Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη: Το αίτημα για διάλυση της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ είναι πιο επιτακτικό από ποτέ (25.10.11)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη,  απευθύνει προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Αρμένισσες και Λατίνες καθώς και σε όλες τις άλλες γυναίκες που ζουν και εργάζονται στο τόπο μας, το μήνυμα να ενδυναμώσουν τον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών και των λαών του κόσμου για την οριστική επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερους λόγους να βρίσκονται στην πρωτοπορία του φιλειρηνικού-αντιπολεμικού κινήματος αφού αυτές μαζί με τα παιδιά, είναι τα μεγαλύτερα θύματα των στρατιωτικών συγκρούσεων και κατά κανόνα πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Εκφράζουμε ταυτόχρονα την ανησυχία μας για τον πολλαπλασιασμό των πολεμικών συρράξεων και των εστιών έντασης σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, που έχουν ως αιτία τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων του σύγχρονου κόσμου. Εξάλλου, τρόμο προκαλεί στους λαούς το Νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ για το 2020 που σηματοδοτεί ένταση της επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας, δίνοντας το πράσινο φως για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του πλανήτη με συμβατικά όπλα, πυρηνικά και αντιπυραυλικές ασπίδες… Το αίτημα για διάλυση της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και αναστροφή της πορείας στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Μας ανησυχούν ταυτόχρονα οι απειλές και η προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για αποσταθεροποίηση της περιοχής μας.

Στην Κύπρο, όλος ο λαός και ειδικότερα  οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν εδώ και 37 χρόνια τις συνέπειες από την τραγωδία του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974: Το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Η γυναίκα της Κύπρου έκλαψε τον άντρα της, τον αδελφό της, το παιδί της που χάθηκε στο αιματοκύλισμα που οργάνωσε ο ιμπεριαλισμός σε βάρος της πατρίδας μας, δέχτηκε όλη την κτηνωδία του πολέμου. Ξεριζωμένη από το σπίτι της οδηγήθηκε στο δρόμο της προσφυγιάς αλλά ποτέ δε λύγισε. Κρατώντας ψηλά τα λάβαρα συνεχίζει τον αγώνα για λευτεριά, επιστροφή και δικαίωση.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ως η μεγαλύτερη οργανωμένη φωνή των γυναικών, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της αντικατοχικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Θα συνεχίσει τον αγώνα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας.

Με αφορμή και  τη συνάντηση των ηγετών των  δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με τον Γ.Γ του ΟΗΕ κύριο Μπαν Κι Μουν, η ΠΟΓΟ:

  • Υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
  • Στέκεται με συνέπεια στο πλευρό του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με προτάσεις εποικοδομητικές βασισμένες στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί μια δραστήρια πολιτική διεθνοποίησης του κυπριακού.
  • Καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί ότι δεν έχει δικαιώματα επικυριαρχίας στο νησί μας και να εγκαταλείψει το δόγμα περί «δύο λαών» στο νησί, ενώ η τ/κη ηγεσία οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο λύσης που συνυπέγραψε.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θεωρώντας ότι συστατικό στοιχείο του αγώνα μας είναι η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, θα συνεχίσει να τείνει χέρι φιλίας προς τις Τουρκοκύπριες συμπατριώτισσες μας ώστε ολόκληρο το προοδευτικό και δημοκρατικό γυναικείο κίνημα της Κύπρου, ενωμένο να συνεχίσει τον αγώνα και την πάλη για το μέλλον που αξίζει στο λαό μας, αλλά και στις μελλούμενες γενιές! Για μια ειρηνική, επανενωμένη Κύπρο.