταφύγιων κλπ

Στην Κύπρο η σημερινή Κυβέρνηση, θεωρεί τη βία κατά των γυναικών ως ένα σημαντικό θέμα καθώς αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών  δικαιωμάτων και βασικών ατομικών ελευθεριών. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα από τους πέντε άξονες πολιτικής της για την ισότητα. Ταυτόχρονα υιοθέτησε και υλοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2010-2015) για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Είναι η πρώτη φορά που η βία κατά των γυναικών διαχωρίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, αναδεικνύοντας ακριβώς την έμφαση που αποδίδει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί, η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δε συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες επιβαρύνουν περισσότερο τη θέση των γυναικών οι οποίες γίνονται πιο ευάλωτες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης,  όπως είναι η περίοδος που διανύουμε,  διότι οδηγούν στην αύξηση της φτώχειας και στη μείωση βασικών υπηρεσιών προς τα θύματα της βίας.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ενώνει τη φωνή του με όσους αγωνίζονται για την πάταξη αυτού του φαινομένου και ταυτόχρονα τονίζει ότι μόνο με κοινή προσπάθεια και συστράτευση από όλους τους φορείς μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Γι΄αυτό καλεί όλους: Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτικά Κόμματα, Οργανώσεις, Εκπαιδευτικό Σύστημα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και άλλους φορείς να συστρατευτούν στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από ανισότητες, διακρίσεις και κάθε μορφής βία.

Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας αποτελεί τελικά μια δημόσια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά, ως ένα κοινωνικό πρόβλημα που οφείλουμε να εκριζώσουμε οριστικά. Η μάχη θα είναι διαρκής και η βούληση μας να τη δώσουμε αστείρευτη.